Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Bocje i labeo-ocierają sie skrzelami o kokos i czekają chyba na śmierć zbrojnika
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bocje i labeo-ocierają sie skrzelami o kokos i czekają chyba na śmierć zbrojnika  (Przeczytany 3152 razy)
qwert321
Nowy
*

« : Sierpień 28, 2009, 18:36:18 »

Pomózcie mi, bo cos zlego zaczyna sie dziać z moimi rybami
Od okolo tygodnia wszystkie moje bocje (4 sztuki) i labeo gwałtownie ocierają sie skrzelami o kokos. Poza tym nie mają żadnych widocznych zewnętzrnych objawów-normalnie jedzą, żadnych zmian na skórze, kolory w normie. Pływają normalnie  o ile nie kibicują zbrojnikowi (o tym ponizej).
Zbrojnik niebieski praktycznie cale dnie przesiaduje na szybie tuż pod powierzchnią-co jakis czas wypuszcza prawdopodobnie skrzelami pęcherz lub kilka pecherzy powietrza, robi nerwową runde po akwarium i wraca na swoje miejsce na szybie. U niego widać śluzowate odchody (u bocji i labeo niczego takiego nie zaobserwowałem), ale schodzi na dno na karmienia.
Wszystkie wymienione ryby gromadzą się często w jednym rogu akwarium wokół tego zbrojnika-tak jakby sprawdzały czy jeszcze żyje,
Podejrzane ryby przenioslem do osobnego akwarium, zalałem MFC (bo nic innego mi nie przyszlo do głowy), podniosłem temperature z 25 do 27 stopni, mocno napowietrzam, ale nic to nie dało. Nie mam pomyslu co dalej.
Z gory dziekuje za wszystkie sugestie.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2009, 18:40:10 »

A od jakiego czasu masz akwarium?
Często stosujesz wynalazki, jak MFC?
Napisz coś więcej koniecznie, karmienie, podmiana wody, itd.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2009, 18:40:27 »

dla mnie na 99% są to przywry skrzelowe , bardzo trudno się ich pozbyć , Capifos to skuteczny lek na przywry ale bardzo trujący i może się on okazać zabójczy dla twoich ryb , ale nie masz wyboru.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 18:42:46 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
qwert321
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2009, 21:48:01 »

A od jakiego czasu masz akwarium?
Często stosujesz wynalazki, jak MFC?
Napisz coś więcej koniecznie, karmienie, podmiana wody, itd.

Akwarium mam od dwoch lat, wode podmieniam regularnie co tydzien 20%, ryby karmione sa 2x dziennie-rano i wieczorem, wyłącznie tabletki i/albo płatki (sera, tropical, tetra), w dniu podmiany wody nie karmie wcale.
Akwarium kwarantannowe zostało załozone w czerwcu.
W akwariach nic się przez 2 ostatnie miesiące nie zmieniło-żadnych nowych ryb/dekoracji/roślin
MFC zastosowalem pierwszy raz. Byl to troche rozpaczliwy ruch, ale musialem wyjechac i balem sie co zostane po powrocie
W poradniku Sery przy przyrwach znalazlem lek o nazwie ectopur nie bedzie bezpieczniejszy niz capifos?. Tuta np http://aqua-net.pl/viewtopic.php?t=1476 gość twierdzi, ze capifos jest zabójczy dla glonajda.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: