mario24
Nowy

|
 |
« : Sierpień 28, 2009, 17:17:09 » |
|
Czy wy tez macie takie problemy z ustawieniem odpowiedniego przepływu CO2 za pomoca tego zaworka ? bo ja mam wrażenie że ten zaworek jest precyzyjny chyba tylko z nazwy. Wczoraj podłączyłem zestaw i za cholere nie mogę ustawić przepływu na poziomie 1-2 b/1 s. Wydaje mi sie że ten zaworek wcale nie reaguje . Nawet gdy go całkowicie przykrece , to przepływa przez niego gaz.Samym reduktorem tez sie nie da ustawic , bo albo babelki leca jak szalone , albo w ogóle. Nie wim , może mam zepsuty zaworek. Myslałem że za jego pomąca ustawie żadany przepływ bez zadnych problemów, a tu dupa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OPUVA
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2009, 20:42:53 » |
|
To jak ten masz zrypany to kup innny ale nie kupuj chińskieo dziadostwa bo muj olega kiedyś miał chiński to za kilka dni mu też nie dało się ustawić przepływu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2009, 21:52:11 » |
|
A jaki masz zaworek? Od tego pasowałoby zacząć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chmura
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2009, 22:02:01 » |
|
W przypadku tego z którym ja miałem do czynienia zmiany byly opóźnione. Po każdej regulacji trzeba było czekać około pół godziny do godziny aby mieć rzetelny wynik pomiaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2009, 06:24:43 » |
|
Właśnie cierpliwość jest tu potrzeba zbyt szybko chcesz to ustawić i trwa to znacznie dłużej
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
mario24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2009, 06:44:06 » |
|
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a7ff346e84268112.htmlrozumiem cierpliwośc , ale czy to że np. po całkowitym zakreceniu zaworka nadal przepływa przez niego gaz jest normalne ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 06:49:42 wysłane przez mario24 »
|
|
|
|
|
Chmura
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2009, 08:09:14 » |
|
przez pewien czas masz jeszcze gaz w przewodach i on przepływa sie rozprężając. Założę się że po godzinie by już nie leciało. Zakładając rzecz jasna że masz nowy zawór a nie z odzysku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2009, 10:54:44 » |
|
Co2 dopiero do mnie idzie więc ekspertem nie jestem ale z gazem mam doczynienia na co dzień. Cóż to za wynalazek, że po zamknięciu dopływu gazu przez godzinę jeszcze się coś rozpręża? Zdejmij zawór, zakręć i po prostu dmuchnij w niego. Najlepiej wsadź rurkę do wody, będzie lepiej widać czy puszcza czy nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 29, 2009, 12:09:16 » |
|
Mój przepuszcza i podobno taki ich urok .
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
Chmura
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 29, 2009, 12:30:05 » |
|
z gazem mam doczynienia na co dzień
Tzn? Bo ja również mam do czynienia na co dzień. W akwarium masz dławiony przepływ poprzez dyfuzor ( w omawianym przeze mnie przypadku przez ceramiczny ),ciśnienie słupa wody, nie należy również zapominać o tym że same przewodu również mają swoją pojemność oraz swoją pojemność ma licznik bąbelków a co za tym idzie mamy do czynienia z bezwładnością ciśnieniowo-objętościową.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 29, 2009, 13:29:10 » |
|
No nie wiem, u mnie gaz z fazy ciekłej (ok 20 bar), z kilkumetrowej rurki rozpręża się w parę sekund i po sprawie, z fazy lotnej tak jak przy instalacji co2 trwa to ułamek sekundy. W akwarium może działa to inaczej, nie wiem nie znam się. Wracając do tematu, może spróbuj tego: http://www.aquario.pl/sklep/product_info.php?cPath=14_25&products_id=591
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 13:31:03 wysłane przez czapka »
|
|
|
|
|
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2009, 19:46:27 » |
|
Ja mam zaworek Cammozi i sobie chwale go  solidny ładnie wykonany i bardzo precyzyjne dawkowanie można ustawić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|