Plex
Stały użytkownik

|
 |
« : Grudzień 06, 2004, 16:51:09 » |
|
Mialem 5 neonkow. Dokupilem po paru dniach jeszcze pięc i zaczely sie klopoty. Wczoraj jak wstalem to nie bylo juz jednego a dzisiaj rano zostalo tylko 6 :!: Co z mojej obsady je zjada? Dodam ze nowo zakupiony kolcobrzuch rano lezal na dnie martwy bez pletw... Podejzewam teczanki tylko nie wiem w koncu czy mam neonowe czy trojpregie... Tylko przed nimi neony uciakaja. Nawet sum jak plywa obok nich to zachowuja sie spokojnie. Nie znalazlem zadnych resztek w akwa ani poza. Prosze o pomoc.
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2004, 17:11:12 » |
|
A ten claris w opisie to Clarias? Sum? Jesli tak to zwroc szczegolna uwage na niego, gdyz taka ryba moze polknac Neonka bez problemu... Slyszalem tez, ze te wegorzyki sa agresywne. Niby moje dwie sztuki nie sa agr. ,ale tez nie mam jak sprawdzic bo nie ma tam malych rybek  Tenczanek nigdy nie mialem, wiec nie powiemn Ci czy moga byc winne. Pozdro
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 06, 2004, 17:42:39 » |
|
Jeśli o mnie chodzi to stawiam na suma.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2004, 18:02:47 » |
|
Ale moj clarias ma okolo 8cm i nie zmiesci mu sie neon do pyska... I neonki sie go nie boja w przeciwienstwie do tych teczanek przed ktorymi uciekaja w krzaki lub za filtr... :roll: i badz tu madry... ide je chyba zaraz oddac do sklepu. Zobaczymy czy cos sie poprawi, bo kotnik mam z malymi gupiczkami wiec tam ich nie dam
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2004, 19:15:05 » |
|
To z pewnością Clarias lub ‘węgorzyk”. Tęczanki to spokojne ryby – nie zaatakowałyby neonka już nie wspominając o zjedzeniu go. A że neonki przed nimi uciekają to normalne – tęczanka jest duża a neonek mały – nic dziwnego że się boją.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2004, 19:19:38 » |
|
Sum tez jest duzy a sie go nie boja... :!: :!: A teczanki ganiaja neony po calym akwa :!: :!: Clarias i wegorzyk sa jeszcze chyba za male zeby cos takiego robic. Jedza robaczki tylko  A neonki znikaja... i resztek nie ma. Nie zauwazylem oznak agresji od innych ryb oprocz tych teczanek. Moze im odbilo? :roll:
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2004, 19:23:13 » |
|
To, że ryba jest mała nie oznacza, że nie zapoluje na większą od siebie. Niektóre ryby głębinowe w oceanach potrafią nawet połknąć coś sporego. A co tu dopiero mówić o 8 cm sumie i neonkach. Poza tym pewnie nic nie widzisz, bo wszystko dzieje się w nocy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2004, 20:07:28 » |
|
A widziales jaki Clarias ma pysk jak go otworzy? Ta ryba dorasta do bardzo duzych rozmiarow i Twoj problem z nia dopiero sie zacznie. Ja swojego kupilem jak mial 3cm, po miesiacu juz ma 10... W innym sklepie widzialem ta rybe i miala kolo 40-45cm...
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
murena
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2004, 20:12:25 » |
|
Ja też podejrzewam o to suma. Co prawda nie tak dawno twierdziłam, że mój sum nie atakuje innych ryb, ale po tym jak ostatnio zniknęły mi bez śladu trzy gupiki, zwątpiłam i myślę, że to sprawka jego niecnych, nocnych łowów :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Puma
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2004, 20:12:40 » |
|
to ja sie podlacze kto tu jest nie ludzki , wogule jakie macie awkaria , jezeli ten sum moze dorosnac do takich rozmiarow, a mnie sie czepiacie ... :what?:
|
|
|
|
|
|
60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 06, 2004, 20:46:45 » |
|
Przelozylem teczanki do innego akwa. Zobaczymy czy teraz cos zniknie :evil: Jak tak to clarias leci z powrotem do sklepu...
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 06, 2004, 21:16:01 » |
|
to ja sie podlacze kto tu jest nie ludzki , wogule jakie macie awkaria , jezeli ten sum moze dorosnac do takich rozmiarow, a mnie sie czepiacie ... :what?: Puma, ja mam na razie tylko 200l i kwarantannik. W przyszlym roku planuje dokupic cos do 700l. Teraz chce kupic 112l aby weszlo pod 200setke. Postanowilem tak zrobic gdyz po slowach Harpii stwierdzilem, ze mam przerybienie! Wiec jezeli ktos sie Ciebie czepial, o przerybienie to pewnie mial racje  Ryba tez zasluguje na powazne traktowanie wiec starajmy sie ich nie pchac do puszki jak sardynki  Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 06, 2004, 21:58:11 » |
|
A clariasa jak podrosnie i tak bede musial oddac... Nie mam jak na razie postawic wiekszego akwa i czekam na wlasne mieszkanie... :cry:
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
hurcik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2004, 21:49:00 » |
|
Tęczanki są więcej warte od zwykłego neonka nawet jeśli to one to nie oddawaj ich są fajne Neony mogą też znikać po nocnych łowach clariasa(widocznie jeszcze nie poznałeś jego możliwości) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 13, 2004, 21:53:25 » |
|
Niestety teczanki i neony (az 2 zostaly) poszly do znajomych. Likwiduje czesc obsady bo wole miec niedorybienie niz przerybienie :wink: To jednak musial byc clarias bo teczanek nie bylo i jeszcze 3 neony zniknely. A on jeszcze taki malutki...  Bede go musial oddac niedlugo (upatrzone 240l)
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
|