Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « 160l / Pethro / holender ;D / aktualizacja 26 marca
Strony: 1 ... 4 5 [6]
  Drukuj  
Autor Wątek: 160l / Pethro / holender ;D / aktualizacja 26 marca  (Przeczytany 28311 razy)
stachurybka
Nowy
*

« Odpowiedz #75 : Maj 10, 2011, 11:00:38 »

Spoko Grin poczekam hehe. Petro a powiedz masz jakieś doświadczenie odnośnie lmnofili aromaticy? Widziałem na fotkach wybarwione od góry. U mnie wybarwia się ładnie ale tylko od spodu.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #76 : Maj 10, 2011, 20:57:16 »

nie mam tej rośliny u siebie, także nie mam pojęcia co ona lubi
SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #77 : Maj 28, 2011, 13:54:29 »

przezaje..... Grin.

To co robisz z tym akwa jest po prostu mistrzowskie, bez dwóch zdań  Good !.

Ja tu cały czas kibicuje, ale nie mam ostatnio czasu okiełznać swojego oczka, a co dopiero napisać posta Tongue

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Maj 28, 2011, 21:08:56 »

Też nie narzekam na nadmiar czasu i swoje akwarium trochę zaniedbałem, od 3 tygodni bez CO2 i podmian ale o dziwo jakoś się kula  Shocked Ale muszę w końcu trochę podmienić wody i podłaczyć butle z  CO2 bo alternathera i elantine t. długo tak nie pociągną
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #79 : Czerwiec 07, 2011, 00:09:10 »

chwilowo akwarium wygląda tak

jest to efekt braku czasu na przycinki podmiany i regularne nawożenie, ale przede wszystkim chwilowy braku weny twórczej by cos zrobić z moim bałaganem  Grin zacząłem przebudowywać prawą stronę, docelowo zmniejszę ilość czerwonych łodygowców i zastąpie je zielonymi
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2011, 00:10:48 wysłane przez Pethro » Zapisane
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #80 : Czerwiec 08, 2011, 08:22:51 »

piękny gąszcz...
gdyby nie ta wysokość to mógłby nawet zostać prawda? - oj nie zazdroszczę wcale, szczególnie pracy przy przycince Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Czerwiec 08, 2011, 22:19:35 »

owszem, nawet jeszcze wyżej bym miał Wink żałuję że nie mam większego akwarium, za bardzo ogranicza mnie ta przestrzeń  Tongue co mi rosliny fajnie wyrosną i tworzą się ładne kępki to trzeba już je ciąć bo czubki roślin mam przy powierzchni. Następny zbiornik na pewno będzie wysoki  ..
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #82 : Czerwiec 09, 2011, 08:34:39 »

tak to już jest że najlepiej zawsze rośnie tuż pod powierzchnią wody Smiley - co do przycinki łodygowców to robię tak że odrywam lub ucinam te ładne kępki na górze wywalam dół a rośliny skrócone ponownie zasadzam w to samo miejsce, czyli skracam od dołu chyba nie muszę pisać dlaczego Smiley

no a z takiego gąszczu to jest co wybrać żeby odświeżyć wygląd z odpowiednim zagęszczeniem na start

nie poszalejesz zbytnio z wysokością każde 10 cm (mało?dużo? nie wiem), przynosi straty w propagacji światła, dlatego zazwyczaj 50 cm wysokości to maksymalny standard roślinniaka spotyka się akwaria roślinne na zamówienie 60/70 cm ale od ludzi słyszałem opinie że trzeba średnio 2 razy mocniejsze światło żeby było to samo co przy 40/50cm wysokości

oczywiście na zamówienie możesz zrobić baniak o wysokości 150cm żaden problem ale wtedy chyba latarnią uliczną będziesz musiał świecić żeby mieć jakiś trawnik

weź to pod uwagę, jeśli myślisz dalej o roślinniaku  
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 08:38:46 wysłane przez Mirmil » Zapisane

gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #83 : Wrzesień 13, 2011, 07:23:21 »

cze Pethro, piękny ten twój roślinniak, masz rękę do roślin nie ma co ...
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #84 : Wrzesień 13, 2011, 22:04:08 »

Pethro dokładnie to co napisał Mirmił lepiej się pchać w baniak ponad 50 cm wysokości. Chyba, że chcesz zastosować lampy HQI to można by wtedy te 60cm słupa wody mieć doświetlone.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Wrzesień 13, 2011, 22:12:06 »

dokładnie jak wspomnieli poprzednicy-wysokość bańki łączy się z koniecznością zmiany oświetlenia. IMHO lepiej zainwestować w "głębokość" (odstęp między ścianką przednią a tylną)-taka zmiana daje dużo więcej możliwości!

Strony: 1 ... 4 5 [6]
  Drukuj  

Skocz do: