Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 240L no i jest problem...  (Przeczytany 1682 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« : Wrzesień 20, 2009, 12:10:00 »

Hej zwolniła mi się 240stka i myśle nod tygodnia nad ciekawą obsadą do niej... zaznaczam słowo ciekawą:) bo 14 lat zajmuje się akwarystyką i miałem już sporo gatunków.
Nie wchodzi w gre tanga, malawii bo akwa za małe i palety z tej samej przyczyny. Jeśli ktoś ma zamiar pisać x neonki innesa x otoski x apisto x zbrojnik niebieski x krewetki to dziękuje odrazu bo to mnie nie bawi. Myślałem nad Akarą pomarańczowopłetwą ale co do niej, jeśli coś wogóle... Mam mętlik ponieważ jedni mówią że istny diabeł z tej ryby a inni że w ogólnym sobie śmiga z gurami i jest spokój. Wiem wiem ryba rybie nie równa, ale może ktoś wie ku jakim tendencjom ten gat. wykazuje skłonności...?
Z góry dzięki i pozdrawia Asagoth.

Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2009, 13:03:23 »

Witam Smiley. Ja ze swej strony mogę polecić bardzo ciekawą rybkę a mianowicie Ziemiojada Red Head Tapajos.  Posiadam w akwarium o wymiarach 100x40x50 harem złożony z samca i dwóch samic. Samiec ma około 15 cm , samiczki około 10 . Pomimo że jest to dosyć strachliwa rybka odwdzięcza się wspaniałymi kolorkami oraz charakterem .Pomimo że jest to pielęgnica jest nadzwyczaj spokojna . Rybki te pływają u mnie z czterema kosiarkami i dwudziestoma neonami czerwonymi . Wszystkie ryby żyją w doskonałej harmonii i nie widzę żadnych ubytków w obsadzie . Oczywiście niezbędny będzie piasek a korzenie roślin powinny być obłożone kamieniami z racji tendencji tych ryb do podkopywania korzeni . Barwy samca i samicy podczas tarła są nie do opisania  , a opieka nad potomstwem to chyba najwspanialszy widok jaki akwarysta może zobaczyć w swoim zbiorniku . Planuje niedługo założyć nowe akwarium dla moim podopiecznych co najmniej 200x50x50 ale z racji tego że zamierzam dołożyć do obsady kilka osobników i poluje na na okazy ziemiojadów jurupai , które także chciałbym hodować . Pozdrawiam Smiley.
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2009, 14:24:35 »

Radek masz jakieś fotki chętnie bym zobaczył Twoje akwarium  Smiley

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2009, 14:36:23 »

No ja nad ziemiojadami też się zastanawiałem ale jest problema mianowicie trudno je dostać u mnie w mieście osobiście widziałem w życiu raz i to te najpopularniejsze nazwy nie pamiętam... ale coś z brazylią:) i powiem że nawet się zastanawiałem nad kupnem ale rybki były w fatalnej kondycji i do tego drogie. Myśle też nad parą zebr bo kumpel ma i chce mi dać ale nie wiem również co do nich bo z amerykańskimi pielęgnicami miałem w życiu mało wspólnego...

Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 20, 2009, 15:34:13 »

Już niedługo  mam zamiar wstawić jakieś fotki do galerii .  Prawdopodobnie widziałeś ziemiojady brazylijskie lecz ona są zbyt duże nawet jak na 240 l ponieważ potrafią dorosnąć do ponad 25 cm . Z kolei z zebrami jest taki problem , że są to rybki z charakterkiem i jeżeli chciałbyś trzymać z nimi jakieś inne pielęgnice to muszą być charakterne ryby . Podczas tarła w akwarium może być istny armagedon . Dlatego jeżeli chciałbyś hodować zebry to polecam do nich pielęgnicę diamentową . Bardzo ładna rozmiarami podobna do zebry a także nie da sobie w kaszę dmuchać . Można także wpuścić oczywiście zamiast diamentowej pielęgnicę niebieskołuską , rośnie większa niż diamentowa ale także nadawałaby się do zeberek . A jako swoistą antykoncepcję , zebry są bardzo plenne nawet w niesprzyjających warunkach , polecam jakieś większe sumy np : kiryśniki .
andaxD
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2009, 09:17:15 »

może zbrojownik niebieski        Giętkożąb perlistoplamy
Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2009, 10:12:38 »

Znawco , otwórz pierwszą lepszą książkę o akwarystyce i zobacz jaka jest pisownia nazw tych gatunków a potem zapraszam do dalszej dyskusji .
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 21, 2009, 12:29:19 »

może zbrojownik niebieski
To w końcu zbrojnik nebieski czy bojownik niebieski ?
A może To jest krzyżówka Grin
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 21, 2009, 12:49:59 »

Najprawdopodobniej zamieszkają u mnie salvini i zebry, po parze. Akwa planuje bez roślin (zebry) jakiś duży korzeń i groty. A z dennej obsady to zastanawiam się nad giętkozębami lecz wolał bym coś z biotopu tych pielęgnic. byle nie gibicepsa lub plecostomusa bo za małe akwa. A nie wiem co tam za sumy pływają:)

Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 21, 2009, 18:09:27 »

Posiadałem kiedyś giętkozęba z gatunku synodontis ocellifer ale ta paskuda jak każdy inny sum poluje w nocy a że wtedy byłem bardzo zielony to wpuściłem do niego stado neonów inessa z dwudziestu sztuk została jedna . Ale wróćmy do sprawy . Prócz kiryśników mogę polecić także któryś z gatunek dianem , bardzo ciekawe rybki chociaż trudno dostępne bynajmniej u mnie w sklepach , osiągające do 10 cm długości , najlepiej trzymać ich około pięciu sztuk . Są bardzo podobne do kirysków zachowaniem jak i wyglądem chociaż są większe i może pielęgnice nie wyrządzą im krzywdy . A może coś takiego ?? -http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=247 tylko ciekawe jak z dostępnością tej rybki .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: