Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony, glony, glony.... co robić?  (Przeczytany 5515 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #15 : Listopad 08, 2009, 06:10:54 »

Nie polecam takich zabiegów bez odkarzenia do wypowiedzi Muchomorka dodam jeszcze
1Zatoczki, błotniarki i inne mięczaki
2Mnóstwo pasożytów których ryby akwariowe nie koniecznie polubią, przywry lub młode pijawki rybie na przykład.
3Potem może cię spotkać nieprzyjemna infekcja na którą akwarystyka nie zna rady. (u mnie infekcja mieszana kiedyś zabiła pięć 15 cm ryb w niecałe 6 godzin i do dziś nie wiem co to było pozatym że najpierw zaatakowały bakterie a zaraz grzyb i rano 4 były sztywne a jedna jeszcze z godz dogorewała)
Najlepiej tego nie rób pozatym takie rośliny będą zimować i marnieć ci jesienią.
Moczarka z naturalnego środowiska (bez chodowlanego pędzenia na chemii) rośnie w akwa tak że ciężko jest nadążyć z przycinką, to samo jest z rogatkiem.

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Listopad 08, 2009, 10:35:33 »

Ok Dzięki za radę  Wink
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Listopad 13, 2009, 16:31:19 »

Kupiłem 2 dni temu preparat z Tropical Abioseptyna. wlałem kilka kropelek do wody gdzie były roslinki ze stawu. Preparat podobno ma likwidować szkodliwe dla ryb mikroorganizmy i pomagać rybom w walce z chorobą. Roślinki trzymam juz tydzień w osobnym pojemniku  3 razy podmieniałem wode (była na prawdę bródna i śliska)  2 dni temu jak wlałem trochę Abioseptyny to woda i roślinki całkiem się zmieniły (na lepsze) .Jak myślicie mogę włozyć je juz do akwarium czy trochę jeszcze poczekać?
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #18 : Listopad 15, 2009, 14:27:13 »

Kupiłem 2 dni temu preparat z Tropical Abioseptyna. wlałem kilka kropelek do wody gdzie były roslinki ze stawu. Preparat podobno ma likwidować szkodliwe dla ryb mikroorganizmy i pomagać rybom w walce z chorobą. Roślinki trzymam juz tydzień w osobnym pojemniku  3 razy podmieniałem wode (była na prawdę bródna i śliska)  2 dni temu jak wlałem trochę Abioseptyny to woda i roślinki całkiem się zmieniły (na lepsze) .Jak myślicie mogę włozyć je juz do akwarium czy trochę jeszcze poczekać?

czekać

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Listopad 15, 2009, 14:53:41 »

Ok. Dzięki  Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Listopad 16, 2009, 13:52:35 »

Nie wiem na co wy chcecie czekać, ja bym w ogóle nie wsadzała takich roślin do akwarium. Kilka kropelek tego środka w ogóle nie zadziałało dezynfekująco skoro woda była śliska (to świadczy o tym, ze życie tam kwitnie).

Zdumiały mnie te wypowiedzi na temat glonów powstających przez słońce, wpuszczanie krewetek, poziomach NO3/PO4. Przecież kolega ma zwykłe krasnorosty a ona mają w nosie słonko, poziom NO3 i PO4 a krewetki nie dadzą rady z tymi pędzlami zanim skalary je zeżrą.

Jedyne co może zeżreć pędzle w jakimś rozsądnym czasie to kosiarki ale absolutnie nie do tak małego małego akwarium. Pomoże także większe i częstsze podmiany wody połączone z porządnym odmulaniem, może wymiana wkładów w filtrze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 13:54:48 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Listopad 16, 2009, 18:40:36 »

To jak myslicie wsadzac te roślinki czy wywalić? Martwię się o moje rybcie ale w sklepie nie widziałem tak ślicznych roślinek ja ja znalazłem Sad
robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #22 : Listopad 17, 2009, 21:41:09 »

To jak myslicie wsadzac te roślinki czy wywalić? Martwię się o moje rybcie ale w sklepie nie widziałem tak ślicznych roślinek ja ja znalazłem Sad

jeśli chcesz je koniecznie wsadzić do akwarium to potrzebna im długa kwarantanna - po kilku dniach nie będziesz mieć pewności czy jakieś pasożyty złożyły jajek wewnątrz roślinki... preparat dezynfekujący ma chyba przede wszystkim działanie powierzchniowe.

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Listopad 17, 2009, 21:49:18 »

Wiecie co chyba wywalę te roślinki  wolę mieć zdrowe rybki . Ale dzięki wszystkim za pomoc  Cheesy
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: