Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Preparaty przeciw glonom - nitkom  (Przeczytany 6738 razy)
Piranha
Stały użytkownik

« : Wrzesień 06, 2009, 10:17:56 »

Jakie są najplepsze dostępne preparaty przeciw nitkom pojawiającym się na roślinach, które nie szkodzą rybom?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 10:39:14 wysłane przez Piranha » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2009, 10:21:46 »

z tego co wiem preparaty na glony zawsze będzie oddziaływać mniej lub bardziej na ryby, roślin, bakterie.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2009, 10:40:06 »

Wiem o tym ale muszę zastosować coś, żeby sie tych nitek pozbyć.
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2009, 10:48:39 »

Jakich nitek? Chodzi mi konkretnie o rodzaj glonów.

Mnie najbardziej wnerwiają glony nitkowate, te długie splątane nici, które wczepiają się nimiłosiernie w mech.

Generalnie glony z roślin i mchu można usuwać 5% roztworem wybielacza chlorowego. O sposobie jego używania proponuję poczytać :
http://www.aquamoss.net/Articles/Remove-Algae-From-Moss.htm

Metoda ta wymaga wyjęcia roślin/mchu z akwarium, zabiegu nie przeprowadzasz w akwarium.
Musisz się jednak zastosować w całości do tego co tam piszą ( miedzy innymi dokładne płukanie i lepiej jeszcze potem zrobić kąpiel w  wodzie z uzdatniaczem ).
johntedeiro
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2009, 16:33:46 »

Witam.

Mam podobny problem (glony nitkowate), tylko chciał bym go rozwiązać w inny sposób. Czy ktoś powie mi, co mogę zrobić aby pozbyć się ich w bardziej naturalny sposób. Częstsza podmiana wody to dobry pomysł i jeżeli tak to jak często ją teraz podmieniać Huh

Akwarium 60l.
Obsada:
5xzwinnik latarnik, 3xneon, 4xkirys, 5xotosek, 1xzbrojnik, 1xgupik
akjak
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2009, 12:26:01 »

Ja z podobnym problemem
Mam problem z glonami nitkowymi mój litraż to 25l i głównymi mieszkańcami są krewetki red cherry.
Proszę o porady.
damcio151
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2009, 09:27:44 »

Jakich nitek? Chodzi mi konkretnie o rodzaj glonów.

Mnie najbardziej wnerwiają glony nitkowate, te długie splątane nici, które wczepiają się nimiłosiernie w mech.

Generalnie glony z roślin i mchu można usuwać 5% roztworem wybielacza chlorowego. O sposobie jego używania proponuję poczytać :
http://www.aquamoss.net/Articles/Remove-Algae-From-Moss.htm

Metoda ta wymaga wyjęcia roślin/mchu z akwarium, zabiegu nie przeprowadzasz w akwarium.
Musisz się jednak zastosować w całości do tego co tam piszą ( miedzy innymi dokładne płukanie i lepiej jeszcze potem zrobić kąpiel w  wodzie z uzdatniaczem ).

Czy wypróbowałeś już tą metodę ?

Pozdrawiam
Damian
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 23, 2009, 11:46:54 »

Elo,

Ja bym nie stosował ŻADNYCH chemikaliów tylko zwrócił uwagę na parametry wody, oświetlenie, podmiany, filtracje oraz obsadę baniaka.

Do tej pory się to w tym wątku nie pojawiło...

PZDR

Qter

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 23, 2009, 14:19:16 »

Dokładnie tak jak pisze kolega powyżej. Preparaty "na glony" działają tylko objawowo za to przyczyny pozostają. Należy się najpierw pozbyć przyczyny powstawania glonów a potem ich likwidacją. Można zacząć od wprowadzenia do akwarium garbników jeśli nie ma przeciwwskazań wynikających z obsady, zwiększyć częstotliwość podmian wody, skorygować parametry, zmiękczyć wodę, sprawdzić ilość i jakość światła w akwarium.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 14:20:56 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2009, 08:38:02 »

Dokładnie tak jak pisze kolega powyżej. Preparaty "na glony" działają tylko objawowo za to przyczyny pozostają. Należy się najpierw pozbyć przyczyny powstawania glonów a potem ich likwidacją. Można zacząć od wprowadzenia do akwarium garbników jeśli nie ma przeciwwskazań wynikających z obsady, zwiększyć częstotliwość podmian wody, skorygować parametry, zmiękczyć wodę, sprawdzić ilość i jakość światła w akwarium.

Emi,

Możesz rowinąć wątek na temat garbników w akwa w walce z nitkami - niestety nie znam tej metody i zależnosci a może się kiedyś przydać (lepiej dmuchać na zimne niż się poparzyć).

PZDR

Qter

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2009, 08:52:41 »

Elo,

Ja bym nie stosował ŻADNYCH chemikaliów tylko zwrócił uwagę na parametry wody, oświetlenie, podmiany, filtracje oraz obsadę baniaka.

Do tej pory się to w tym wątku nie pojawiło...

PZDR

Qter

Jeżei nic nie pomaga to zostają tylko odpowiednie preparaty albo likwidacja akwarium. Ja wczoraj się na to zdecydowałem, zobaczymy jaki będzie efekt.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 24, 2009, 09:30:53 »

Tym co mają nitki proponuję nie podawać do zbiornika nawozów mikro jeśli takowe podają oraz przyjrzeć się poziomowi Fe. Dodatkowo wybierać nitki ręcznie i robić częste podmiany wody.
Chemię odradzam ponieważ większość dostępnych środków bazuje na miedzi, a ta jest szkodliwa i raczej nie pożądana w akwarium. Podając taki preparat do zbiornika podnosimy jej stężenie.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 24, 2009, 10:27:53 »

@Qter, widziałeś kiedyś nitki w czarnych wodach? Przyciemniona, kwaśna woda nie sprzyja rozwojowi tych akurat glonów.

@czapka: jeśli nic nie pomaga to widać nie zrobiłeś wszystkiego co trzeba albo zabierasz się do tego od d*** strony.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2009, 10:31:10 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2009, 09:18:41 »

@Qter, widziałeś kiedyś nitki w czarnych wodach? Przyciemniona, kwaśna woda nie sprzyja rozwojowi tych akurat glonów.

Faktycznie nie widziałem - nie interesowałem się czarnymi wodami do tej pory... Wink Człowiek uczy sie przez całe życie Wink

A możesz coś więcej napisać na ten temat (garbniki vs nitki) nie koniecznie w odniesieniu do czarnych wód ale np. dla akwa ogólnego

PZDR

Qter

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: