Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 95l, obsada z danio pręgowanym, jaka większa ryba?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 95l, obsada z danio pręgowanym, jaka większa ryba?  (Przeczytany 3393 razy)
Rynn
Nowy
*

« : Październik 04, 2009, 21:47:37 »

Witam

Pisałam w wątku obsadowym, ale widzę, że w osobnych tematach jest dużo więcej odpowiedzi Wink Więc jeszcze raz.

Chcę skompletować obsadę do akwarium ok. 95l.

Aktualnie wygląda tak: http://i17.photobucket.com/albums/b84/Rynnthevampire/akwa.jpg

Woda średnio twarda, wpuściłam po 4 tygodniach dojrzewania (akwarium, nie ryb Wink ) pięć otosków, które na razie mają się dobrze.

Myślę o obsadzie:

5x otosek
5x kirysek panda
15x danio pręgowane
10x red cherry

Oprócz tego zasuwa jedna neritinka i kilka świderków.

Zastanawiałam się nad jakąś spokojną parą większych ryb do środkowej części akwarium, ponieważ danio potrzebują zimniejszej wody, to wymyśliłam, że wielkopłetw wspaniały się nadaje.

Ale to ponoć jest ryba agresywna, i zastanawiam się, czy nie będzie gryzł weloniastych danio, albo czy one nie będą go denerwować.

Czy możecie polecić mi jeszcze jakąś większą rybę, która nadawałaby się do tej obsady? Zastanawiałam się nad bojownikiem, ale on wymaga cieplejszej wody..

Pozdrawiam, i z góry dziękuję.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 04, 2009, 22:03:35 »

Żadna jak ty to nazywasz "spokojna" ryba nie będzie się czuła komfortowo w towarzystwie stadka ryb takich jak danio. A po drugie już wystarczy z ilością ryb.  Zajmij się tymi które już masz a nie myśl o kolejnych. I tak nie wmieścisz w tym baniaku wszystkich ryb które ci się podobają.

Rynn
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 04, 2009, 22:20:18 »

Przecież ta obsada na prawie stulitrowy zbiornik to nie jest jakieś upychanie ryb po kątach. To po pierwsze.

Po drugie - póki co pływa tylko pięć otosków, jeszcze nie mam żadnych ryb którymi mogłabym się zająć zamiast myśleć o kolejnych. Kompletuję obsadę, i właśnie dlatego proszę o radę. Skąd ta agresja?  Roll Eyes
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2009, 22:53:28 »

to nie agresja tylko zdrowy rozsądek. baniak powinno się zarybiać sukcesywnie a nie ładować od razu całą obsadę.
danio to ryby "wszędobylskie" = bardzo żwawe i ruchliwe. dlatego większość gatunków "spokojnych" będzie się czuło niekomfortowo w towarzystwie takiego stada stwarzającego w baniaku jeden wielki "harmider", tym bardziej ze do maluchów się nie zaliczają.

jeśli chcesz dobrać obsadę na zasadzie: jakiś harem ryb "dostojnych" (czyli taki "core" Twojej obsady) i do tego jakieś stadko ryb to danio nie są najlepszym rozwiązaniem. stado takie stanie się dominujące w zbiorniku. a 100 litrów to nie jest jakiś "wielki litraż" przy tak ruchliwym stadku ryb.

Rynn
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2009, 00:45:02 »

Ale gdzie ja napisałam, że chcę te wszystkie ryby wpuszczać na hurra? DOCELOWA obsada nie znaczy, że wrzucę je wszystkie naraz (: teraz pływają otoski. Za tydzień wprowadzę danio. A potem będę zastanawiała się kiedy kirysy.

I w takim razie pozostanę przy samym danio.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: