Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Prośba o identyfikację choroby ze zdjecia
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o identyfikację choroby ze zdjecia  (Przeczytany 1800 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Grudzień 12, 2009, 02:01:35 »

Witam

Niedawno zakupiłem kiryski panda. W sklepie były ponad tydzień i przez cały okres w sklepie były zdrowe, natomiast około tydzień bo zasiedleniu w moim akwarium na kilku zauważyłem objawy jak na poniższym zdjęciu. Jednemu zrobiły się spore braki w płetwach i padł. Reszcie wszystko przeszło po podwyższeniu temperatury, ale jednego trzyma więc sądzę, że trzeba będzie go wyleczyć osobno.

Podejrzewam martwicę płetw. Wątpliwości mam ponieważ w niektórych miejscach widać nie tylko zmętnienie i braki ale jakby lekki nalot przypominający szron.

Macie pomysły?

Pozdrawiam, R.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2009, 03:50:21 »

Ja mam dwa pomysły fleksibakterioza lub heteropolarioza jednak na 100 % nie jestem pewny żadnej z nich.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2009, 08:13:15 »

Cały sponiewierany, dla mnie jest ewidentnie jakieś bakteryjne dziadostwo.
W czymś bym go moczył w osobnym zbiorniku.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: