Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: zły stan roslin  (Przeczytany 3839 razy)
bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 03, 2009, 18:40:06 »

Proporcję potasu wyliczyłem z kalkulatora wpisując 300l wody,500ml roztworu,50g soli ,wynik 0,15 mg/l.Podzieliłem 20mg oczekiwanego stężenia przez 0,15mg wynik to 133ml i takiej dawki się trzymałem,widzę jednak że jestem w błędzie,proszę o sprostowanie.W temacie obsady to 20 neonów,20 rozbór,5 skalarów,6 glonojadów,2 otosy,2-wie kosiarki,2 kiryski.Co do roślin to nadwódki,zwartki,paprotnice,żabienice,bakopa,mikrozorium,ratola,mech,moczarka,amania.Rośliny pokrywają około 60% dna akwa.Andrzej72 piszesz aby nie podawać TMG,lecz borykam się z nitkami i krasnorostami i obawiam się że sam potas nie wystarczy moim rośliną aby wygrały z glonam.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 03, 2009, 19:05:41 »

Nitki i krasnorosty to objaw przenawożenia zbiornika. Szczególnie nitki są sygnałem, że z nawożeniem jest coś nie tak. Jeśli są to długie nitki lekko poskręcane to moim zdaniem masz za dużo mikro w wodzie, którego rośliny nie są w stanie zużyć. TMG moim zdaniem lejesz za często. Sprawdź jaki masz poziom żelaza. Na podstawie tego co napisałeś o dawkowaniu TMG przypuszczam, że stężenie jest wyższe niż 0,5 mg/l, rośliny nie zużywają go do końca a Ty podajesz kolejną dawkę przez co zarówno żelazo jak i cała reszta mikro kumuluje się w zbiorniku. Przy NO3 10 mg/l i PO4 1 mg/l wg mnie powinieneś podawać TMG raz w tygodniu w ilości nie większej niż 5 ml ale dopiero wtedy kiedy pozbędziesz się glonów.
Tak więc na razie tylko potas i kilka większych podmian co 2-3 dni. No i obserwacja zielska oraz reakcja na niedobory ale bez paniki.

bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 03, 2009, 19:28:10 »

Nitki są długie zielone oraz na liściach ciamnozielone około 1 cm ,wstawił bym zdjęcie lecz aparat jaki posiadam ma za mało pikseli aby było dokładnie widac.Nitki pojawiły się zanim zaczołem podawać TMG,zawartość żelaza na testach zooleka słabo wykrywalne.Czy możesz naprowadzić mnie na właściwą drogę odnośnie obliczania tego potasu,bo  chyba się trochę zagubiłem
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 03, 2009, 19:41:05 »

Imo za bardzo kombinujecie - zupełnie niepotrzebnie. Podstawowe pytanie czy podajesz Co2 - jesli tak to za mało , jakie jest tww? jakie jest światło i jak świecisz? jakie i na co są podmiany?
Zacznij podawać  Co2 z butli lub zwiększ jego podawanie! Zrób podmianę większą, narazie nie podawaj żadnych nawozów. Zmień sposób świecenia - obojętnie jaki on jest -niech bedzie inny.

bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 03, 2009, 19:54:08 »

Alu jak wspomniałem podaję co2 z butli 4b/s,tww-6.Światło to 3x Philips tld 36/965 oraz 2x Philips Aquarell tld 36/89,obecnie świecę 8h.Woda to kranówka,podmiany 60l na tydzień,wspomnę że ph w granicach 6.8-7
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: