Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetka Amano -rozmnażanie  (Przeczytany 28057 razy)
stephenking
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Grudzień 18, 2008, 09:19:31 »

Witam,
wiem, ze to odgrzewanie starego topicu Smiley ale czy komus tutaj udalo sie rozmnozyc amano @ home?
Mi sie w lato udalo utrzymac male amano przez 3 tygodnie.
Wode ze slodkiej zmieniłem na słoną 5 dnia. Zasolenie zrobilem 35ppt. Karmilem 'tłuczona' spirulina  oraz mikrovitem który tez dodatkowo miażdzyłem. Stłuczoną masę brałem w palce i delikatnie 'miętoląc' rozpuszczałem w wodzie - żeby osiagnąć mgiełkę pokarmu.
Nie używałem filtru tylko przykręcony napowietrzacz. Podmianki robiłem co dwa dni - strzykawką 50ml - odlewałem około 2 litrów wody (świetna zabawa + trzeba uważać żeby nie zaciągnąć małych) i dolewałem czystą słoną. oświetlenie było właczone 24/7, temperatura około 22-23 stopni.
Po 2 tygodniu miałem nadzieję ze moze sie uda skoro zmiane słodka -> słona przeżyły bez widocznych strat.
Naprawdę fajnie wygląda 16l akwarium pod swiatlo jak w nim pływa kilkaset małych amano wielkosci przecinka Smiley
malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 23, 2009, 06:11:04 »

Witam ..
Czy na tym forum nikomu się nie udało rozmnożyć amano ??
Jak z tym jest Huh Jest tylko jeden opis ale on jest dosyć stary i dlatego się pytam nikt nie ma doświadczeń na ten temat??
Wczoraj przeniosłem swoją amano do kotnika bo tak do tygodnia się powinna ,,wysypać'' ... I teraz mam jeszcze jesdno pytanie ,kupiłem sól akwariową - czy może to ma być sól morska ??

opakowanie około 10 deko.
kolor soli:niebieski
http://www.wykonczenia.boo.pl/rybki/sol_akwarystyczna.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=qBma5YXusjE KLIKNIJ w link jak zrobić bimbrownię..
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 23, 2009, 09:37:04 »

O ile wiem, to musi być sól morska

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 23, 2009, 20:11:49 »

Witam,
w zeszłym roku dokonałem próby rozmnożenia krewetki Amano - ze skutkiem liczbowym mizernym -3 krewecie żyją do dziś ale z niemierzalną satysfakcją :-)
Wymaga to sporo zachodu i cierpliwości, mnie chwila nieuwagi kosztowała życie większości larw (przypuszczalnie słona woda była zbyt zanieczyszczona produktami przemiany materii) natomiast wielką satysfakcją jest zobaczenie w akwarium pewnego dnia malutką, w pełni przeobrażoną krewetkę, taką miniaturkę dorosłego osobnika :-)
Kwestie techniczne:
stosowałem sól morską "Instant ocean"
zasolenie mierzyłem hydrometrem -gęstość wody:1,023-1,027
pokarm JBL Nobil fluid- artemia nie sprawdziła się, bo zbyt szybko rosła :-)
pozdrawiam
Brutus
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 20:17:58 wysłane przez Brutus » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Sierpień 05, 2009, 14:38:43 »

Ponieważ stare 60 L przeznaczę na hodowlę Amano nie chciałbym żeby stało takie gołe. Czy ktoś wie jakie roślinki wytrzymają takie zasolenie?
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Sierpień 05, 2009, 23:31:39 »

na pewno różne algi, glony
rośliny typu rotale, anubiasy wątpie

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Sierpień 06, 2009, 01:14:14 »

A co z mchami, czy ktoś próbował?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #22 : Sierpień 06, 2009, 04:23:35 »

Mchy wytrzymują zasolenie do jakiegoś stopnia ,ale nie jest dobrym pomysłem pakowanie mchów do tarliskowego dla amanek - jak i mchy tak i podłoże będą Ci tylko utrudniać życie - imo najlepiej aby było to akwarium sterylne.

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Sierpień 06, 2009, 07:26:35 »

Zagłębiłem się wczoraj w lekturze i chyba masz rację. Kiepsko to będzie wyglądać ale efekty pewnie będą większe. Jeżeli wogóle.
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 29, 2009, 13:13:07 »

witam,
Po 30 dniach od wyklucia moje larwy amanki zaczęły się przeobrażać w formę dorosłą. Przeobraziło sie dopiero kilka sztuk, reszta to larwy różnej wielkości (z 3 miotów). Zastanawiam się nad karmieniam: czy nadal jechać na drożdżach i mielonym sera micron czy coś zmieniać? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: