Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prboblemy ze ślimakami  (Przeczytany 2486 razy)
Przem
Stały użytkownik

« : Czerwiec 02, 2005, 22:45:44 »

Witam!!! Jakiś czas temu kupiłem trzy ślimaki do mojego akwa. W ostatnich dniach coś mi one zmarniały, nie łażą po akwarium, siedzą zamknięte, mają jakieś osady na skorupie, miejscami pojawiają się pęknięcie. Co mam robić?? Zdaje mi, że brakuje wapnia w akwarium... Mam rację??? Jak można im pomóc???
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 02, 2005, 22:55:36 »

Za miękka woda najpewniej. Kup porcję wapnia taką dla żółwi i umieść gdzieś blisko wody, tak żeby za dużo go się tam nie dostawało, bo zbyt twarda woda może być szkodliwa dla innych mieszkańców. Ślimaki powinny to znaleźć.
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2005, 20:43:42 »

Dzięks!! Lecę jutro do sklepu, ale obawiam się, że już jest za późno.... No nic, zamontuje wapń i zobaczymy....
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2005, 22:29:03 »

slimaki to twarde stworzonka .zapewne masz ampularie- u mnie czasem siedza sobie zamkniete caly dzien a potem ryja zwirek az milo ale fakt ze lubia twarda wode.moze twoje tez lubia tabletki ze spirulina jak moje?
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2005, 10:54:29 »

Już dwie ampularie odeszły, teraz pozostało mi tylko ratować trzecią....  :?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2005, 12:07:39 »

Przykro mi. Sad

No niestety, że sklepu ampularie to mają już swoje lata i nie dożywają w nowych domach długo Sad U mnie dorosle ze sklepu dożywały max. pół roku. Natomiast te, z hodowli mojego kolegi którego wziałem są u mnie już ROK i mają średnicę muszli min 4cm, a mają rok  :shock: Strach myslec ile lat mają te ogromniaste ampularie ze sklepu ... pewnie z 2 lata. Ale można też poszukać sklepów którego w sprzedaży mają MŁODZIUTKIE, czyli nie wiecej niz 1cm r (srednicy) muszli, powinny mieć czysto gładką muszlę i bez obaw kupcie je - pożyją u was bardzo dlugo w waszej opiece Smiley

Moje ampularie żywią przede wszystkim warzywa (kalafior, marchew, zielony groszek, brokuła itd.), zieleninki (sałata, kapusta, mlecz) - czasami dorwą jakiegoś robaczka no i oczywiście płatki dla rybek, granulkio a czasami tabletki dla glonojadów :? no coz, wybaczam im ze wzgledu na piekną muszelkę:)

A co do wapńa, to jak ktoś ma papugi w domu to zapewnie wiedzą co to jest sepia (jest to muszla mątwy Smiley ), zjedzoną wewnetrzną część sepi przez papugi pozostaje nam muszla zewnetrzna z 1-3mm grubością sepii, jest to zródło wielu mikroelementów - możemy podać to ampulariom, ja daję co 2 mies. Smiley Wystarczy pokroić w kilka kawałków i wrzucić do wody Smiley

Powodzenia Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: