Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Welony, a litraz akwarium.  (Przeczytany 3696 razy)
frytek
Zainteresowany
**

« : Październik 08, 2006, 08:24:06 »

Ciagle mowicie, ze w 35l nie mozna trzymac ani jednego welona, bo akwarium jest za male i ze rybki sie zle czuja oraz takie tam.
To w jaki sposob, moja ciocia ma w profilowanym 35l, az 4 welony, ktore maja piekna barwe, sa duze i jakos mieszcza sie razem i zyja?
Do tego, moj wujek, ma z 30, a nawet wiecej (ciagle mu sie mnożą Tongue) pyszczakow w 100l! Chcial wczesniej do tych 100l dac wczesniej 100 neonow, ale sie rozmyslil... To jak to w koncu jest z tymi rozmiarami akwa do ryb?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 08, 2006, 08:30:08 »

Znany przykład: czy w kawalerce 23m2 może mieszkać rodzina  z dwójka dzieci ? Może. A czy będzie to dla nich komfortowe ? W więzieniu w celi 10m2 może przebywać 6 więźniów - może, komfort zero, ale to przecież więzienie.
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 08, 2006, 08:43:21 »

no tak, ale te wszystkie ryby co o nich pisalem, to sie dobrze czuja, sa pieknie wybarwione, rosna i wogole ;SS
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 08, 2006, 09:11:44 »

Ok, dzieciaki w kawalere też rosną i dobrze sie uczą, nie chorują. Chodzi o komfort życia. W mniejszym zbiorniku nie urosną do takich rozmiarów jak w prawidłowym. Łatwiej zapadaja na choroby itd
Nikt nie wymyślił tych prawideł aby utrudnic życie akwaryście. Wymyślił aby jak najlepiej zaspokoić wymagania i potrzeby ryb.  Też bym chciała miec jeszcze kilka różnych gatunków, ale pomimo że welon będzie żył nie umieszczę go w kuli ani nie wrzucę do Tangi mięsożernej i niewielkiej kilku trofci.
Ryby jak koty. Nie one sa dla nas a my dla nich. Choć z kotami to nie do końca jest tak Wink
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2006, 16:02:57 »

no tak, ale te wszystkie ryby co o nich pisalem, to sie dobrze czuja,

Mówiły Ci czy co ? Spójrz na ten sam gatunek ryby w dużym akwarium, a potem gdzie indziej w małym akwarium. Zobaczysz kolosalną różnicę.
stalewiak
Zapraszam do mnie
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2009, 13:32:41 »

Ja posiadam 2 welonki  w akwarium 15 litrów :/ wiem wiem mało  z czaem zmienie  ale nic im nie jest rosną zdrowo , tylko muszę często wymieniac wodę Wink
Jedż aco i podam  muchy ,komary,gofry,oczywiscie  rybie zarcie i rosną zdrowo Smiley

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2009, 13:52:05 »

robisz krzywde tym welonom Undecided
oddaj je i kup wieksze akwarium i gupiki

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2009, 15:20:34 »

A pies moze zyc w klatce o boku 2m? Moze. W schroniskach maja sie doskonale, biegaja i szczekaja, wiec co to za problem? Roll Eyes

Jesli nie wiesz co to jest karlowacienie to wyobraz sobie ze organy wewnetrzne rosna, a rybka nie.
Pozostaje tez kwestia utrzymania czystosci. Jesli nie wiesz o co chodzi to nasikaj do wanny, a nasikaj do basenu i zobacz jaka bedzie roznica.

Nie wiem po co wogle ten temat został zalozony. Zeby denerwowac? Jakos nikomu nie udowowdnisz, ze doswiadczenie z rybkami zbierane przez setki lat jest bledne.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: