Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« : Wrzesień 06, 2009, 10:17:56 » |
|
Jakie są najplepsze dostępne preparaty przeciw nitkom pojawiającym się na roślinach, które nie szkodzą rybom?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 10:39:14 wysłane przez Piranha »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2009, 10:21:46 » |
|
z tego co wiem preparaty na glony zawsze będzie oddziaływać mniej lub bardziej na ryby, roślin, bakterie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2009, 10:40:06 » |
|
Wiem o tym ale muszę zastosować coś, żeby sie tych nitek pozbyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chmura
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2009, 10:48:39 » |
|
Jakich nitek? Chodzi mi konkretnie o rodzaj glonów. Mnie najbardziej wnerwiają glony nitkowate, te długie splątane nici, które wczepiają się nimiłosiernie w mech. Generalnie glony z roślin i mchu można usuwać 5% roztworem wybielacza chlorowego. O sposobie jego używania proponuję poczytać : http://www.aquamoss.net/Articles/Remove-Algae-From-Moss.htmMetoda ta wymaga wyjęcia roślin/mchu z akwarium, zabiegu nie przeprowadzasz w akwarium. Musisz się jednak zastosować w całości do tego co tam piszą ( miedzy innymi dokładne płukanie i lepiej jeszcze potem zrobić kąpiel w wodzie z uzdatniaczem ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
johntedeiro
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2009, 16:33:46 » |
|
Witam. Mam podobny problem (glony nitkowate), tylko chciał bym go rozwiązać w inny sposób. Czy ktoś powie mi, co mogę zrobić aby pozbyć się ich w bardziej naturalny sposób. Częstsza podmiana wody to dobry pomysł i jeżeli tak to jak często ją teraz podmieniać 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 60l. Obsada: 5xzwinnik latarnik, 3xneon, 4xkirys, 5xotosek, 1xzbrojnik, 1xgupik
|
|
|
akjak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2009, 12:26:01 » |
|
Ja z podobnym problemem Mam problem z glonami nitkowymi mój litraż to 25l i głównymi mieszkańcami są krewetki red cherry. Proszę o porady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damcio151
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2009, 09:27:44 » |
|
Jakich nitek? Chodzi mi konkretnie o rodzaj glonów. Mnie najbardziej wnerwiają glony nitkowate, te długie splątane nici, które wczepiają się nimiłosiernie w mech. Generalnie glony z roślin i mchu można usuwać 5% roztworem wybielacza chlorowego. O sposobie jego używania proponuję poczytać : http://www.aquamoss.net/Articles/Remove-Algae-From-Moss.htmMetoda ta wymaga wyjęcia roślin/mchu z akwarium, zabiegu nie przeprowadzasz w akwarium. Musisz się jednak zastosować w całości do tego co tam piszą ( miedzy innymi dokładne płukanie i lepiej jeszcze potem zrobić kąpiel w wodzie z uzdatniaczem ). Czy wypróbowałeś już tą metodę ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Damian
|
|
|
Qter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 23, 2009, 11:46:54 » |
|
Elo,
Ja bym nie stosował ŻADNYCH chemikaliów tylko zwrócił uwagę na parametry wody, oświetlenie, podmiany, filtracje oraz obsadę baniaka.
Do tej pory się to w tym wątku nie pojawiło...
PZDR
Qter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 23, 2009, 14:19:16 » |
|
Dokładnie tak jak pisze kolega powyżej. Preparaty "na glony" działają tylko objawowo za to przyczyny pozostają. Należy się najpierw pozbyć przyczyny powstawania glonów a potem ich likwidacją. Można zacząć od wprowadzenia do akwarium garbników jeśli nie ma przeciwwskazań wynikających z obsady, zwiększyć częstotliwość podmian wody, skorygować parametry, zmiękczyć wodę, sprawdzić ilość i jakość światła w akwarium.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 14:20:56 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Qter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 24, 2009, 08:38:02 » |
|
Dokładnie tak jak pisze kolega powyżej. Preparaty "na glony" działają tylko objawowo za to przyczyny pozostają. Należy się najpierw pozbyć przyczyny powstawania glonów a potem ich likwidacją. Można zacząć od wprowadzenia do akwarium garbników jeśli nie ma przeciwwskazań wynikających z obsady, zwiększyć częstotliwość podmian wody, skorygować parametry, zmiękczyć wodę, sprawdzić ilość i jakość światła w akwarium.
Emi, Możesz rowinąć wątek na temat garbników w akwa w walce z nitkami - niestety nie znam tej metody i zależnosci a może się kiedyś przydać (lepiej dmuchać na zimne niż się poparzyć). PZDR Qter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2009, 08:52:41 » |
|
Elo,
Ja bym nie stosował ŻADNYCH chemikaliów tylko zwrócił uwagę na parametry wody, oświetlenie, podmiany, filtracje oraz obsadę baniaka.
Do tej pory się to w tym wątku nie pojawiło...
PZDR
Qter
Jeżei nic nie pomaga to zostają tylko odpowiednie preparaty albo likwidacja akwarium. Ja wczoraj się na to zdecydowałem, zobaczymy jaki będzie efekt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 24, 2009, 09:30:53 » |
|
Tym co mają nitki proponuję nie podawać do zbiornika nawozów mikro jeśli takowe podają oraz przyjrzeć się poziomowi Fe. Dodatkowo wybierać nitki ręcznie i robić częste podmiany wody. Chemię odradzam ponieważ większość dostępnych środków bazuje na miedzi, a ta jest szkodliwa i raczej nie pożądana w akwarium. Podając taki preparat do zbiornika podnosimy jej stężenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 24, 2009, 10:27:53 » |
|
@Qter, widziałeś kiedyś nitki w czarnych wodach? Przyciemniona, kwaśna woda nie sprzyja rozwojowi tych akurat glonów.
@czapka: jeśli nic nie pomaga to widać nie zrobiłeś wszystkiego co trzeba albo zabierasz się do tego od d*** strony.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2009, 10:31:10 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Qter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 25, 2009, 09:18:41 » |
|
@Qter, widziałeś kiedyś nitki w czarnych wodach? Przyciemniona, kwaśna woda nie sprzyja rozwojowi tych akurat glonów.
Faktycznie nie widziałem - nie interesowałem się czarnymi wodami do tej pory...  Człowiek uczy sie przez całe życie  A możesz coś więcej napisać na ten temat (garbniki vs nitki) nie koniecznie w odniesieniu do czarnych wód ale np. dla akwa ogólnego PZDR Qter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|