ozzyx
Nowy

|
 |
« : Listopad 26, 2009, 08:23:45 » |
|
witam, wczoraj peklo mi akwarium 240 litrow, niestety cala woda na pokoj. Ryby naszczescie uratowane,akwaruym jest firmy Aquael. Nowe akwa mam zamiar okleic folia antywlamaniowa, i teraz pytanie do Was , czy jest sens?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2009, 19:56:54 » |
|
Nigdy nie słyszałem o takiej metodzie z folią. Podejrzewam, że tak jak z folią przycziemniającą szyby samochodowe - będzie niestetycznie odchodzić. Na czym stało akwarium? Pękło podczas nieobecności czy coś było przy akwa robione?
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2009, 20:08:55 » |
|
No właśnie podaj więcej szczegułów jak to się stało  .Sam mam taki litrarz i mieszkam na 3 piętrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ozzyx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2009, 23:48:16 » |
|
Rowniez mieszkam na 3 pietrze ^^.Podczas calego zdazenia bylem naszczescie w domu, wiec wszystko co mialem pod reka na podloge.....katastrofa.... Akwarium stalo na szafce typowej pod akwarium,kupionej w sklepie zoo, Pod akwa nie dawalem zadnych gabek, styropianu, tylko podstawka pod akwa. A co do folii to nie bedzie odchodzila, to jest specjalna folia taka jak do szyb na witrynach sklepowych, tzn.uderzysz robi sie pajak i tyle.Tyle ze koszt oklejenia tego akwa ,120x40x50 to koszt okolo 200-300 zl. Ale wole dac 2-3 stowy niz znowu miec 240 l na podlodze. Pekla tylnia szyba po prawej stronie 19,5 cm od gornego rogu (mniej wiecej tam gdzie zaczyna sie dodatkowy kawal szkla - wzmacniajacy) Czy bylo cos robione - hmmm, karmienie ryb. Jutro wstawie fotki szafki i pekniecia.. P.S AQUAEL ma rewelacyjny serwis!!!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 23:55:17 wysłane przez ozzyx »
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2009, 19:49:10 » |
|
Pod akwa nie dawalem zadnych gabek, styropianu, tylko podstawka pod akwa.
Nigdy nie używałem takich gotowych podstawek. Czy one mają miękki podkład? Jeszcze chciałem zapytać czy poziomowałeś szafkę i czy masz równą podłogę? Pekla tylnia szyba po prawej stronie 19,5 cm od gornego rogu (mniej wiecej tam gdzie zaczyna sie dodatkowy kawal szkla - wzmacniajacy)
Tam gdzie się kończą wzmocnienia wzdłużne rzeczywiście mogą działać największe siły na szkło. Wzmocnieć poprzecznych rozumiem nie było? Jeśli nie, to zamiast oklejać folią ja bym pomyślał o wzmocnieniu poprzecznym na środku. To bardziej sprawdzone rozwiązanie. Jest taka stronka opisująca teorię i technikę klejenia akwariów: http://thewald.webpark.pl/Mozesz tam zajrzeć. A i jeszcze jedno - czy w tym miejscu gdzie powstało pęknięcie była grzałka?
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
ozzyx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2009, 20:45:05 » |
|
Akwarium ma poprzeczki wzmacniajace. Podstawka ![]() z http://img.nokaut.pl/p/e4/98/e498ed2a030b1a74c9a0bd4791209acc130x130.jpgSzawka byla poziomowana. Podloda , hmmmm panel , pianka 3 mm,parkiet bukowy ,to napewno nie jest wina podlogi. wydaje mi sie ,ze poprostu mialem pecha i jestem tym 1 na 1000 ktorym trafil sie bubel, akwarium nie bylo robione bylo kupowane w sklepie razem z podstawa i pokrywa. Grzalki nie bylo po tej stronie jesdynie wezyk od co2 ^^.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ozzyx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2009, 21:03:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robgr85
Zainteresowany

Fotograf, (Robert)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2009, 14:08:50 » |
|
Współczuję, nie dość że akwa zniszczone, to pewnie czeka Cię jeszcze remont mieszkania (osuszanie/wymiana podłóg itp).
pozdr.
|
|
|
|
|
|
Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów http://96litrow.blogspot.com - mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
|
|
|
ozzyx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 28, 2009, 15:39:43 » |
|
Powiem Ci , ze nawet nie,panelom narazie nic niejest, reakcja byla dosc szybka wiec mysle , ze obejdzie sie bez remontu. A co do folii to ,koszt oklejenia tego akwa wraz z robocizna to okolo 150 zl czyli znacznie mniej niz podalem wczesniej.Cena zalezy od glownie od szerokosci folii, 250 a 150 to roznica czyli 1 firma odpada. Teraz mam nowy problem, zawsze mialem ogolne ,roslinne, mysle teraz o malawi lub parce oskarow. Moze cos doradzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2009, 18:11:18 » |
|
Akwarium ma poprzeczki wzmacniajace.
Te "poprzeczki wzmacniające" patrząc ze zdjęcia to wzmocnienia wzdłużne (bo biegnące wzdłuż najdłuższej szyby). Są jeszcze wzmocnienia poprzecznebiegnące górą akwarium od środka przedniej szyby do środka tylnej. Te wzmocnienia poprzeczne w dużo większym stopniu wzmacniają konstrukcję. Ja bym rozważył zamówienie kolejnego akwarium z czymś takim.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 29, 2009, 18:32:33 » |
|
Takie wzmocnienie można wkleić sobie samemu.Zamawiasz pasek szkła gr.8mm i wklejasz sam na silikon.W czasie wklejania akwarium powinno być bez wody..Ja mam 240l i dla bezpieczeństwa wklejałem wzmocnienia poprzeczne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ozzyx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 04, 2009, 01:05:19 » |
|
wzmocnienia zrobie na sto procent , plus folia ^^, dziekuje Wam za pomoc, a co do ryb to zdecydowalem sie na parke Oskarow, mam nadzieje ze te 240 wystarczy(choc wiem ze to takie min)ale narazie dla 2 9-cio cm rybek .....
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 01:08:05 wysłane przez ozzyx »
|
|
|
|
|
|