lidia
Zainteresowany

|
 |
« : Październik 02, 2004, 09:09:31 » |
|
Proszę o pomoc, jestem załamana. Wczoraj posadziłam nowe rośliny- 3 odmiany żabienic. Jedna duża o sercowatych liściach(piękna). Rano odkryłam, że moje roślinki wygladają jakby je ktoś potraktował paierem ściernym. Starte są aż niemal do nerwów, które prześwitują przez roślinę.Nie był to pierwszy raz. Dwa tygodnie temu kupiłam roślinkę w Warszawie w Jankach. Stało się z nią dokładnie to samo, ale wtedy byłam pewna, że to wynik długiego transportu. Mam akwa 180 l, kilka tygodni temu udało mi się zdobyć 3 ostoski. Do tej pory nic mi nie zżerało roślin, raczej ze względu na brak nawozu nie pdały by chyba w ciągu nocy. Podejrzewam otoski- czy słusznie? Proszę o pomoc. :cry:
|
|
|
|
|
|
sulika
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2004, 15:56:04 » |
|
IMHO to nie otoski, mam w akwarium 15 szt i nic rośliną nie robią nawet tym delikatniejszym (a żabienice o ktorych piszesz do takich nie należą).Dziwne ze stało sie to podczas jednej nocy, nawet zmiana warunków nie powinna w takim tempie zniszczyć rośliny.Napisz jakie inne ryby hodujesz może to kto inny za to odpowiada.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
lidia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2004, 19:04:50 » |
|
Mam tęczanki bosemani , czerwone, dwie maleńkie kosiarki, kiryski spiżowe, cierniooczki, dwa zbrojniki niebieskie i 2 bocje wspaniałe. I to wszystko. Nasunęły mi się akurat ostoski, bo zbiegło się to wszystko w czasie.Co dziwne mam dwie bardzo ładne żabienice amazońskie, które widocznie nie smakują najlepiej. Nie mam ślimaków
|
|
|
|
|
|
sulika
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2004, 21:00:13 » |
|
100% bocje, mam to samo w drugim akwarium, upodobały sobie żabiebice "rubin" i żaden młody liść nie ma szans na rozwinięcie - jest dziuriawiony i obgryzany właśnie przez nie.Na szczęście w pozostałych roślinach nie gustują.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2004, 07:16:49 » |
|
hmm a moze wrzuciłaś jakąś chemię do wody bo np. moj tata skombinowal siarczan miedzi i wwalil do akwarium z 50 g (ZJEBANY CZY CO?) mowionc ze to najlepszy odkazalnik :shock: i z rogatkow po jakis 10 sec zostaly same lodygi a z ryb ciało bez ducha :? :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2004, 19:18:37 » |
|
Słuchajcie chyba wiem, ale też głowy sobie nie utnę za to. Nie, chemii nie używam, tylko wtedy gdy ryby chorują, a chorują bardzo rzadko. To chyba popularnie zwane glonojady. Coś mi się zdaje, że ostatnio przerzuciły się na roslinki, może za mało tabletek rzucam, a jest więcej chętnych do stołówki? Czy to mogą być zbrojniki?
|
|
|
|
|
|
sulika
|
|
|
lidia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2004, 19:25:41 » |
|
Ach żal patrzeć co mi zostało z tych roślin!  . Muszę to powyrzucać, nie sądzę by to odbiło. Jak myślicie? Czy poobcinać te łodygi już bez liści i poczekać?
|
|
|
|
|
|
sulika
|
|
|
czatom
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2005, 13:19:42 » |
|
i ja zauważyłem u siebie ten problem mam akwarium 112l w nim 5 skalarów, 6 mieczyków, 6 kirysków i pare bojownika syjamskiego oraz dwa maleńkie glonojady, częsć lisci jest wyssana a niektóre drobiejsze sa odgryzane, Jak myslicię czy zastosowanie specjalnego pokarmu dla glonojadów i zwiekszenie pokarmu roślinnego, którym karmie raz dziennie rozwiąże mój problem czy trzeba zastoswać inne środki ?
|
|
|
|
|
|
akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2005, 13:49:23 » |
|
U mnie Kryptokoryny Balansa zaczęły znikać, tak jakby sie rozpuszczały, jakby były ssane - podejrzewam populrnie zwane glonojady, jak były młodsze nie było problemu, może są teraz głodniejsze i niedożywione :?: Podawanie tabletek nic nie daje, bo dobierają się zaraz do nich skalary i do tego strasznie brudzą rozpylając całą tabletkę. Może powinienem je dokarmiać czymś innym?
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
czatom
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2005, 14:35:10 » |
|
moje glonojady sa zupelnoe malutkie mialem dluga przerwe 8 lat w prowadzeniu akwarium to obecne ma kilka dni podłoze jest prawidłowe. Nie chciałbynm stracić roslinności poradxcie jak temu zapobiec czy moze brak dyfuzora dwutlenku węgla i to że nie prowadz e jego pomiarów ma znaczenie?
|
|
|
|
|
|
akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
|
|
|
|