Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zaworek precyzyjny  (Przeczytany 2286 razy)
mario24
Nowy
*

« : Sierpień 28, 2009, 17:17:09 »

Czy wy tez macie takie problemy z ustawieniem odpowiedniego przepływu CO2 za pomoca tego zaworka ? bo ja mam wrażenie że ten zaworek jest precyzyjny chyba tylko z nazwy. Wczoraj podłączyłem zestaw i za cholere nie mogę ustawić przepływu na poziomie   1-2 b/1 s.  Wydaje mi sie że ten zaworek wcale nie reaguje . Nawet gdy go całkowicie przykrece , to przepływa przez niego gaz.Samym  reduktorem tez sie nie da ustawic , bo albo babelki leca jak szalone , albo w ogóle.  Nie wim , może mam zepsuty zaworek. Myslałem że za jego pomąca ustawie żadany przepływ bez zadnych problemów, a tu dupa
OPUVA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2009, 20:42:53 »

To jak ten masz zrypany to kup innny ale nie kupuj chińskieo dziadostwa bo muj olega kiedyś miał chiński to za kilka dni mu też nie dało się ustawić przepływu. Wink Angry
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2009, 21:52:11 »

A jaki masz zaworek? Od tego pasowałoby zacząć.
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2009, 22:02:01 »

W przypadku tego z którym ja miałem do czynienia zmiany byly opóźnione. Po każdej regulacji trzeba było czekać około pół godziny do godziny aby mieć rzetelny wynik pomiaru.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2009, 06:24:43 »

Właśnie cierpliwość jest tu potrzeba zbyt szybko chcesz to ustawić i trwa to znacznie dłużej

Młode ampularie oddam
mario24
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2009, 06:44:06 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a7ff346e84268112.html

rozumiem cierpliwośc , ale czy to że np. po całkowitym zakreceniu zaworka nadal przepływa przez niego gaz jest normalne ?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 06:49:42 wysłane przez mario24 » Zapisane
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2009, 08:09:14 »

przez pewien czas masz jeszcze gaz w przewodach i on przepływa sie rozprężając. Założę się że po godzinie by już nie leciało. Zakładając rzecz jasna że masz nowy zawór a nie z odzysku.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2009, 10:54:44 »

Co2 dopiero do mnie idzie więc ekspertem nie jestem ale z gazem mam doczynienia na co dzień. Cóż to za wynalazek, że po zamknięciu dopływu gazu przez godzinę jeszcze się coś rozpręża?
Zdejmij zawór, zakręć i po prostu dmuchnij w niego. Najlepiej wsadź rurkę do wody, będzie lepiej widać czy puszcza czy nie.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Sierpień 29, 2009, 12:09:16 »

Mój przepuszcza i podobno taki ich urok .

Młode ampularie oddam
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 29, 2009, 12:30:05 »

z gazem mam doczynienia na co dzień
Tzn? Bo ja również mam do czynienia na co dzień. W akwarium masz dławiony przepływ poprzez dyfuzor ( w omawianym przeze mnie przypadku przez ceramiczny ),ciśnienie słupa wody, nie należy również zapominać o tym że same przewodu również mają swoją pojemność oraz swoją pojemność ma licznik bąbelków a co za tym idzie mamy do czynienia z  bezwładnością ciśnieniowo-objętościową.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Sierpień 29, 2009, 13:29:10 »

No nie wiem, u mnie gaz z fazy ciekłej (ok 20 bar), z kilkumetrowej rurki rozpręża się w parę sekund i po sprawie, z fazy lotnej tak jak przy instalacji co2 trwa to ułamek sekundy. W akwarium może działa to inaczej, nie wiem nie znam się.

Wracając do tematu, może spróbuj tego:
http://www.aquario.pl/sklep/product_info.php?cPath=14_25&products_id=591
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 13:31:03 wysłane przez czapka » Zapisane
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2009, 19:46:27 »

Ja mam zaworek Cammozi i sobie chwale go Wink solidny ładnie wykonany i bardzo precyzyjne dawkowanie można ustawić Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: