Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: to sinice?  (Przeczytany 1844 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Listopad 23, 2009, 20:49:21 »

Witam

Skonczyły sie mi testy wiec nie podam szczegółowych parametrów wody tylko Ph ok 6,9 plus Co2 , a problem jest taki, lekko metna woda od dłuższego czasu, podmiana nie poskutkowała, błekit tez nie ( wszystko na 2 do  3 dni klarowało wodę, przy wymianie wylewam wode do wanny, ( sposób jak by mi odmulacz wciągnał rybke) woda jest zielonkawa. Dziś na szybach zauważyłem sine plamki. Zielone głony  mnie nie marwiły, prawie ich nie było , ale sine w skupiskach po kailka plamek na szybach ok 3 do 5 mm srednicy? to sinice?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2009, 21:28:37 »

Tak w ciemno nikt nie powie, glonów jest około 20 tys. gatunków, więc trudno powiedzieć. Podejrzewam jakieś zielenice, mało ryzykuję, bo jest ich najwięcej  Grin
Co za błękit lejesz? Cokolwiek to jest, daj sobie z ty spokój, bo to nie pomoże, a na pewno zaszkodzi.
Daj zdjęcia, może ktoś coś zauważy?
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2009, 22:01:07 »

własnie robiłem foty, ale mam za słaby aparat, jak coś ktos znajdzie to bede wdzieczny, na tym zdjeciu widac lekkie plamy na szybie, ale trzeba sie przypatrzec http://images46.fotosik.pl/230/7f9ef9e7b23bf6d1med.jpg
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 22:11:26 wysłane przez mymlon » Zapisane
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2009, 20:38:11 »

Raczej zielenice bo ciemnozielony kolor.
Sinice łatwo rozpoznać przez to że są śluzowate i łatwo schodzą z podłoża i roślin
(na szybach zwykle nie rosną) tak że można je ściągać nawet patykiem.
Spróbuj to zrobić i będziesz miał odpowiedź.
Kolor ich jest zielononiebieski.

Wlewając "błękit" rozwaliłeś do reszty równowagę biologoczną zbiornika -
świadczy o tym zielonkawa woda (chlorella).

Akwarium i hydroponika
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2009, 20:43:24 »

taaaaa, masz racje, posłuchałem kogos i tyle..... ale własnie przed 2 godz znalazłem przyczyne sinej wody i mam nadzieje ze reszty kłopotów, tj siny nalot na korzeniu. Wyjalem go a on miekki jak banan w kilku miejsca i w tych miejscach smierdzi jak........ na razie zrobiłem podmianke plus właczyłem napowietrzanie. 1 raz od ho ho, CO2 zatrzymałem

chyba sie pomyliłem, korzen był pokryty plesnia, ale mimo wyciagniecia go woda po 2 dniach znowu zbielała, plus zrobiłe sie prawie zielona, juz mie rece opadaja, czy w takim przypadku zastosowanie srodka przeciw glonom cos pomoze?
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2009, 14:48:18 wysłane przez mymlon » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: