Przykro mi.

No niestety, że sklepu ampularie to mają już swoje lata i nie dożywają w nowych domach długo

U mnie dorosle ze sklepu dożywały max. pół roku. Natomiast te, z hodowli mojego kolegi którego wziałem są u mnie już ROK i mają średnicę muszli min 4cm, a mają rok :shock: Strach myslec ile lat mają te ogromniaste ampularie ze sklepu ... pewnie z 2 lata. Ale można też poszukać sklepów którego w sprzedaży mają MŁODZIUTKIE, czyli nie wiecej niz 1cm r (srednicy) muszli, powinny mieć czysto gładką muszlę i bez obaw kupcie je - pożyją u was bardzo dlugo w waszej opiece

Moje ampularie żywią przede wszystkim warzywa (kalafior, marchew, zielony groszek, brokuła itd.), zieleninki (sałata, kapusta, mlecz) - czasami dorwą jakiegoś robaczka no i oczywiście płatki dla rybek, granulkio a czasami tabletki dla glonojadów :? no coz, wybaczam im ze wzgledu na piekną muszelkę:)
A co do wapńa, to jak ktoś ma papugi w domu to zapewnie wiedzą co to jest sepia (jest to muszla mątwy

), zjedzoną wewnetrzną część sepi przez papugi pozostaje nam muszla zewnetrzna z 1-3mm grubością sepii, jest to zródło wielu mikroelementów - możemy podać to ampulariom, ja daję co 2 mies.

Wystarczy pokroić w kilka kawałków i wrzucić do wody

Powodzenia