Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to dobre dla roślin?  (Przeczytany 1161 razy)
bados
Nowy
*

« : Grudzień 09, 2009, 17:31:13 »

Witam, ostatnio postanowiłem założyć swoje pierwsze malutkie akwarium tzn. 25l. Chciałbym w nim trzymać kilka gupików, wiem, że akwa powinno najpierw dojrzeć, więc kupiłem już żwirek, grzałkę 10W, filtr weipro, i tu nasuwa się pytanie, czy dobry dla roślin będzie bardzo drobny żwirek (taki drobniejszy niż piasek) oczywiście dobrze wypłukany, czy korzenie nie będą w nim gniły? Czy może dokupić jeszcze jedno opakowanie grubszego żwiru i wymieszać, żeby korzenie miały dostęp do powietrza?
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2009, 17:53:31 »

najlepiej kup żwirek o granulacji 3mm do 5mm i nie musisz się martwić. a jeśli uparłeś się na drobniejszy to taki od do 3mm drobniejszego nie polecam będą z nim kłopoty

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
bados
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2009, 17:55:06 »

ok, ale nie mieszać ich razem?
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2009, 17:58:05 »

Jeżeli to jest pył to prawdopodobnie zgniją. Skoro to twoje pierwsze akwarium to lepiej tego do akwarium nie wsypuj (nawet wymieszanego) tylko daj zwykły żwirek 2-4 mm, a pod niego możesz dać kulki z gliny. Ewentualnie możesz zainwestować paredziesiąt złotych (~60) w Aqua Substrate II (są też droższe). Jedno opakowanie wystarczy Ci na 2 takie akwaria jak masz ...ale nie oszukujmy się, za 2miesiące pewnie będziesz miał już większe akwarium Grin więc Ci się przyda Smiley

EDIT:
Nie mieszać. Wyjdzie na to samo jak byś dał sam piasek.
bados
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2009, 18:01:43 »

Ok to kupie grubszy żwirek, o drugim akwa narazie nie myślałem, no może trochę pomierzyłem jakie wejdzie i ile litrów Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: