Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony - zielenice ?  (Przeczytany 10968 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 26, 2009, 19:27:47 »

zrobiłem test na poziom PO4 i wyszło mi ok 0,5 mg/l (testy Zooleka)

czyli według tabeli redfielda No3 powinieneś obniżyć do 5 mg/l, tu masz link
http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield.htm

dobraf! wskaźnik Redfielda oznacza optymalny stosunek steżeń azot i fosforu w roztworze wody, a nie stosunek azotanów do fosforanów. A ponieważ zmierzenie sumarycznego stężenia azotu we wszystkich możliwych formach jest dla akwarysty dość uciążliwe, to zamiast wskaźnika redfielda stosuje się wskaźnik Buddy'ego

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #16 : Sierpień 26, 2009, 19:35:57 »

dobraf! wskaźnik Redfielda oznacza optymalny stosunek steżeń azot i fosforu w roztworze wody, a nie stosunek azotanów do fosforanów. A ponieważ zmierzenie sumarycznego stężenia azotu we wszystkich możliwych formach jest dla akwarysty dość uciążliwe, to zamiast wskaźnika redfielda stosuje się wskaźnik Buddy'ego
A czy ja mogłabym prosić o tłumaczenie dla blondynki Wink? Jak NO3 poniżej 5, to ile ma być PO4 żeby się pozbyć glonów?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 26, 2009, 19:49:57 »

te wskaźniki miały swoje "pięć minut" jakieś dwa lata temu. było o nich głośno a potem generalnie ucichło. teraz na topie jest metoda nawożenia EI. i tez pewnie jej świetność minie. a to dlatego że jak praktyka wskazuje żadna z nich nie gwarantuje sukcesu w każdym akwarium. 

musisz zatem eksperymentować.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Sierpień 26, 2009, 20:00:05 »

oj dobrze, że czuwasz, dzięki za poprawkę, czyli jak jest z tym redfieldem nie można opierać się na tej tabeli na podstawie pomiarów testami akwarystycznymi? p.s. jak masz jakiś dobry link do wskaźnika Buddy'ego to chętnie skorzystam.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Sierpień 26, 2009, 20:10:13 »

info o wskaźniku Buddy'ego powinno być na tej samej stronie. Zwykle oba wskaźniki są podawane. A Redfield do Buddyego ma się jak 1 do 1.63 o ile pamiętam. Czyli pomijając azot amonowy i azotyny stosunek azotanów do fosforanów powinien wynosić nie jak 10:1 ale około 16:1.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 26, 2009, 20:20:43 »

aha azotanów ma być więcej, coś zaczynam kojarzyć z tym Buddym gdzieś czytałem czyli klasyczne niedoinformowanie wiedziałem, że dzwoni ale nie wiedziałem w którym kościele. Dzięki za pomoc.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Sierpień 26, 2009, 20:49:40 »

Wlazłem sobie na stronę http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield_eng.htm i wpisałem:
NO3 10 mg
PO4 0,9 mg

i wyszło mi Buddy ratio 11 a Redfield ratio 17 (przy "idealnym" odpowiednio 7-13 i 10-22)
Dodatkowo dostałem info, że
Green algae risk. Redfield ratio is just fine and there is no need to add anything else.

A więc ryzyko pojawienia się zielonych glonów. Stosunek Redfielda jest w porządeczku i niczego do baniaka lać nie muszę.

Kiedyś tam gdzieś wyczytałem, że wskaźnik Redfiled'a dotyczy mas molowych azotu i fosforu a nie ich związków w mg. Nie wiem jak to się ma do tego co podaje kalkulator na powyższej stronie, ale ja nie stosuję proporcji 16:1. W moim baniaku 200 -litrowym trzymam NO3:PO4 w proporcji od 6:1 do 10:1 i jest dobrze - baniak się trzyma nieźle i nie został od startu zaatakowany żadnym glonem (przynajmniej niczego takiego na dzień dzisiejszy nie widzę). Z kolei w mniejszym 63-litrowym stosunek NO3:PO4 wynosi 15:1 (a więc niewiele odbiegający od 16:1) i mam tam widoczne zielone niteczki o długości około 1 cm przy oświetleniu 0,7W/litr i podawaniu CO2. Jak więc widać dwa baniaczki zachowują się zupełnie inaczej, mimo, że ten mniejszy wg kalkulatora ma właściwy stosunek NO3:PO4

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Sierpień 26, 2009, 21:19:00 »

u mnie znowu gdy zacząłem dodawać azotu ograniczyłem glony (przy stosunku 10:1) ale z zapisków w moim kajeciku wynika, iż najmniej glonów było przy PO4 - 0,6 a NO3 - 10 czyli bardziej by tu pasowało 16:1, wynika chyba tyle z tego, że tak jak pisał szymonw trzeba eksperymentować w końcu każdy baniak inny jest, do tego dochodzi jakość testu a i człek też może się pomylić przy odczytywaniu wyniku.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2009, 21:20:34 wysłane przez dobraf » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: