... zrob wszystko co mozliwe zeby pomoc koledze z forum ...
właśnie widzę jak pomagałeś na podstawie byle jakich zdjęć stwierdziłeś
Z cala pewnoscia jest to dziurawica.
<- typowe podejście "profesjonalisty" hehe
i to ma być pomoc?
a teraz raczkiem się wycofujesz
s6spn6: jeśli jeszcze czytasz ten wątek opisz coś więcej od kiedy masz ryby, ile dojrzewał zbiornik, jaką masz pozostałą obsadę, może jakieś parametry wody, w miarę możliwości spróbuj zrobić zdjęcie lepsze żeby było widać cos więcej, opisz jaka to jest rana szczególnie brzeg skóry rany, napisz czy na tej ranie nic się nie przyczepia jakiś śluz lub inne farfocle itp, no i najważniejsze powiedz jak długo masz paletki i kiedy je odrobaczałeś, bo nie wiem czy wiesz ale to właśnie wiciowce są jedną z przyczyn występowania dziurawicy, czym karmisz swoje paletki?
na chwile obecną możesz zrobić 50% podmianę ale woda musi być odstana min 8godz, do tej wody dodaj soli kuchennej nie jodowanej w zależności od ilości wody 1 mała łyżeczka na 20l, oraz kup sobie MFC i próbuj zakraplać codziennie aby powstrzymać możliwe infekcje.... i to o czym pisałem żadnych zmian w akwa jeśli chodzi o podłoże jedynie co możesz to odmulić przy podmianie, no i higiena rąk bo o tym najczęściej zapominamy
jeśli paletki nie były odrobaczane długo to po 1 dniu od podmiany wody można by było przeprowadzić odrobaczanie w osobnym zbiorniku może być nawet jakiś CZYSTY wysterylizowany pojemnik - nie musi być akwarium dobrze by było zrobić kąpiel krótkotrwałą z capifos'em lub bapitox-s wszystko jedno, pamiętając o bardzo mocnym natlenianiu wody w trakcie kąpieli w tym zbiorniku, nie zalecam kąpieli długotrwałej na ogólnym, bo na to nie ma czasu w obecnej chwili
jeśli okaże się że to dziurawica, najlepiej w takiej sytuacji odseparować tę rybę do kwarantanny i postępować zgodnie z procedurą leczenia antybiotykiem może być metranidazol kupisz go w aptece jest to antybiotyk ludzki na receptę (jak poprosisz panią i powiesz ze dla ryb sprzeda

) najlepiej kupić tabletki 250g i dawkować 4 tabletki na 100l na noc lub użyć tetracykliny nie wiem gdzie to można kupić bo nie stosowałem, jeśli nie będziesz robił kwarantanny osobnej dla tej rybki tylko na ogólnym pamiętaj o podmianach i przefiltrowaniu wody przez węgiel aktywny (3 dni) po skończonej kuracji <- tylko na ogolnym
musisz podjąć działania bo inaczej możesz się pożegnać z rybą, szczerze mówiąc jeśli to dziurawica masz jakiś 30% szans że uda się uratować rybę, wszystko zależy od stopnia zaawansowania, warunków panujących w akwarium i kondycji ryby
nie robiąc niczego stracisz wszystkie paletki po kolei - kwestia czasu