Po pierwsze, ja na twoim miejscu nie lałbym samego RO. Uzdatnij tą wodę, dodaj minerałów lub mieszaj z kranówą.
Po drugie, amano wymagają większego litraża ( jeśli są dorosłe to nie wykluczone że to one ci zatłukły ryby ).
Po trzecie, krewetki filtrujące potrzebują dużo większych baniaków ( znacznie większych niż amano ).
Po czwarte, nie wiem jaka jest przyczyna, może osłąbienie organizmu wywołane wypłukiwaniem minerałów z ciała. Wtedy łatwo cokolwiek złapać.
Podawaj chociaż Multimineral Tropicala. No i obsadę musisz dostosować do litrażu.
Po pierwsze to pisze ze lacze RO z planta gainer'em tylko teraz nie dodalem bo nie wiem co jest nie tak z akwa
Po drugie to tutaj nie omawiamy obsady i zbiornika, twierdzisz ze amano dorosle zatruwaja swoje srodowisko bo maja za maly zbiornik?
Po trzecie nie spuszcze zywej filtrujacej w kiblu, chcesz to wysle ci poczta. Pytalem sie ludzi i nie mam jej gdzie oddac, co juz tez pisalem w pierwszym poscie o swoim akwa
Po czwarte nic nie pomogles, sory za szczerosc ale sprawa jest bardzo pilna i posty dot. obsady mozesz napisac w temacie gdzie poddalem pod krytyke swoj baniak.
Wybacz, PG kojarzy mi się tylko z nawozami dla roślin, a nie z mikroelementami dla zwierząt. Jeśli faktycznie takowe dajesz, o ok.
Trudno mi cokolwiek powiedzieć na temat przyczyny, zgadywaniem trudno pomóc, łatwiej zaszkodzić. Czy obserwowałeś te padające zwierzęta przez pwiedzmy ostatnie 48 godzin przed tym jak padły? Czy zachowywały się jakoś dziwnie, specyficznie?
Nie twierdze że amano będą zatruwać, twierdzę że mogą atakować i zabijać.
Sam mam za mały zbiornik na filtrujące, więc mimo iż mi się one bardzo podobają, to wolałem zrezygnować z nich.
Nie mam szklanej kuli aby z niej wróżyć. To co dotej pory napisałeś, to zbyt mało aby coś stwierdzić. Parametry ok, litraż dla obsady nie ok, to wszystko co można ci odpowiedzieć.
Dlatego napisz czy widziałeś jakieś objawy wskazujące na to że coś jest nie tak ( inne objawy niż martwa ryba na dnie zbiornika ). Napisz wszystko co ci przyjdzie do głowy, to czy będą to przydatne informacje, to my postaramy się ocenić, dlatego pisz wszystko, bo może się okazać że coś co uznałeś za nieistotne,mogłoby nas jednak naprowadzić na problem.
Po za tym faktycznie nie masz co jeszcze panikować, zastosuj się do rad deexera.