Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « GNIJACE OGONKI ,SZYBKA SMIERC !!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: GNIJACE OGONKI ,SZYBKA SMIERC !!!  (Przeczytany 3880 razy)
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« : Grudzień 11, 2004, 00:00:27 »

:?: Mam problem z gnijacymi ogonkami,najpierw pletwy potem nasada ogona,cialo jakby wyssane,chude  :placz: (takie same objawy widzialam u niektorych ryb w sklepach zoo),potemWC!!! zastosowalam Baktopur a po podmianie wody Omnipur(porada w sklepie)Jak dlugo czekac z podmiana wody po omnipurze i czy potem dodac dobrych bakterii i ile? Czy taka zaraze mozna przywlec z zywym pokarmem ze slepu???Pozdro.

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2004, 10:09:37 »

prawdopodobni ci sie pleśniawka do aqa dostała. trudno to wyleczyć. podnieś temperature do 28-29 stopni i wlej odkażacz kupiony wcześniej w sklepie na pleśniawke. 10ml/100litrów wody zreszto bedzie pisać na opakowaniu

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2004, 10:10:18 »

oczywiście odkażanie w aqa ogulnym

Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2004, 11:57:01 »

to nie wygląda na pleśniawkę a na martwicę płetw. przy pleśniawce były by białe watowane naloty na płetwach. można by popatrzyć na martwą rybkę pod mikroskopem wtedy była by pewność. przy 400 krotnym powiększeniu powinny być widoczne poruszające się "mikroby". leczenie to baktopur sery, trypaflawina zooleka i raczej w kąpieli długotrwałej.... a kurację powtórzyć po tygodniu.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2004, 14:12:08 »

Przy pleśniawce płetwy nie gniją. Pojawia się biały nalot. Potem grzyb powoduje nawet odpadanie kawałków ciała. Również nie sądzę, aby to była pleśniawka.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2004, 14:17:31 »

no ja nie wiem musiał bym zobaczyć bo tak w opisie to ciężko sobie wyobrazic no sami wiecie

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2004, 21:19:48 »

No po opisie również sądzę że to martwica płetw... nigdy jej u siebie nie miałem (fart Wink ) Ska podaje odpowiednia metode jej zwalczania ...
Kurcze 400X powiększeni - marzę o czymś takim ... narazie mam w domu mikroskop 40X max i do tego kiepskiej jakość podobne mam na studiach z tym że tam jest możliwość 100X ... Ska znasz może strony gdzie można znaleźć zdjęcia mikrobów martwicy Huh
Pozdrawiam

112,25
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2004, 22:14:06 »

nie szukałem mikrobów martwicy ale mogę ewentualnie zrobić zdjęcia w robocie z preparatu (mam taki mikroskop w robocie ze sterowaniem komputerowym). problem taki że też martwicy płetw na szczęście nie miałem w swoich baniakach. Tramal ale ty jako "młody" student powinieneś mieć mądre książki przecież Wink
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2004, 22:29:42 »

Mikrobiologia będzie za rok Smiley teraz wymiatam z bezkręgowców od pierwotniaków począwszy przez jamochłony, skorupiaki i inne "robale" skończywszy na pająkach Smiley no i rośliuny zarodnikowe od sinic przez glony, wątrobowce , mszaki do paprotników Smiley
Zazdroszcze Ci takiego mikroskopu ... ale jak juz będe bogatym człoiwekiem to sobie kupie Wink i uciekne w świat mikro... Smiley
Pozdrawiam z tymi zdjęciami dobry pomysł Smiley

112,25
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2004, 09:41:16 »

Leczenie okazalo sie trafione!!!Ryby sa w swietnej formiie.Baktopur i Omnipur zrobily swoje.Mam nadzieje,ze problem sie nie powtorzy. :bybye:

Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2004, 14:02:53 »

Cytat: Komandos
no ja nie wiem musiał bym zobaczyć bo tak w opisie to ciężko sobie wyobrazic no sami wiecie

po co komuś radzisz jezeli się na tym nie znasz?

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Grudzień 13, 2004, 17:22:54 »

a ty czego sie przywaliłes  ja sie mogę tylko domyślać żebym to zobaczył to bym chyba wiedział no nie  napisałem wcześniej że to jest " prawdopodobnie pleśniawaka" nie muwiłem że napewno

przechyl
Stały użytkownik

http://www.akwa-zoo.intelishop.pl/

« Odpowiedz #12 : Grudzień 15, 2004, 16:08:30 »

czy martwieja tylko pletwy i ogony>?
jezeli nie tylko a rowniez inne czesci ciala rozwaz czy to nie jest przypadkiem mykobakteriozis,jakie masz warunki w baniaku?
i opisz dokladniej jak to wyglada.

prowadze mala hodowle pielegnic
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 15, 2004, 21:54:00 »

tylko pletwy ogonowe a potem ogony ,cialo jakby wysuszone,wyssane.Leczylam baktopurem a potem tez lekiem sery omnipurem(o szerokim spektrum dzialania).Juz jest ok,ryby sa w doskonalej formie.Parametrow nie znam poniewaz wykosztowalam sie na akwa ze sprzetem i na razie stop ! Staram sie dbac aby bylo dobrze ale akwa jest b.mlode stad pewnie problemy.Zaraza przyszla ze slepu zoo bo w 3 sklepach widzialam ryby tego gatunku chore!!!I takie sa sprzedawane :evil:  :evil:  :evil: Teraz mam problem z jedna teczanka ma na dolnej wardze kulrzeska! Leczymy sie...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: