bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 29, 2009, 15:19:04 » |
|
jest to jedyny filtr?? i na co wymieniłeś??
tak jedyny, wymienilem na kupny z zoologicznego do fan2 typow wlasnie wylowilem padnietego neonka... musze zaczac dzialac szybko a nie wiem co moze byc przyczyna ;/
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 29, 2009, 15:33:04 » |
|
W filtrze (wkładzie) zachodzą niezbędne biologiczne procesy bez których akwarium nigdy nie będzie hulać To jest przyczyną
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 29, 2009, 15:35:18 » |
|
no dobrze ale przeciez niczym nie zabilem juz bedacych w wodzie bakterii... az tak bardzo sie to przyczynilo do tych dzisiejszych dwoch zgonow ? ;/
a zapytam jeszcze, brak napowietrzania tez moglo sie do tego przyczynic? bo nie mialem wlaczonego przez przypadek chyba przez ponad dobe ...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 15:36:49 wysłane przez bebikk »
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 29, 2009, 15:48:34 » |
|
Bakterie nitryfikacyjne znajdują sie w filtrze... Napowietrzanie tzn? filtr pracował czy nie czy chodzi o jakieś dodatkowe napowietrzanie Sprawa wzglda tak, niszczysz filtracje biologiczna i dolewasz wody w której mogą znajdowac się azotyny i azotany (bo w kranówce tak często bywa)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 29, 2009, 15:51:37 » |
|
chcesz powiedziec ze zbiegiem okolicznosci i mojej glupoty wlalem wode ktora zawiera azotany i w tym samym czasie pozbylem sie znacznej czesci bakterii usuwajacych te azotany ?;/ ;/ nic tylko mi "pogratulowac"... a chociaz wroci wszystko do normy czy przewidywana jest wieksza liczba zgonow  co do filtra to mam na nim ta koncowke do napowietrzania, filtr caly czas wlaczony ale napowietrzania nie bylo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 29, 2009, 15:56:10 » |
|
jesli nie masz przerybienia to nic sie nie stanie bez chwilowego napowietrzania a z filtracja natomiast bez testów ci nie powiem czy dalsze zgony sa przewidywane... masz znajomego akwaryste??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 29, 2009, 16:00:39 » |
|
tak mam, zalatwilem juz sobie na juitro komplet testow testy Tetra, Sera, Zoolek i bede wiedzial w okolicach godziny 15-16 jutro jaki jest stan wody
przerybienia nie mam, bo w chwili obecnej 36 ryb na 112l
napowietrzanie wlaczylem, nie wiem moze przez przypadek a moze byly niedotlenione ale zrobily sie zywe WSZYSTKIE rybki w jednej chwili
chyba porobilem zbyt wiele bledow na raz ;/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 29, 2009, 16:04:03 » |
|
Wiem jak to zabrzmi ale, weź też od niego troche syfu z filtra i wrzuć do akwa, przyśpieszysz rozwój bakteri Zbadaj wode i obserwuj akwarium byc może jeśli reszta ryb jest w dobrej kondycji obędzie się już bez halo... 36 brzmi jednak na zbyt dużo, podaj obsade...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 29, 2009, 16:08:39 » |
|
syfu nie mam tam prawie w ogole w filtrze bo wczoraj wieczorem byl nowy wrzucany wklad a stary poszedl od razu do smieci ...
bojownik (Samiec) 27neonek - bedzie 30 2danio-chwilowo 2pawie oczka (parka) kosiarka zbrojnik niebieski teraz 2 kirysy - bedzie 5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 29, 2009, 16:13:47 » |
|
Syf weź od kolegi:) Sporo tych neonek to są neony innesa??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 29, 2009, 16:21:15 » |
|
aaa nie zrozumialem dobrze  jasne wezme. Wiem o co Ci dokladnie chodzi, kiedys chyba nawet tu na forum o tym sposobie czytalem i miedzy innymi taki sie robi zeby przyspieszyc dojrzewanie wody na starcie  te neonki to innesa  maja sporo przestrzeni ryby do plywania i tez rosliny + kryjowki dam zdjecie ( z telefonu zrobione niestety ;/) 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 16:24:05 wysłane przez bebikk »
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudzień 01, 2009, 16:33:44 » |
|
dobra zrobilem test wody, przeciagnelo mi sie to o jeden dzien ale wyglada nastepujaco:
pH - <6.8 (w przyblizeniu 6.5 6.6) KH - pomiedzy 6*d a 10*d GH - >6*d NO2 - 1 NO3 - 10
niemalże identyczne wyniki miałem przed wrzuceniem obsady... więc to nie była wina zatrucia te zgony...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|