Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zwykle podłoze a a substarty??  (Przeczytany 2655 razy)
chemik666
Nowy
*

« : Grudzień 07, 2009, 17:38:38 »

Witam.jest tu nowy.na wiekszosc swoich wątpliwosci juz znalazłem u was odpowiedzi.tzn ze  faktycznie jest tu masa zbednych pytan Tongue Chodzi mi o podłoze tzn o substarty.czy jezeli chce zrobic trawnik bez mała na całym dnie to czy da ono rade na  zwykłym zwirku bez substratow?bo jednak to spory wydatek.Zwlaszcza ze  chce zrobic dosc gorzaste dno to musialbym sporo tego wysypac zeby rosliny mialy dostep do niego nawet jakbym dal 3 cm to miejscami byloby malo bo plus jeszcze 5cm zwiru to dopiero 8 a miejscami chce miec  12cm.czy dac  poprostu z 3cm substratu i reszte zwirkiem uformowac?a moze najlpiej zmieszac  substrat ze zwirkiem?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2009, 17:42:16 wysłane przez chemik666 » Zapisane
qbakos
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2009, 11:04:36 »

12 cm podłoża to moim zdaniem trochę za dużo, chociaż są różne szkoły... Poza tym takie "górzyste" podłoże z czasem się wyrównuje i musiałbyś co jakiś czas odtwarzać te nierówności, co może być kłopotliwe jeśli akwarium zarośnie ci roślinami.
Ja nie mam żadnego substratu tylko piasek kwarcowy z kulkami gliniano-torfowymi wciśniętymi pod korzenie roślin i wbrew niektórym opiniom nie ma problemu żeby coś nie rosło. Z tym że przy takim podłożu trzeba już mocno bawić się w nawożenie, więc wybór należy do Ciebie
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2009, 13:12:40 »

tzn zeby roslinki dobrze rosły itp to raczej substraty?!a czy to dobry pomysł wymieszac zwirek z substratem nawet pół na pół?chce miec trawnik raczej na całym dnie akwa.wiec sam zwirek raczej odpada?a jak bym najpierw wysypal zwirek a na to substrat?ewentualnie tak-substrat-zwir susbstrat?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 13:28:35 wysłane przez chemik666 » Zapisane
qbakos
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2009, 13:33:50 »

Wydaje mi się, że bez nawożenia i tak się nie obejdziesz, tyle że przy dobrym substracie może być mniej rygorystyczne. Jeśli roślina nie ma możliwości pobrać wszystkich składników za pomocą korzeni to musi pobrać je z słupa wody.
Trawnik na całej powierzchni dna to nie taka prosta sprawa dla początkującego, no ale nie chcę cie zniechęcać Smiley
Nie kombinuj z tym układaniem warstwami ze żwirkiem, bo i tak wszystko się wymiesza i żwir będziesz miał na górze, choćbyś nie wiem jak kominował. Ale warto dodać ten żwirek jeśli chcesz mieć tak dużą warstwę podłoża - dla roślin nie będzie różnicy, a zaoszczędzisz trochę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 13:37:53 wysłane przez qbakos » Zapisane
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2009, 13:43:32 »

te podłoże nawożące sypiesz na duł...wyrównujesz około 3-4 cm...kladziesz taką siateczkę drobną np. z materiału....zasypujesz piaskiem/żwirem czy tym co tam masz....warstwa około 5 cm....robisz to tak aby cała warstwa miała około 8 cm.

siateczka po to by się nie pomieszał substrat ze żwirem.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2009, 14:02:40 »

Zibi, zastanawiam się, czy taka siateczka zda egzamin gdy korzenie roślin ją przerosną a bedzie potrzeba wyciągnięcia rośliny- podejrzewam, że wtedy wyciągniesz roślinę razem z siatką. Sprawdziłeś u siebie tą metodę? sprawdza się?
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2009, 14:07:41 »

Przy okazji zapytam czy rosliny ktore maja tworzyc trawnik naleza do wymagajacych?
-Glossostigma elatinoides-jak ja zasadzic?
-Lilaeopsis brasiliensis
-mchy sie nadaja na trawnik?podobno sa łatwe w hodowli?tylko czy da rade utworzyc z nich trawnik?
-a co myslicie jeszcze o wgłębce na trawnik?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 15:05:05 wysłane przez chemik666 » Zapisane
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2009, 16:20:44 »

Zibi, zastanawiam się, czy taka siateczka zda egzamin gdy korzenie roślin ją przerosną a bedzie potrzeba wyciągnięcia rośliny- podejrzewam, że wtedy wyciągniesz roślinę razem z siatką. Sprawdziłeś u siebie tą metodę? sprawdza się?

Mam u siebie taką metodę i spisuje się naprawdę świetnie  Wink

Przy okazji zapytam czy rosliny ktore maja tworzyc trawnik naleza do wymagajacych?
-Glossostigma elatinoides-jak ja zasadzic?
-Lilaeopsis brasiliensis
-mchy sie nadaja na trawnik?podobno sa łatwe w hodowli?tylko czy da rade utworzyc z nich trawnik?
-a co myslicie jeszcze o wgłębce na trawnik?

rośliny trawnikowe są raczej wymagające...potrzebują dużo światła [mocnego] i nawozów. trawnika z mchu szczerze mówiąc
nie widziałem , ale te rośliny które wymieniłeś są bardzo wymagające. Glosię możesz zasadzić szczypcami. A trawka brazylijska jest trudna i wymagająca w uprawie. Sagittaria jest fajnym i łatwym w uprawie trawnikiem z tym że do czasu...myśle że Grajewiak jest przykładem na to  Wink jak stworzysz jej dobre warunki to śmignie na 20 cm , ale oczywiście wtedy można układać nowy trawnik z nowych pędów które odbiją.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 16:22:45 wysłane przez zibi » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2009, 21:50:38 »

Czyli co waszym zdaniem jest najlepsze na piekny trawnik?
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2009, 22:59:22 »

Czyli co waszym zdaniem jest najlepsze na piekny trawnik?

Cóż na początek polecił bym ci sagittarie . Napewno sobie z nią poradzisz, chyba że lubisz experymenty to kup glosie, załóż dużo światła, nawal kilogram nawozów i patrz jak rośnie  Grin

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2009, 23:15:39 »

Mi się tam najbardziej mały hemianthus podoba, jest drobniejszy od glosi, troche wolniej rośnie.
Jak chcesz taki trawnik trawiasty to moze też żabienica delikatna.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 23:17:44 wysłane przez Ropek » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: