Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Problem z Elite Crystal-Flo (40) - nieszczelne koszyki?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z Elite Crystal-Flo (40) - nieszczelne koszyki?  (Przeczytany 2187 razy)
tmaciak
Zainteresowany
**

« : Grudzień 13, 2009, 19:31:20 »

Mam pytanie do posiadaczy filtrów Elite Crystal-Flo.

Miałem czekać na coś lepszego, ale postanowiłem zaeksperymentować z czymś tanim (w końcu to niby Hagen, nie zwiodłem się do tej pory na tej firmie) i kupiłem Elite Crystal-Flo 40 (do 72L).

Zamontowałem, uruchomiłem. Niby fajnie, ale po jednym dniu woda wcale nie zrobiła się ciekawsza. Co gorsza, zauważyłem, że mam w deszczowni kawałek liścia  Shocked

Wkurzyłem się trochę i rozebrałem filtr stwierdzając, że co prawda najwięcej "syfu" jest na dole, ale zasadniczo w każdym z koszyków mam drobinki roślin, a co najbardziej mnie martwi w górnym też są, mało ale zawsze.

Dałem od dołu: 1) gąbka + żwirek "bakteriowy" Eheima, 2) gąbka + węgiel (oryginalny), 3) włóknina + żwirek "bakteriowy" Eheima (włókninę przy okazji wywalę i zastąpię gąbką).

Zmontowałem z powrotem tym razem. Co prawda przy pierwszym montażu też zwracałem uwagę czy koszyki są dobrze wciśnięte, ale przy ponownym montażu zwróciłem szczególnie na to uwagę, sprawdzając jeszcze czy "rura" (utworzona z odcinków koszyków) prowadząca wodę na dół jest szczelna.

Dam mu tydzień i zajrzę do górnego koszyka, ale jak będą tam kawałki roślin to będę chyba musiał coś zrobić.

I teraz pytanie, czy ktoś może miał podobne problemy? Czy da się reklamować coś takiego?

Pozdrawiam,
Tomek
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2009, 21:27:29 »

Generalnie po tygodniu widać, że obawy były nieuzasadnione, być może też za pierwszym razem trochę za bardzo dopchałem ceramiki. Swoją drogą, ponieważ nie chcę dokładać filtra wewnętrznego, na razie ostatni koszyk wypchałem włókniną, bo nadal w wodzie mam małe farfocle...

Pozdrawiam,
Tomek
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: