Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Stelilizator uv  (Przeczytany 1925 razy)
Huee
Stały użytkownik

« : Grudzień 27, 2009, 17:14:55 »

Witam opłaca kupować tego typu lampy?

Myśle o tej http://www.allegro.pl/item865298618_lampa_uv_c_sterylizator_7w_akwarium_oczko_wodne.html

Mam takie małe glony na przedniej szybie[było ich więcej ,ale się je jakoś zredukowało ] i wygląda to strasznie źle psuje aranżacje etc

Czy nie wydawać kasy na te lampy uv tylko samemu jakoś pozbyć się glonów bo wody nie mam mętnej więc wąpie ,że ta uv jakoś bardziej mi wyczyści wode[wizualnie]
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2009, 17:26:26 »

Wizualnie na pewno nie będzie czyścic bo od tego jest filtr. Lampy uv zabijają wszelkie zarazki i bakterie te złe jak i te dobre i w ten sposób czyszczą wodę.
Jeżeli masz żywe rośliny w akwarium to nie polecam, lepiej samemu pomyśleć jak się ich pozbyć. 
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2009, 17:36:38 »

Lepiej wiązać związki w roślinach niż uwalniać.
Zabijesz glony i przy okazji bakterie, a te uwolnione związki z glonów będą pływały po akwarium i pojawią się glony w drugim kącie.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2009, 20:27:53 »

Lampa UV do niektórych zastosowań nie jest zła ale tu starczy:

1. Kupić czyścik magnetyczny do przedniej szyby
2. (jeśli tak jest) zrobić coś, by światło słonecznie nie padało bezpośrednio na akwarium.
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2009, 22:20:41 »

Czyli taka lampa przydała by się np do odkażenia akwarium całego [gdyby było bez roślin i ryb]?
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2009, 23:09:35 »

Czyli taka lampa przydała by się np do odkażenia akwarium całego [gdyby było bez roślin i ryb]?
osobiście uważam, że tak... To jakby uśmiercić całe akwarium stosując taką lampę. Glony na pewno znikną, ale zaraz pojawi się ich cała masa bo w akwarium nie będzie równowagi tylko burdel Cheesy

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Grudzień 27, 2009, 23:32:32 »

Tylko że promienie UV nie są aż takie przenikliwe, jakby się wydawało i np. za kamieniami będą strefy niedoświetlone, więc pożyteczne bakterie wystarczająco wybijesz, żeby naruszyć równowagę, a zagrożenia i bakterii chorobotwórczych nie zlikwidujesz.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2009, 23:35:14 »

Tylko że promienie UV nie są aż takie przenikliwe, jakby się wydawało i np. za kamieniami będą strefy niedoświetlone, więc pożyteczne bakterie wystarczająco wybijesz, żeby naruszyć równowagę, a zagrożenia i bakterii chorobotwórczych nie zlikwidujesz.
Bardzo dobre spostrzeżenie o tym nie pomyślałem.
Jakby zastosować ją jako lampę przelewową, bo widziałem taką możliwość w linku, to tnie wszystko równo a glony to i tak dziadostwo, które da rade Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: