Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [cała obsada] umierające rybki -gupik i bojownik
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [cała obsada] umierające rybki -gupik i bojownik  (Przeczytany 5440 razy)
mateusz85
Nowy
*

« : Wrzesień 05, 2009, 11:27:20 »

pare dni temu z niewiadomych przyczyn zmarł mi gupik, na ciele nie mial nic dziwnego, poprostu budze sie i lezy bokiem na podłożu. Dzisiaj rano patrze do akwarium a tu bojownik lezy tez na boku i nie ma zadnych zmian na ciele. Bojownik mial wiecej niz 3lata.
W akwarium mam jeszcze 3 gupiki i krewetki, jak i czym pomóc aby przetrwały.

Parametry wedlug testu 5 in 1 dobre, nie stosuje CO2, a wode napowietrzam.
Cały opis akwarium znajduje sie pod adresem: http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/mateusz85-25l-bojownika/

W domu posiadam MFC a inne lekarstwa moge kupic.
W ostatnim czasie (1 miesiac) nic nie dodawalem do akwarium. Akwarium ma okolo 4 miesiace. Kupiłem jedynie dla krewetek pokarm "shrimp ciusine" który podjadał bojownik i gupiki ale watpie zeby to od tego.
Wlasnie robie podmiane wody, wiecej niz zwykle.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2009, 12:14:07 wysłane przez mateusz85 » Zapisane
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2009, 11:40:23 »

parametry dobrze znaczy jakie?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
mateusz85
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2009, 11:47:50 »

testy JBL 5in1
NO3 - kolor bliski 10 mg/l
NO2- kolor calkowicie bialy czyli 0 mg/l
GH - okolo 7
KH - kolor pomiedzy 3 a 6
pH - kolor pomiedy 6,8 a 7,2

i takie parametry utrzymuja sie od pewnego czasu

wlasnie koncze podmiane wody RO ale dzisiaj w takim razie bez Planta Gainer

aha temperatura w akwa 23-24 stopnie, oczywiscie akwarium ma pokrywe
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2009, 11:50:26 wysłane przez mateusz85 » Zapisane
mateusz85
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2009, 21:15:50 »

i stalo sie... padla krewetka, czy nikt nie jest w stanie nic doradzic??? czy musi mi zginać cała obsada?
moze czyms odkazic zbiornik??
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2009, 22:18:19 »

Oj nie ładnie Sad

mateusz85
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2009, 23:51:55 »

nie wiem czemu ale chyba avast jest nadgorliwy, nod nic nie mowi
btw nie wnikam czemu u ciebie nie dziala adres forum, zostawiam to administratorowi

z preparatów mam juz:
- sol akwarystyczna
- akryflawina
- aqua-kali

Moim głównym podejrzeniem jest nowy pokarm dla krewetek (data waznosci do 2011 roku) zobaczymy co przyniosa kolejne dni

faktycznie cos jest nie tak ale z adresem mojeakwarium120.republika.pl (jest tam iframe zaimplikowany)
Zeby nie wchodzic na tamten adres wklejam opis akwa:
Akwarium i sprzęt:
- profilowane 25l
- oświetlenie philips aquarelle 1 x 8W oraz 1x8W sunglowe
- filtr aquael fan mikro plus 250l/h
- grzałka 50W z termostatem
- nawóz w kólce floran (3 albo 4 kulki)
- termometr rtęciowy na bocznej szybie
- Planta Gainer (ferro+, macro)
- Planta Gainer dla wody RO
- korzeń mangrowiec
- kokos

Parametry:
- NO3 - 0 -10 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- GH   - 7
- KH   - 6 - 10
- pH   - 6,8- 7,2
wszystko wedlug testów paskowych JBL 5 in 1

Obsada:
- 1x bojownik
- 2x krewetka filrtujaca
- 4x amano (mialy byc trzy ale wyszlo inaczej)
- slimaki świderki codziennie wyławiane ;P

Rośliny:
- ciągle szukam nazw ponieważ dostałem wszystkie od znajomego, postaram cie skrupulatnie uzupełnic nazwy zgodnie z regulaminem
- gałęzatka
- moczarka
- kabomby w duzych ilościach
- pistie - mega duzo
- Eleocharis parvula (trawka z przodu)

Podmiana
- co tydzien po 5-6 l na wode z filtra R.O
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 23:59:31 wysłane przez mateusz85 » Zapisane
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 07, 2009, 08:22:29 »

Po pierwsze, ja na twoim miejscu nie lałbym samego RO. Uzdatnij tą wodę, dodaj minerałów lub mieszaj z kranówą.
Po drugie, amano wymagają większego litraża ( jeśli są dorosłe to nie wykluczone że to one ci zatłukły ryby ).
Po trzecie, krewetki filtrujące potrzebują dużo większych baniaków ( znacznie większych niż amano ).
Po czwarte, nie wiem jaka jest przyczyna, może osłąbienie organizmu wywołane wypłukiwaniem minerałów z ciała. Wtedy łatwo cokolwiek złapać.

Podawaj chociaż Multimineral Tropicala. No i obsadę musisz dostosować do litrażu.
mateusz85
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2009, 13:59:14 »

Po pierwsze, ja na twoim miejscu nie lałbym samego RO. Uzdatnij tą wodę, dodaj minerałów lub mieszaj z kranówą.
Po drugie, amano wymagają większego litraża ( jeśli są dorosłe to nie wykluczone że to one ci zatłukły ryby ).
Po trzecie, krewetki filtrujące potrzebują dużo większych baniaków ( znacznie większych niż amano ).
Po czwarte, nie wiem jaka jest przyczyna, może osłąbienie organizmu wywołane wypłukiwaniem minerałów z ciała. Wtedy łatwo cokolwiek złapać.

Podawaj chociaż Multimineral Tropicala. No i obsadę musisz dostosować do litrażu.
Po pierwsze to pisze ze lacze RO z planta gainer'em tylko teraz nie dodalem bo nie wiem co jest nie tak z akwa
Po drugie to tutaj nie omawiamy obsady i zbiornika, twierdzisz ze amano dorosle zatruwaja swoje srodowisko bo maja za maly zbiornik?
Po trzecie nie spuszcze zywej filtrujacej w kiblu, chcesz to wysle ci poczta. Pytalem sie ludzi i nie mam jej gdzie oddac, co juz tez pisalem w pierwszym poscie o swoim akwa
Po czwarte nic nie pomogles, sory za szczerosc ale sprawa jest bardzo pilna i posty dot. obsady mozesz napisac w temacie gdzie poddalem pod krytyke swoj baniak.
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2009, 14:21:22 »

Jeżeli padła Ci tylko jedna krewetka to raczej bym nie panikował. Jeżeli uważasz, że podejrzany jest pokarm to może zrób większą podmianę wody (może bez żadnych nawozów, nowej chemi czy leków, po prostu RO + kranówka, żeby zachować stabilość parametrów wody - na pewno masz już doświadczenie w podmianach) i odstaw pokarm. Obserwuj, co się będzie działo. Powodzenia Smiley
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2009, 14:25:23 »

Po pierwsze to pisze ze lacze RO z planta gainer'em tylko teraz nie dodalem bo nie wiem co jest nie tak z akwa
Po drugie to tutaj nie omawiamy obsady i zbiornika, twierdzisz ze amano dorosle zatruwaja swoje srodowisko bo maja za maly zbiornik?
Po trzecie nie spuszcze zywej filtrujacej w kiblu, chcesz to wysle ci poczta. Pytalem sie ludzi i nie mam jej gdzie oddac, co juz tez pisalem w pierwszym poscie o swoim akwa
Po czwarte nic nie pomogles, sory za szczerosc ale sprawa jest bardzo pilna i posty dot. obsady mozesz napisac w temacie gdzie poddalem pod krytyke swoj baniak.

Wybacz, PG kojarzy mi się tylko z nawozami dla roślin, a nie z mikroelementami dla zwierząt. Jeśli faktycznie takowe dajesz, o ok.
Trudno mi cokolwiek powiedzieć na temat przyczyny, zgadywaniem trudno pomóc, łatwiej zaszkodzić. Czy obserwowałeś te padające zwierzęta przez pwiedzmy ostatnie 48 godzin przed tym jak padły? Czy zachowywały się jakoś dziwnie, specyficznie?
Nie twierdze że amano będą zatruwać, twierdzę że mogą atakować i zabijać.
Sam mam za mały zbiornik na filtrujące, więc mimo iż mi się one bardzo podobają, to wolałem zrezygnować z nich.

Nie mam szklanej kuli aby z niej wróżyć. To co dotej pory napisałeś, to zbyt mało aby coś stwierdzić. Parametry ok, litraż dla obsady nie ok, to wszystko co można ci odpowiedzieć.
Dlatego napisz czy widziałeś jakieś objawy wskazujące na to że coś jest nie tak ( inne objawy niż martwa ryba na dnie zbiornika ). Napisz wszystko co ci przyjdzie do głowy, to czy będą to przydatne informacje, to my postaramy się ocenić, dlatego pisz wszystko, bo może się okazać że coś co uznałeś za nieistotne,mogłoby nas jednak naprowadzić na problem.

Po za tym faktycznie nie masz co jeszcze panikować, zastosuj się do rad deexera.
mateusz85
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 07, 2009, 14:53:25 »

Codziennie przed snem obserwuje akwar tak 2h, (dobrze relaksuje). Przed zgonem 1 ryby (gupika) nie zauwazylem totalnie nic niepokojacego. Normalnie zjadl, poplywal a rano juz bokiem leazl. Natomiast bojownik wieczorem nie wyplynal na wieczorne karmienie, po wylowieniu juz niezywego bojownika obejrzalem go dokladnie, nie mial zadnych bialych kropek, plam, nic co wydawaloby mi sie "nowe". Jedynie troche mial podskubany ogon.
Czas miedzy zgonami to 2 dni (gupik, bojownik, krewetka)
Działania jaki do tej pory zrobilem:
- wymiana prawie 8l wody (standardowo okolo 5l)
- odstawiony nowy pokarm dla krewetek
- wsypalem sól akwarystyczna w ilosciach podanych na opakowaniu
- zwiekszylem temp do 26 stopnii

Jedynie to pozosraje mi teraz czekac.
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 07, 2009, 18:01:17 »

No skoro już Ci nic nie zdycha to padły te najsłabsze osobniki może ze starości?

mateusz85
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 07, 2009, 18:12:58 »

Mógłbym to podejrzewac jedynie w stosunku do bojownika, ale tu 3 osobniki w odstepach dwu dniowych, a krewetka miala 2cm wiec jeszcze mloda
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: