Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Czy to moga byc pasozyty?????
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to moga byc pasozyty?????  (Przeczytany 2380 razy)
MariuszW
Stały użytkownik

« : Sierpień 18, 2009, 16:44:37 »

Witam, nie jestem pewien czy w odpowiednim dziale to zamieszczam jesli nie to prosze modka o przeniesienie...

A wiec chodzi o moje skalarki mianowicie naczytalem sie ze czesto sa nosicielami roznych pasozytow glownie pokarmowych i wlasnie jednemu z moich skalarow cos dziwnie wystaje z d...sorki odbytu Smiley nadmienie ze mam te skalary od przeszlo 2 mcy, zakupione malutkie i niebylo z nimi problemu tak jak i z reszta obsady, w zasadzie to i teraz niema z nimi problemu sa zywe chetnie jedza ale  troche mnie martwi to wystajace cos jakby takie male kolce???

Karmie pokarmem mrozonym i wszelkiego rodzaju suchym, przewaznie raz dziennie w wiekszej porcji lub 2 razy w malych porcjach...z raz w tygodniu troche skrobanego mrozonego kurczaka (piersi)

A tutaj zdjecia tego czegos najlepsze jakie udalo mi sie zrobic, prosze o ewentualna identyfikacje i czy mam zaczac juz sie martwic, czy cos mozna temu zaradzic...Dzieki.
link1

link2

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2009, 17:11:01 »

Najprawdopodobniej są to nicienie, no niestety sporo chorób uwidacznia się dosyć późno, dlatego najlepiej nowe ryby trzymać na kwarantannie 3 miesiące.Ja bym spróbował wyleczyć to przez prazikwantel , ale napisz jeszcze na jakimś forum paletowym , może coś się dowiesz.Albo napisz do użytkownika Mirmil on ma palety i dobrze się zna na wirusach może coś Ci doradzi.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2009, 17:32:49 »

Dzieki Drago za szybka odpowiedz niestety niemam mozliwosci na akwarium kwarantanowe musialem je zastapic luzeczkiem dla dziecka:) napisze do Mirmila, ale mnie to wyglada na Kamalanoze to cytat z opisu choroby:
"Przy dużej inwazji nicieni ryby stopniowo chudną i giną. Przy przewlekłej kamalanozie można zaobserwować zanik mięśni. U niektórych gatunków ryb można zauważyć wystające z odbytu czerwono zabarwione nicienie. Da się to jedynie zaobserwować jedynie gdy ryba nie wykonuje żadnych ruchów, przy jakimkolwiek poruszeniu się ryby nicienie natychmiast się chowają." I wlasnie to by mi pasowalo do tego co opisuja..., udalo mi sie znalezc SERA Nematol na agielskim ebayu chyba zakupie i sprobuje...
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2009, 18:00:43 »

Masz rację wszystko na to wskazuje ze to kamalanoza, nematol pierwszy raz widzę, ciekaw jestem jak sobie z tym poradzi, napisz czy są efekty w leczeniu tym środkiem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2009, 18:37:51 »

Zamowilem juz, powinien byc w tym tygodniu, mysle ze w czwartek, troche sie go obawiam bo niewiele ifo znalazlem w necie na jego temat, poszukam jeszcze na angielskich forach, ale mam nadzieje ze nie zaszkodzi zbrojnikom ani krewetkom...dam znac o postepach leczeniu..
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: