Syki1
Nowy

|
 |
« : Sierpień 18, 2009, 18:46:57 » |
|
Witam, niedawno kupilem akwarium panoramiczne o wymiarach 120 dl, 50 wys i 30 szer i zastanawiam sie jaka obsade najlepiej do niego dobrac. Nie jestem calkiem poczatkujacym akwarysta, juz kilka lat temu mialem 150 l akwarium z pyszczakami a aktualnie posiadam 40 litrowe akwa ze zbrojnikami i gupikami. Moim najwiekszym problemem jest to ze nie mam reki do roslin akwariowych wiec najlepiej gdyby zbiornik ich nie posiadal, wiem ze zaraz wiele osob poleci mi pyszczaki ale zastanawiam sie czy to nie jest za krotkie i za wysokie akwa dla nich? No i bardzo chcialbym prZeniesc moje wyrosniete glonki do duzego akwa a wiem ze z pyszczakami nie moga za bardzo funkcjonowac... Razem z akwarium zakupilem filtr kubelkowy Fluval 303, niestety nie moge znalezc w internecie informacji o nim i dlatego mam pytanie co myslicie o tym sprzecie? jest wystarczjacy na ten zbiornik czy musialbym dokupic jeszcze wewnetrzny? Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blom88
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2009, 19:03:43 » |
|
Ale roślinki to nie jest żaden problem wielki... kryptokorynki moczarki, nurzańce jak wsadzisz w żwirek to one same rosną, ja też nie mam roślinek żadnych specjalnie wymagających, a wszystko ładnie rośnie, od czasu do czasu dam potas, Sera florena do tego tabletki pod korzeń i wszystko ok jest... Roślinki to nie jest żadna trudna sprawa... A co do rybek to faktycznie te zbrojniki, nie wiem może jakieś skalary były by dobre do tego litrażu, albo może Gurami, ewentualnie zawsze możesz dać stadko żyworódek, typu molinezje, mieczyki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Syki1
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2009, 19:04:57 » |
|
a jak z woda? wiem ze w kranie mam bardzo twarda ktore z gatunkow ryb taka beda tolerowac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blom88
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2009, 19:18:54 » |
|
Ja też mam twardą wode i moje mieczyki tolerują ją, ewentualnie zawsze możesz wymieszać kranówke z wodą demineralizowaną
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SZPAKU1981
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2009, 19:41:43 » |
|
ja bym zrobił jakąś Azjatkę,ciemny żwirek na dno z roślin jakieś kryptokoryny,nurzańce,mikrozorium:)))korzenie torfowe żeby zmiękczyć trochę wodę no i może filtracja przez torf...z rybek to gurami,prętniki,bojowniki,skrzeczyki do wyboru z ławic np. jakieś razbory na dno piskorki,kosiarki i będzie pięknie:))))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|