Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nieznana choroba?  (Przeczytany 1468 razy)
Niutis
Nowy
*

« : Listopad 21, 2009, 18:42:10 »

Witajcie, Smiley

Mam akwarium od około miesiąca może trochę dłużej i od samego początku zmagam się z chorobą molinezji czarnych, najpierw jedna przez noc zdechła, więc ją odłowiłam ale tego samego dnia reszta tj 3 osobniki dostały białych nalotów leczyłam je mfc oraz jakimś preparatem na pleśniawkę, Sera Ectopu oraz hmm nie pamiętam dokładnie nazwy ale jakiś icho.. i nic nie pomogło, ryby padały po kolei, co dziwne oprócz czarnych molinezji mam w akwarium 5 pawi oczek i one nie są chore, zachowują się normalnie, po tym jak padły mi 3 molinezje dokupiłam mieczyka Hallera i teraz on jest chory ma dokładnie takie same objawy jak pozostała jedna sztuka molinezji. Szukałam na różnych stronach opisu choroby który by pasował ale niestety żaden z nich nie pasuje.

Więc podsumowując, choroby miały białe naloty o nie regularnych kształtach, traciły kolor swoich płetw, robiły się one przeźroczyste, poza tym normalnie jadły pływały,
Moje akwarium ma 80l. stała temperatura wynosi ok 27stopni, pH 7 do 7,5. akwarium jest napowietrzane oraz filtrowane ok. 4 godzin dziennie, doświetlane od 8 - 17.

Może mieliście podobny przypadek choroby ryb??
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2009, 19:19:51 »

akwarium jest napowietrzane oraz filtrowane ok. 4 godzin dziennie,
Zbiornik powinien być filtrowany 24h/dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku.
Przyczyna choroby: niedojrzały zbiornik, zatrucie związkami przemiany materii (amoniak, azotyny, azotany), nieodpowiednie warunki, zapewne również przerybienie. Akwa 80l jest za małe dla molinezji i mieczyków.
Poczytaj trochę zanim zaczniesz cokolwiek chodować.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Niutis
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2009, 21:25:41 »

Przyczyna choroby: niedojrzały zbiornik, zatrucie związkami przemiany materii (amoniak, azotyny, azotany), nieodpowiednie warunki, zapewne również przerybienie. Akwa 80l jest za małe dla molinezji i mieczyków.
Poczytaj trochę zanim zaczniesz cokolwiek chodować.

Nie zgodzę się z tym, akwarium nie jest przerybione bo aktualnie znajduje się tam 5 pawi oczek plus 1 molinezja - mieczyk Hallera zdechł. Poza tym akwarium było przygotowywane ponad tydzień, najpierw została wlana woda z uzdatniaczem po dwóch dniach doszedł wyparzony żwir.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2009, 21:34:55 »

Nie wyparzamy nic w akwarium tydzień to jest nic, od 3 do 4 tyg powinno akwa dojrzewać

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: