Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Dziwnie zachowujące się skalary ...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwnie zachowujące się skalary ...  (Przeczytany 9862 razy)
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 17, 2009, 10:38:42 »

Moje dwa skalary (te największe) ,często siedzą w rogu akwarium zaraz przy powierzchni wody,kiepski mają też apetyt,co może być powodem Huh

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2009, 10:56:16 »

A przeganiają inne ryby? Jeśłi tak to powodem może być tarło. Jeśli nie to wg mnie stres.

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2009, 11:08:46 »

Nie przeganiają innych ryb,dodam że sprawa dotyczy tylko dwóch z czterech skalarów które kupiłem we wtorek czyli przedwczoraj,może winą jest brak napowietrzania ?? Jedyne co napowietrza to deszczownica od kubełka która jest umieszczona w wodzie i jedna część deszczownicy ma wylot pod kątem 90c w góre a druga część deszczownicy ma wylot pod skosem w dół akwarium.Ruch powierzchniowy wody jest ale tylko nad tą jedną częścią deszczownicy która ma wylot skierowany ku górze.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2009, 11:22:25 »

Daj im czas. Z grupy jaką wpuściłeś jedne widocznie nabrały odwagi szybciej inne jeszcze potrzebują kilku dni. Za kilka dni sytuacja się powinna zmienić. Ze swoimi skalarami miałem podobnie - z 6 sztuk jakie wpuściłem, cztery chowały się po kątach. Po tygodniu już wszystkie pływały razem.

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2009, 11:49:37 »

a jak jest z napowietrzaniem Huh Wystarczy kubełkowe na moją obsadę ?? (zapraszam do linku z podpisu)

SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2009, 13:23:53 »

Przyduzo masz tych skalarow jak na 160 l az 7 szt  Roll Eyes  - byc moze tu jest problem
Wystarczy napowietrzanie deszczownica
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2009, 15:12:26 »

Przykro mi nie miałem innego wyjścia,3 sztuki już miałem małe ze sklepu a jak byłem przedwczoraj w krakowie to znajomy w sklepie zoologicznym trzymał 4 dorosłe skalary w zbiorniku ...wysokim na 25cm,a że cene dał jak dla mnie zaporowo niską to musiałem się zdecydować hehe.
Co do obsady to poczekam aż te młode podrosną bo wtedy będe mógł wyselekcjonować 2 pary i wtedy 3 sztuki pojda do znajomego. Ale teraz z innej beczki,co to sa takie biale krosty nad okiem u czarnego skalara?sa one i z jednej i z drugiej strony ryby i mam wrazenie jak by silnie odstawaly od ciala

Oto fotka :
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2009, 16:00:23 wysłane przez akwarysta88mp » Zapisane

witos
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2009, 22:54:07 »

nie zaobserwowales tego u innych ryb? moze to byc ospa .cięzko zobaczyc bo fotka troche nie ostra ale jakby sie rozprzestrzenialo to bym zaryrykowal terramycyne
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 18, 2009, 06:43:19 »

A co to jest ta terramacyna? Inne ryby sa ok,to napewno nie ospa,zbyt duze te krosty jak na ospe,ryba sie zchowuje normalnie,moze to po prostu taka jego uroda? Albo stan zapalny czegos co miesci sie w glowie? Bo te krosty sa z obydwoch stron,pod tymi krostami skora ma zabarwienie jakby bialo dymne ale nie ma zadnych klaczkow itp itd,kolega sie smial ze to pasozyty no ale jakie? Zadne nie objawiaja sie w ten sposob przeciez.pozdrawiam

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 18, 2009, 20:53:54 »

czarnego już nie ma,(,w jego miejsce dostałem następnego dorodnego ale samca tym razem i nie czarnego tylko koi,i teraz najciekawsze,samica którą miałem w akwa i pisałem że chowa się w kącie ...jak tylko wsadziłem samca koi to odrazu samica przestała się chować w kącie tylko zaczeły razem pływać ale jest i zła strona...srebrny skalar który już był w akwa(samiec),notorycznie przepędza nowego samca  w kąt ;/,trzeba zmienić akwa z 80 na 120 cm...nie ma innej rady Sad

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: