Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « I nie umiem uruchomić bimbrowni.... pomóżcie mi
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: I nie umiem uruchomić bimbrowni.... pomóżcie mi  (Przeczytany 2351 razy)
lidia
Zainteresowany
**

« : Grudzień 21, 2004, 10:02:32 »

Nie udaje mi się tego zrobić. Zrobiłam aparaturę, raz zrobiłam zacier, kiepsko chodziło, drugi raz zrobiłam zacier- poszło, zaczęło bąbelkować do drugiej butelki, ale bąble z czasem zaczęły pojawiać się coraz rzadziej. Teraz co kilka ładnych minut idzie jakiś bąbelek. Nic nie widać w dzwonie w akwa. Sad , Nie zmieło sie również Ph. Zacier tradycyjny- 1 l. wody, 2 szklanki cukru i pasek 1 cm drożdży. Drożdże świeże, woda lekko ciepła tak by nie sparzyć drożdży. Co ja nie tak robię? Bardzo proszę o pomoc.Nie umiem sobie z tym poradzić. Będę dzisiaj na GG -4480059, będę po 17. Mam akwa 180 l., wężyki szczelne, instalacja też.

sulika
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2004, 18:39:27 »

Musisz sprawdzic dokladnie szczelnosc instalacji. Najlepiej polej woda uszczelnienia na korkach i z zacisnietymi wezykami scisnac butelke. Jezeli bedzie slychac syczenie/bulgotanie (ale cichutkie to moze byc) to znaczy ze jest nieszczelne. Ja tak walczylem 2 dni zanim z dobrym zacierem uszczelnilem doklanie. Na szybkosc dotarcia co2 do dyfuzora ma tez znaczenie polozenie bimbrowni. Co2 jest ciezsze od powietrza i im wyzej bedza butle tym lepiej. Polecam zaworek zwrotny. W przypadku nieszczelnosci nie zassie wody z akwa.

Setka po starcie
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2004, 21:14:30 »

Dzięki za odpowiedź, sprawdzę wszystko jeszcze raz, ale już chyba wiem- fatalne drożdże. Mam bimbrownię niestety poniżej akwa pod półką. Teraz jak już poszło z zacierem martwię sie raczej czy mi butelki nie rozsadzi .Mam założony zaworek ale nie zauważyłam jeszcze by gaz się przez niego przedostał?!, butelka z wodą twarda, a gazu w akwa jakoś nie widać:(- dodam , że zaworek założony poprawnie. Czyli co? Nie bać się?

sulika
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2004, 21:16:02 »

Czy już dzisiaj kupić emulsję w celu malowania ścian ?  :wink:

sulika
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2004, 21:27:14 »

Sciany na razie zostaw w spokoju  Smiley  Jakui masz zaworek? Przeciwzwrotny (jak do napowietrzacza) czy licznik babelkow z kroplowki? Postaw na jakis czas bimberek na pokrywie i zobacz. U mnie stoi na podlodze bo nie mam miejsca i dopiero na drugi dzien zaczelo babelkowac w akwa  :wink:  Daj mu czas do jutra...

Setka po starcie
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2004, 22:20:46 »

Jest już OK. Działa! Ale miałes rację, nie jest to wszystko tak szczelne. Czym to doszczelnić? Klejem......, musze poszukać na forum, może już coś było na ten temat?

sulika
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2004, 22:31:06 »

I nie znalazłam, poza tym, że silikon się nie nadaje, a tytanu niemam. Mam poxipol. Może być? Nie zatruję ich?

sulika
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2004, 00:39:05 »

Ja mialem plastikiem na goraco ale nie zdalo egzaminu. Teraz jest uszczelnione silikonem i nie narzekam  :wink: (tylko akwarystycznym) a od poxipolu to chyba (CHYBA) nic sie nie stanie tylko najpierw musi dobrze wyschnac zeby oparow nie bylo. Udanej eksploatacji.  Smiley

Setka po starcie
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 27, 2004, 16:56:35 »

Dzięki i nadal jakoś chodzi, pozdrawiam.

sulika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: