Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Pomocy biały osad pojawiajacy sie na rybach
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy biały osad pojawiajacy sie na rybach  (Przeczytany 5309 razy)
Fogpawel
Nowy
*

« : Grudzień 06, 2009, 14:26:50 »

Od 3 dni pojawia sie jakis biały osad na rybach wyglada to jak małe kuleczki na płetfach i ciele wczoraj wpusciłem nowe ryby i sa czyste . Osad jest na mieczykach ,neonach ,skalarach .Jeszcze jedno bojownik jest czysty lecz zaczoł sie chowac i mało pływa . Co to moze byc czekam na wasze rady
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2009, 14:32:20 »

Dobrze jak dałbyś zdjecie chorej rybki ale pewnie to ospa.

Fogpawel
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 06, 2009, 14:35:01 »

Czy danie preparatu o nazwie-Ichtiosan- bedzie dobre pisza ze to jest na ospe
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2009, 14:39:29 »

Jeśli to jest ospa to pomoże ale pamiętaj że chemia to ostateczność. Poszukaj w necie informacji a zwłaszcza zdjęć żeby porównać ryby czy to ospa albo zrób foto i wrzuć na forum to pomożemy.

Fogpawel
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2009, 15:08:27 »

ze zdjeciem jest problem bo tego nie widac ale mieczyki sa całe w bjałych kuleczkach inne ryby tez ale mniej bede obserwował zachowanie bo ruchliwe sa
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2009, 15:09:53 »

Jeśli jest, jak opisałeś, to ja bym się nie wahał.
Na 99,99% jest to kulorzęsek (ospa rybia), czym wcześniej zaczniesz, tym dla ryb lepiej. Już jesteś spóźniony, bo reaguje się przy pojedynczych kropkach.

Ps. Nie ma co obserwować, jeśli są całe wysypane. Postaraj się szybko o dodatkowe napowietrzanie.
Fogpawel
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2009, 16:21:24 »

Dzieki jutro kupie ten preparat i go zastosuje jeszcze popytam w sklepie i opisze co widze na rybach .Mam pytanie czy na noc wyłaczac filtr i grzałke
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2009, 16:29:31 »

Filtr nie wyłaczaj nigdy (tylko do czyszczenia) a grzałka teraz tym bardziej sie przyda podniesienie temperatury do 30 stopni przyspieszy leczenie. Tylko zależne to jest od ryb które posiadasz ale neonki i skalary wytrzymaja .

1979Jaro
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2009, 17:19:07 »

miałem podobny problem okazało się że to jest ospa jak mają tego pełno to mogą tego nie przetrwać. Lepiej zdrowe odsadzić wlać środka na ospę i czekać potem wymień wodę koniecznie i wymyj dokładnie filtry.

gg 10656004
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2009, 17:25:10 »

miałem podobny problem okazało się że to jest ospa jak mają tego pełno to mogą tego nie przetrwać. Lepiej zdrowe odsadzić wlać środka na ospę i czekać potem wymień wodę koniecznie i wymyj dokładnie filtry.

1979Jaro nie mąć mu w głowie

Fogpawel zastosuj kuracje zgodnie z tym co będzie napisane na opakowaniu leku albo jak już kupisz w razie problemów pisz. Dzisiaj zacznij stopniowo podnosić temperature w akwa do 30st. dziennie o 1 stopień, zastosuj wieksze napowietrzanie, podmiany wody standardowo tylko staraj sie wlewać delikatnie żeby cysty kulożęska nie uniosły sie z podłoża. Po skończonej kuracji trzeba wsadzić węgiel aktywowany do filtra w celu usunięcia pozostałości lekarstwa.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #10 : Grudzień 06, 2009, 17:38:49 »

Cytat: 1979Jaro
jak mają tego pełno to mogą tego nie przetrwać.
Z tym się mogę zgodzić. Trzeba się liczyć z tym, że 1-2 padną, jeśli się późno zacznie działać.

Lepiej zdrowe odsadzić wlać środka na ospę i czekać potem wymień wodę koniecznie i wymyj dokładnie filtry.
Z tym nie mogę się zgodzić zupełnie.
Wody całej się nie wymienia i nie wymywa filtra, bo ryby w niedojrzałym akwarium padną.

Przy podmianie można delikatnie odmulić dno nie wzruszając go, bo tam faktycznie będą cysty.
Nie podnoś teraz temperatury, dopóki nie masz tej trutki (znaczy lekarstwa  Wink), bo przyspieszasz rozwój kulorzęska a osłabisz jeszcze ryby.
Możesz podnieść po podaniu leku, robisz to na swoją odpowiedzialność. Z jednej strony szybciej się ryby wyleczą, a  z drugiej strony ryby mogą być za słabe, żeby przetrwać wysoką temperaturę. Obserwacja polecana i zdrowy rozsądek, jak przy wszystkim.
Fogpawel
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 07, 2009, 09:48:27 »

Temperature podniosłem do 25 miałem 23 dodałem lekarstwo tak jak jest zalecane narazie padły mi tylko 2 gupiki ale chyba z powodu podgryzania przez Gurami były bez płetw , wszystko to wciagu nocy .Za trzy dni znowu dodam sierodka tak zalecaja . JAk bede cos widział niepokojacego bede sie pytał. Dzieki za cenne wskazówki
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 07, 2009, 09:58:04 »

25 to powinieneś mieć jak nie ma choroby. Pamietaj zbyt niska temperatura i złe warunki w wodzie powodują osłabienie ryb a wtedy łatwiej o choroby zwiększ temperature stopniowo do 30 po zakończonej kuracji stopniowo ja zmniejsz do 25-26 st.

Fogpawel
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 07, 2009, 11:10:11 »

Ok tak zrobie dzieki
Fogpawel
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 09, 2009, 08:38:21 »

Ospa puszcza ryby zyja jeszcze we czwartek dam taka sama dawke a za tydzien wymienie czesciowo wode dzieki za rady
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: