Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Brązowe plamy na liściach
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brązowe plamy na liściach  (Przeczytany 4398 razy)
Ziantara
Nowy
*

« : Listopad 16, 2009, 16:45:33 »

Witam,

Od pewnego czasu zaczęły mi brązowieć liście na wszystkich roślinkach, jakie posiadam.

Co się stało?

Zaznaczę, że to moje pierwsze akwa, więc nie do końca się znam

Pozdrawiam.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2009, 21:59:14 »

Jak na moj gust to brakuje roslinkom jakiegos pierwiastka. Nawozisz? sprobuj  od makro elementow jak Mg Na K

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2009, 22:05:42 »

A moze to okrzemki?? weź listek w ręke i sprawdź palcem czy nie ma na nim osadu...

Ziantara
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 30, 2009, 14:53:12 »

Witam,

Dzisiaj czyściłem Akwa i zrobiłem tak jak podpowiadał asagoth.

Sprawdziłem, i osad schodzi z liści. Jeśli to okrzemki tojak sobie z nimi radzić?

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #4 : Grudzień 01, 2009, 22:36:23 »

A ten osad jest szorstki?
Jak to okrzemki to nie schodzą tak łatwo.. jeśli ten osad schodzi łatwo to są to glony...

Ziantara
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2009, 14:27:14 »

Zależy co masz na myśli mówiąc, że schodzi łatwo.

Chodzi po kilku potarciach liścia, jednak na skrajach liści nie chce schodzic tak łatwo.

Czy szorstki? Raczej nie.

Dziś kupiłem nową Jarzeniówke Aqua-Glo 14W 138mm. W porównaniu do Sylvanii, świeci dziwnie. Tak niebiesko i wygląda na ciemniejszą. Niby mówili, że będzie świeciła lepiej.

Edit: Po zmianie świetlówki okrzemki zaatakowały akwa. Musze szybko zrobić jakieś lepsze oświetlenia do akwa. Czy ktoś mógby mi coś poradzic?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 15:39:14 wysłane przez Ziantara » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: