Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rdzawy problem!  (Przeczytany 1644 razy)
Michal
Zainteresowany
**

« : Styczeń 09, 2005, 16:40:48 »

Mam jakies glony w akwa w kolorze rudym. Czytalem o tym troche na forum. Wyglada na okrzemki!, ale z tego co piszecie wystepuje on gdy w zbiorniku jest slabe oswietlenie. W moim przypadku jest on tylko w miescach oswietlonych np na przodzie(zwir), tle strukturalnym(miejsce oswietlone i na "oswietlonych lisciach roslin" liscie znajdujace sie pod spodem sa czyste. Dodam ze po przeczytaniu waszych porad zamontowalem odblysniki z folii, akwa stalo tak przez tydzien. Zaobserwowalem wzrost rudego swinstwa. Wnioskuje ze to chyba przez zbyt mocne swiatlo. Co radzicie w zwiazku z tym? Dzieki za podpowiedzi! Pozdrawiam!!

Akwa 112l: 4x Neon Czerwony, 4x Neon Innesa,  3x Zbrojnik niebieski(albinos), 2x kosiarka, 2x Mieczyk Hellera(parka)

Chcesz zobaczyć mój zbiornik? Wejdz!
http://www.wlb.vectranet.pl/~holek/dane/moje.html
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2005, 21:24:44 »

Kwestia jak dłogo po zalaniuzbiornika wystąpił problem. Tak jest że w świeżych zbyt mocno oświetllonych zbiornikach możesz mieć potężny atwak okrzemek zanim sie wytworzy odpowiedznia równowaga biologiczna . Dlatego zbiornik najlepiej odstać w ciemnościach ok0oo tygodnia po zalaniu potem na dwa dni przed światłem sadzić rośliny by zaczęły łapać korzeniami... Jeśli to świeży zbiornik to prejdzie jeśli nie to radzę sprawdziś mikroskopowo czy to napewno okrzemki Smiley Pozdrawiam

112,25
Michal
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2005, 12:11:00 »

Moj zbiornik jest zalany od 4 lub 5 miesiecy. Zrobilem tak: Nakleilem na przod swietlowki maly pasek folii aluminionej w celu przyciemnienia swiatla, pozostaje tylko czekac i obserwowac co sie bedzie dzialo!

Akwa 112l: 4x Neon Czerwony, 4x Neon Innesa,  3x Zbrojnik niebieski(albinos), 2x kosiarka, 2x Mieczyk Hellera(parka)

chris__
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2005, 21:32:50 »

Nie wiem czy to koledze pomoże mówiliscie mi ze mam za mało swiatła 15w na 60l dołozyłem jest 30w na 60 czekam 5 dni nic 15 dni nic co dalej robić?
Rosliny nie rosną pokryły sie cimno brązowym nalotem i nie wiem czy to okrzemek.
Michal
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2005, 12:37:19 »

Zauwazylem ze po zmniejszeniu swiatla tego jest mniej(okres obserwacji 1 tydzien). Ale problem jeszcze wystepuje, wiec nakleje troche wiekszy pasek na przod swietlowki i zobacze co z tego bedzie. Dodam tylko ze rosliny rosna wypuszczaja nowe liscie wiec swiatla nie jest za malo! Pozdrawiam!!

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: