Witam

. Ja ze swej strony mogę polecić bardzo ciekawą rybkę a mianowicie Ziemiojada Red Head Tapajos. Posiadam w akwarium o wymiarach 100x40x50 harem złożony z samca i dwóch samic. Samiec ma około 15 cm , samiczki około 10 . Pomimo że jest to dosyć strachliwa rybka odwdzięcza się wspaniałymi kolorkami oraz charakterem .Pomimo że jest to pielęgnica jest nadzwyczaj spokojna . Rybki te pływają u mnie z czterema kosiarkami i dwudziestoma neonami czerwonymi . Wszystkie ryby żyją w doskonałej harmonii i nie widzę żadnych ubytków w obsadzie . Oczywiście niezbędny będzie piasek a korzenie roślin powinny być obłożone kamieniami z racji tendencji tych ryb do podkopywania korzeni . Barwy samca i samicy podczas tarła są nie do opisania , a opieka nad potomstwem to chyba najwspanialszy widok jaki akwarysta może zobaczyć w swoim zbiorniku . Planuje niedługo założyć nowe akwarium dla moim podopiecznych co najmniej 200x50x50 ale z racji tego że zamierzam dołożyć do obsady kilka osobników i poluje na na okazy ziemiojadów jurupai , które także chciałbym hodować . Pozdrawiam

.