Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium wystające 5cm za szafkę  (Przeczytany 11158 razy)
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Listopad 19, 2009, 10:02:22 »

No niby tak, ale ja planuję w ciągu najbliższych 2 lat zorganizować akwa 700L, stąd aż tak bardzo mi nie zależało by aktualne akwa było super duże, chcę tylko trochę doświadczenia zdobyć z pielęgnicami, bo to moje ulubione rybki (choć nigdy dotąd ich nie trzymałem).

ps takie pytanie prozaiczne - czy ktoś ma akwa wyższe niż np. 80cm? A jeśli tak, to jak sobie radzicie z opieką? Czyszczenie dna etc?

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #16 : Listopad 19, 2009, 18:23:40 »

Ostatecznie kupiłem mniejsze akwa, 140L, co wynikało z pośpiechu. Jestem średnio cierpliwy:)

no niestety musisz sie nauczyc cierpliwosci, akwarystyka tego wymaga, pospiech nie jest wskazany.

a co do wysokosci, po co ci tak wysokie akwarium?  Huh 
lepiej dluzsze niz wyzsze, nie uwazasz?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #17 : Listopad 19, 2009, 20:30:29 »

czy ktoś ma akwa wyższe niż np. 80cm? A jeśli tak, to jak sobie radzicie z opieką? Czyszczenie dna etc?
Mam dużo niż to planowane Twoje 80 cm. Nie wyobrażam sobie tam pracy przez narzędzi. Ręka ma coś około 50 cm, a co potem? Zostają szczypczyki, ale sadzenie też już przy pomocy narzędzi. Undecided
Drugi kłopot jest z oświetleniem, czym wyższe akwarium, tym powinna być większa moc, bo woda pochłania światło.
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Listopad 20, 2009, 08:51:59 »

Mam dużo niż to planowane Twoje 80 cm. Nie wyobrażam sobie tam pracy przez narzędzi. Ręka ma coś około 50 cm, a co potem? Zostają szczypczyki, ale sadzenie też już przy pomocy narzędzi.
Drugi kłopot jest z oświetleniem, czym wyższe akwarium, tym powinna być większa moc, bo woda pochłania światło.

Właśnie dlatego myślę o raczej "kamienno-skalistym" akwa, bez roślin. Ewentualnie po lewej stronie akwarium zrobię taką duuuuużą górkę, gdzie będę mógł sięgnąć i tam byłoby podłoże+rośliny. Niemniej pozostaje mimo to problem czyszczenia dna (min. z odchodów rybek). Ktoś ma jakieś doświadczenie?

Plan jest taki: mocno postarać się urządzić fajnie akwarium na początku i już tego nie ruszać. No ale jak już wspomniałem pozostaje problem czyszczenia dna.

robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #19 : Listopad 21, 2009, 09:11:14 »

Mam dużo niż to planowane Twoje 80 cm. Nie wyobrażam sobie tam pracy przez narzędzi. Ręka ma coś około 50 cm, a co potem? Zostają szczypczyki, ale sadzenie też już przy pomocy narzędzi.

Właśnie dlatego myślę o raczej "kamienno-skalistym" akwa, bez roślin. Ewentualnie po lewej stronie akwarium zrobię taką duuuuużą górkę, gdzie będę mógł sięgnąć i tam byłoby podłoże+rośliny. Niemniej pozostaje mimo to problem czyszczenia dna (min. z odchodów rybek). Ktoś ma jakieś doświadczenie?

Plan jest taki: mocno postarać się urządzić fajnie akwarium na początku i już tego nie ruszać. No ale jak już wspomniałem pozostaje problem czyszczenia dna.

Każdy ma swoje preferencje estetyczne, więc nie ma sensu się licytować która wersja jest lepsza - jeśli ja miałbym zakładać akwarium o ogromnym litrażu, to z pewnością wystarczyłaby mi wysokość 40 cm, za to  dwa razy większa szerokość (przy takim samym litrażu)  dawałaby chyba naprawdę fajne pole do popisu w urządzaniu zbiornika Smiley

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Listopad 21, 2009, 10:33:49 »

Widziałem w mieszkaniu 2000 i w przygotowaniu 4000 litrów i były na moje oko wysokie na ponad metr. Gość jakoś sobie radził, więc się da.
Wilku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Listopad 21, 2009, 11:32:47 »

Ja mam zbiornik 70cm wysokości i muszę przyznać, że manewry typu: sadzenie roślin, rearanżacja badyli, przycinanie roślin, wyjmowanie zdechłych liści wymagają trochę gimnastyki Smiley Górna krawędź akwarium jest na wysokości około 170 - 175cm. Muszę wleźć na krzesło - zamieszać w akwarium - zejść z krzesła - spojrzeć z boku czy jest tak jak miało być Smiley i ewentualnie powtórzyć operację. Gdyby nie czyściki magnetyczne to sprzątanie byłoby prawie jak wyprawa na basen Smiley

Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian:
1. Cryptocoryne aponogetifolia
2. Hygrophila polysperma
3. Hygrophila Corymbosa
4. Microsorium pteropus
5. Ludwigia repens
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Listopad 21, 2009, 11:36:07 »

No mi się właśnie podobają wysokie akwaria, dopiero wtedy mam wrażenie, że zbiornik jest duży. Akwa nieproporcjonalnie długie lub szerokie już nie sprawiają na mnie takiego wrażenia.

A roślin w nim nie zamierzam trzymać, więc większość zabiegów odpada. A dno myślę, że będę odmulał wężykiem zamocowanym do jakiegoś kijka. Chyba to się uda.

Wilku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Listopad 21, 2009, 11:44:13 »

Rozumiem Cię, mnie też bardziej podobają się wysokie zbiorniki. Dlaczego? Ano dlatego, że można tam wyeksponować rośliny, uwić coś z badyli - więcej możliwości. Jeśli chcesz mieć same kamulce, akwarium będzie wyglądało na puste :/ na dole kamienie a u góry? Możesz nadrabiać tłem, ale nie wiem czy będzie to dobrze wyglądało... Zerknij tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/obsady/360l-pierwsze-)/ to mój zbiornik. Jest nowy i jeszcze trochę pusty. Ponad korzeniem jest mnóstwo miejsca z którym póki co nie wiem co zrobić. Zasadziłem rośliny za korzeniem - mają być trzecim planem. Póki nie wyrosną tamten obszar akwa wygląda na pustynię.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 11:46:15 wysłane przez Wilku » Zapisane

Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian:
1. Cryptocoryne aponogetifolia
2. Hygrophila polysperma
3. Hygrophila Corymbosa
4. Microsorium pteropus
5. Ludwigia repens
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Listopad 21, 2009, 12:50:24 »

Korzenie właściwie też mogę wrzucić, nie wymagają przycinania Smiley

A przykładowo, to akwa mi się na przykład podoba: http://i33.tinypic.com/33u66uh.jpg

Mimo minimalnej obsady roślinnej. No, ale jak już było wspomniane, to wszystko to kwestia gustu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2009, 12:52:21 wysłane przez konrados » Zapisane

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Listopad 22, 2009, 19:40:40 »

Ja mam zbiornik 70cm wysokości i muszę przyznać, że manewry typu: sadzenie roślin, rearanżacja badyli, przycinanie roślin, wyjmowanie zdechłych liści wymagają trochę gimnastyki Smiley Górna krawędź akwarium jest na wysokości około 170 - 175cm. Muszę wleźć na krzesło - zamieszać w akwarium - zejść z krzesła - spojrzeć z boku czy jest tak jak miało być Smiley i ewentualnie powtórzyć operację. Gdyby nie czyściki magnetyczne to sprzątanie byłoby prawie jak wyprawa na basen Smiley

Można teraz kupić przeróżne szczypce, nożyczki czy manipulatory o różnych długościach i problem częściowo znika.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: