Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Grasujący skalar  (Przeczytany 2008 razy)
Wojtek 92
Stały użytkownik

« : Grudzień 23, 2009, 12:35:17 »

Mam w akwa 200 litrów 4 skalary już spore 6 żałobniczek 1 zbrojnika niebieskiego 1 suma opaczka. Ostatnio kupiłem im do jedzenia żywe małe glizdy czerwone, po ich podawaniu musiałem odgrodzić czarne skalary od srebrnych w czarne paski ponieważ jeden z czarnych zaczął atakować jednego z pasiastych i brał się za drugiego. Moim pytaniem jest: czy ten skalar stał się agresywny tylko i wyłącznie przez podawanie robaków??
Rybospec
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2009, 16:26:12 »

Ryby mogą być agresywne np. z powodu niedoboru pokarmu mięsnego, pływają głodne i traktują płetwy innych ryb jako pokarm. Ale wątpię, aby jakiś pokarm mógł powodować agresję. Skalary są pielęgnicami, normalne jest, że któryś z nich musi dominować w akwarium.

Doświadczony akwarysta dzielący się wiedzą.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2009, 16:38:50 »

a słyszałeś o stymulacji tarłowej z użyciem wysokoproteinowych pokarmów??
Być może twój skalar poczuł zew natury i zamierza sie prokreować...Wink

Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 25, 2009, 18:35:42 »

Wątpię co do prokreacji ponieważ atakuje tylko te mniej czarne i siedzi z tym drugim czarnym, natomiast ten spokojniejszy czarny przepłynął dziś na połowę mniej czarnych i tam został zaatakowany przez dominującego z tych dwóch. Co z tym zrobić?? Czy może to być niebezpieczne dla skalarów??
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Grudzień 25, 2009, 21:15:24 »

Wątpię co do prokreacji ponieważ atakuje tylko te mniej czarne i siedzi z tym drugim czarnym, natomiast ten spokojniejszy czarny przepłynął dziś na połowę mniej czarnych i tam został zaatakowany przez dominującego z tych dwóch. Co z tym zrobić?? Czy może to być niebezpieczne dla skalarów??

Podejrzewam, że masz trzy samce, 2 czarne są gejami, a 2 mniej czarne mają na pewno jednego samca i może bedzie para.  Afro
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 26, 2009, 20:55:33 »

Czyli mogę liczyć na to że się rozmnożą?? A co do tych czarnych to co z nimi zrobić pozabijają się przecież jak odgrodzę je/
Elza
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2010, 19:23:35 »

ja mam dwa skalary samca i samicę i daje im robaczki i nic się nie dzieje  Wink
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 02, 2010, 20:12:52 »

A może po prostu im zaskoczył instynkt terytorialny??
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: