Wlazłem sobie na stronę
http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield_eng.htm i wpisałem:
NO3 10 mg
PO4 0,9 mg
i wyszło mi Buddy ratio 11 a Redfield ratio 17 (przy "idealnym" odpowiednio 7-13 i 10-22)
Dodatkowo dostałem info, że
Green algae risk. Redfield ratio is just fine and there is no need to add anything else.
A więc ryzyko pojawienia się zielonych glonów. Stosunek Redfielda jest w porządeczku i niczego do baniaka lać nie muszę.
Kiedyś tam gdzieś wyczytałem, że wskaźnik Redfiled'a dotyczy mas molowych azotu i fosforu a nie ich związków w mg. Nie wiem jak to się ma do tego co podaje kalkulator na powyższej stronie, ale ja nie stosuję proporcji 16:1. W moim baniaku 200 -litrowym trzymam NO3:PO4 w proporcji od 6:1 do 10:1 i jest dobrze - baniak się trzyma nieźle i nie został od startu zaatakowany żadnym glonem (przynajmniej niczego takiego na dzień dzisiejszy nie widzę). Z kolei w mniejszym 63-litrowym stosunek NO3:PO4 wynosi 15:1 (a więc niewiele odbiegający od 16:1) i mam tam widoczne zielone niteczki o długości około 1 cm przy oświetleniu 0,7W/litr i podawaniu CO2. Jak więc widać dwa baniaczki zachowują się zupełnie inaczej, mimo, że ten mniejszy wg kalkulatora ma właściwy stosunek NO3:PO4