Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przywry  (Przeczytany 2432 razy)
Daniel00
Nowy
*

Nie wszyscy forumowicze to AKWARYŚCI :)

« : Grudzień 20, 2009, 21:55:16 »

Witam,
Jako iż nie chodzi tu o identyfikacje nie będe pisał tych wszystkich punkcików bo raczej to wam nie pomoże a jeśli bedzie potrzebne to prosze pisać Smiley

Wiec ponad dwa tygodnie temu stwierdziłem ( po wielu objawach) iż moje ryby zaatakowały przywry skrzelowe. Od razu zastosowalem leczenie Sera Mycopur. Zgodnie z instrukcją zrobiłem serie 3 dni leczenia. Po tygodniu znacznej poprawy nie zauważyłem. Zastosowałem kolejne 3 dni leczenia. Znowu nie było znacznej poprawy i ryby ocierały sie i cięzko oddychały ( ale nie było tragedii). Dzisiaj skończyłem trzecią 3-dniowa serie. I tu moje pytanie. Co mam zrobić jeżeli trzecia seria nie pomoże? Z Mycopuru rezygnuje. Co polecicie skutecznego ( najlepiej z wlasnego doświadczenia) na te paskudztwo ? Słyszałem że Zoolek ma lekarstwo na przywry ale ja mam zbrojniki i otoski i nie chce ryzykowac ich smierci. Może tremazol ? Wolałbym coś tańszego chyba że nei będzie wyjścia Smiley
Prosze o pomoc
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2009, 22:05:14 »

Jesteś w 100% pewien że to przywry?? Jest naprawde dużo schorzeń które powodują wachlowanie skrzelami??
Masz/miałeś małże???

Daniel00
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 20, 2009, 22:08:44 »

Nie tyle chodzi o wachlowanie płetw. Szybkie oddychanie , ocieranie skrzelami o rośliny , pobieranie powietrza z szeroko roztwartym dzióbkiem z nad powierzchnią. Stwierdzam to na 99,9 %. A co mają małże ? Nigdy nie miałem
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2009, 22:28:15 »

Wchlowanie pokrywami skrzelowymi
Czy skrzela są zaczerwienione??
Małże w początkowej fazie rozwoju pasożytują na skrzelach ryb

Daniel00
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2009, 22:31:17 »

zaczerwienienia nie widać
a z małżami nigdy nie mialem do czynienia więc nie mialy skąd się wziać Smiley
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2009, 02:18:56 »

jakie parametry wody??
Jesteś pewien że to nie ma nic wspólnego z NO3 lub NO2
U niegdyś wystąpiły takie objawy po skoku...
Co z chlorem, metalami
jak podmieniasz wode??

Daniel00
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2009, 08:45:32 »

jeszcze raz powtarzam że nie prosze o identyfikacje choroby
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2009, 08:54:48 »

Z małżami nie jest tak strasznie. Owszem, ich larwy pasożytują na rybach, ale larwy te są bardzo małe i w naturalnych zbiornikach nie zdarzają się kłopoty ryb z powodu larw.
Gdyby się dołożyły inne problemy, a w akwarium larw byłoby dużo, to mogłyby być problemy.  

Z przywrami nie miałem do czynienia, ale bym spróbował kąpieli w nadmanganianie, bo tak się zazwyczaj odkaża ryby przed wpuszczeniem do zbiornika, gdy chodzi o pasożyty i skaleczenia.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: