Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « 1 kaszka manna na wardze teczanki!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 1 kaszka manna na wardze teczanki!  (Przeczytany 1678 razy)
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« : Grudzień 15, 2004, 11:22:02 »

:evil:  :evil:  :evil: dpiero co wyleczylismy sie z gnijacych ogonow a juz nastepny problem!Na dolnej wardze teczanki pojawila sie i rosnie jedna kaszka manna.Podnioslam  temp.(30 st.),jak odpadnie to wlac lekarstwo na ichtio???Teczanka zle nie wyglada,moze tylko za czesto stoi,podczas gdy druga plywa radosnie.Jak tak dalej pojdzie to przerybienie samo mi sie zlikwiduje :?

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2004, 20:01:03 »

Tęczanki często mają otarcie na buźce, są to szybkie ryby, często ocierają sie o siebie wzajemnie, uderzają tez w tańcu o różne przedmioty, jeśli to nie jest pleśniawka, nie przejmowałabym się tym zbytnio, chyba, że woda nie jest dobra( po chorobie) wówczas trzeba się temu przyglądać i w razie potrzeby zastosować środek. Nie jestem za używaniem chemi i stosuję ją tylko w razie konieczności. Zawsze żeby mieć czyste sumienie i nie bać się infekcji można wyłowić rybkę i delikatnie dotknąć chorego miejsca rywanolem np., ale tak, by płyn nie dostał się do skrzeli. Najlepiej patyczkiem. Pozdrawiam. U moich tęczanek zawsze takie rzeczy występowały po transporcie i mijały samoczynnie. Smiley

sulika
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2004, 22:21:45 »

Dziekuje lidia.Masz racje to chyba nic groznego,wolalam chemie zastosowac bo mam zbyt duzo rybek i balam sie o inne.A ten maly bialy punkcik raz ma, innym razem nie...Raz na gornej wardze ,raz na dolnej...,czasami wcale.Jest chyba zdrowa bo wyglada slicznie i zachowuje sie poprawnie. :bybye:

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: