iNs88
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 20, 2005, 20:07:05 » |
|
Witam, do mojego akwa chce "wsadzić": 1 bojka wspaniałego 7 neonków innesa 5 bocji wspaniałych 2 glokojadki - np. zbrojniki 2 mułojady
Co wy na to ? Wszystko jest ok, czy coś spaprałem ?
|
|
|
|
|
|
63l - ogólne
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2005, 20:22:10 » |
|
Bocje zdecydowanie odpadają. To za duże ryby do tak małego akwarium, a jak pomyśleć, że jeszcze chcesz tam ich wsadzić 5 sztuk to aż ciarki przechodzą...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2005, 21:10:35 » |
|
Kompletny groch z kapustą, po pierwsze bojek może załatwić ci te piękne neony, po drugie bocje objedzą bojka, a'propos bocji, na okres powiedzmy roku możesz je tam potrzymać a potem przesiadka do akwa min.120cm, one rosną do 15-18cm a po za tym potrzebują dużo ruchu.
65 l to akwa w którym można trzymać całkiem sporo fajnych rybek ale małych, neonki małe kiryski a jeśli bardzo chcesz bocje to kup np. rostraty albo kubotai rosną do 10cm.
Mułojady odpadają, bardzo ryją musiałbyś mieć bardzo dobry filtr albo co drugi dzień go czyścić. no i rosną do 20cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2005, 21:30:05 » |
|
zamiast bocji i bojownika pomyśl o razborach czy żałobniczkach.. (można stworzyć małe stadka) ew. ze dwie parki labiryntowych (prętniki karłowate, gurami)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iNs88
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2005, 21:32:01 » |
|
"Kompletny groch z kapustą, po pierwsze bojek może załatwić ci te piękne neony..." Z tym się nie zgodze, widzialem u wielu ludzi neonki razem z Bojownikiem, raczej bardziej prawdopodobne jest że neonki obgryzą płetwy bojownikowi, a nie że bojownik je zje :] A co do tych bocji - tak też myślałem, ja i nie planowałem do swojego akwa, ale jeden koles na forum powiedzial mi ze to jedyny spoosob na pozbycie się ŚLIMACZKÓW  , które dostane prawdopobnie z roślianmi. Macie może jakiś inny sposób na pozbycie sie ślimaków z roślin zanim włoże je do akwa ?
|
|
|
|
|
|
63l - ogólne
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2005, 21:32:54 » |
|
Prędzej prętniki karłowate niż gurami. Te drugie też mają spore rozmiary. Ale jak już wspomniano wcześniej - przede wszystkim małe ryby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2005, 21:41:58 » |
|
a dlaczego zakładasz, że bedziesz miał plage ślimaków? mnie sie to jeszcze nigdy nie zdażyło  kupuj w sklepach gdzie mogą ci to zagwarantować. a kupowanie rybek specjalnie po to żeby pozbyć się ewentualnych śliamków jest trochę na wyrost...  (mdramski się ze mną na pewno zgodzi  ) pozdrawiam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotr l.
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2005, 21:47:47 » |
|
He he , mój bojek parę lat temu do spółki z labeo bicolor wytłukł mi całe stado neonów. Z bojownikami różnie bywa miałem ich sporo ,obecny klocek ok.8cm jest bardzo spokojny i tolerancyjny, mogę go na ręku wyjąć z akwa i się wogóle nie boi, ale miałem też bardzo agresywne świry, cóż nie ma reguły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2005, 21:53:15 » |
|
Bojki u mnie nigdy nie zatkłukły neonów, a bojków wiele miałem, dlatego nie zatłukły bo miały towarzystwo własnego gatunku. Proponuję dodać 3 samice bojowników i samiec będzie je ganiał a nie neony  Z bocji absolutnie zrezynguj, wspaniałe rosną strasznie duże. Ilość neonków zwiększ do 15 i poza tym glonojady i mułojady ok. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 20, 2005, 22:07:43 » |
|
podobno na ślimaki bardzo "zabójczo" działają preparaty antyglonowe oparte na soli... ja przez przypadek zabiłem w ten sposób jedynego ślimaka w moim akwarium... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 20, 2005, 22:11:06 » |
|
Żadnej chemii ! Przy okazji wszystko na dnie można wytruć. W małym zbiorniku cierpliwe wybieranie najlepiej się sprawdza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iNs88
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 20, 2005, 23:14:29 » |
|
Dzieki za zainteresowanie, ale powiedzcie mi czy jest jakas mozliwosc wytepienia tego dziadostwa przed wlozeniem do akwa? Bo ja te roślinki biore od znajomego, a u niego ślimaki zamieszkały już na dobre.
|
|
|
|
|
|
63l - ogólne
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 20, 2005, 23:46:59 » |
|
Cierpliwie wybieraj  Z chemią bym był ostrożny, chyba że poczekasz trochę ze wpuszczeniem rybek, a resztę tego świństwa zbierzesz węglem aktywnym. Niechciane ślimaki to prawdziwa plaga i rzadko się to udaje zwalczyć w 100%.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 21, 2005, 00:07:13 » |
|
nie przesadzajmy! odrobina preparatu przeciwglonowego z Tropicala jeszcze nikomu nie zaszkodziła  a jeśli użyjesz go przed wpuszczeniem ryb to nie powinno być żadnego problemu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 21, 2005, 14:01:01 » |
|
I tak te ślimaki wrócą prędzej czy później. Bez ryb - można spróbować, ale potem już raczej nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|