Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z echinodorusami ?  (Przeczytany 1800 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Listopad 17, 2009, 10:33:22 »

Witajcie i słuchajcie/czytajcie:

Problem mam taki:
Wszystkim echinodorusom jakie mam u mnie w akwarium liście rosną w innym kształcie niż były początkowo przy zakupie.
Np. mam gatunek OCELOT, miał okrągło-sercowe liście o srednicy ok 5-8 cm na łodygach ok 10cm. Natomiast u mnie od samego początku nowe liście wyrastają ze 3 razy większe z tendencją do kształtu bardziej podłużnego niż okrągło-sercowego i dodatkowo te liście rosną na łodygach ok 3-5 cm. "moje" liście mają również bardziej kontrastowe kolory. Dodam, że blaszki liści są bez dziur, grube, zdrowe i bąbelkują bardzo szybko - podognie jak i inne rosliny u mnie w akwa.

Podobnie sprawa wygląda z innymi gatunkami Echinodorus. np. Latifolius. Zakupione roslinki mialy liscie o dlugosci ok 4 cm na 2-3 cm łodygach. U mnie rosną liscie ok, 10cm praktycznie od dna - bez ani kawałka samej łodygi.

ph, 6,5-6,8
tww 4
two 7
światło t8 2x54W philips 965
zbiornik 240l
nawoznie GP classik, CO2
podmiana odstana kranowka ze skorygowana twardoscia i ph 1/tydzien po 20% obj.

Co myślicie o tym? Nadmiary? Niedobory? Przyszło mi to głowy, że może to normalne, ale jednak widziałem te same gatunki i innych akwariach z bardziej "klasycznymi" proporcjami lisci i łodyg.
Sam już nie wiem, siedziałem z tabelkami niedoborów i nic nie wymyśliłem.

Proszę o radę.
Pozdrawiam, R.
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2009, 11:01:25 »

Gdzieś (nie pamiętam gdzie) wyczytałem, że jest to wynik sposobu hodowli roślin na skalę przemysłową. W takich warunkach każdy cm2 powierzchni jest na wagę złota i rośliny upycha się bardzo gęsto. Przez takie zagęszczenie rośliny mają utrudniony dostęp do światła i wytwarzają właśnie takie liście (nieduża łodyga i dopiero "liść właściwy"). Przestało mnie potem dziwić dlaczego np. żabienica blehera po posadzeniu w baniaku traci stare liście, zastępując je węższymi, dłuższymi i rozrastającymi się na boki.
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2009, 11:05:46 »

Echinodorusy mają to do siebie, że kiedy rosną w cieniu, lub mają zbyt mało światła liście zaczynają przybierać kształt lancetowaty. Kiedy jednak warunki bytowania poprawiają się, nowe liście zaczynają wyglądać jak należy. Przykład Echinodorus jeniesej - posadzony w cieniu, zaczyna wypuszczać liście do złudzenia przypominające babkę lancetowatą.
Rośliny emersyjne i submersyjne także różnią się kształetem, ale to zależy też od warunków uprawy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2009, 11:09:13 wysłane przez KSnake » Zapisane

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2009, 11:07:42 »

Ja miałem taki sam problem z Echinodorus Tricolor. Miała całkiem inny kształt liści na początku, a po kilku tygodniach zaczęły wyrastać zupełnie inne liście. Być może jest to spowodowane tym, że roślina była początkowo hodowana w warunkach emersyjnych (nadwodnych), czyli rosła tylko częściowo zanurzona w wodzie. Po przeniesieniu jej do akwarium (hodowla imersyjna - podwodna) zaczyna wytwarzać w nowych warunkach liście o innym kształcie.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 17, 2009, 17:43:23 »

Nie przejmuj się te zielsko tak ma inaczej wygląda w sklepie a inaczej u Ciebie czy u kolegi .kwestia dostosowania się do warunków itp.

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: