Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Problemu u Paletki. (dziura na skórze)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problemu u Paletki. (dziura na skórze)  (Przeczytany 7822 razy)
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« : Sierpień 05, 2009, 20:09:47 »

Witam od jakiegoś czasu moje paletce Pojawiło sie nad pyskiem (ciut wyrze niż oczy po środku) jakby wgryzienie do mięsa. nie wiem co to może być. ktoś może mi pomoże. ? i odpowie co to jest i jak to leczyć

czy może byc to "DZIURAWICA" ??
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2009, 20:15:54 wysłane przez s6spn6 » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2009, 20:42:07 »

wrzuć zdjęcie to prędzej ktoś Ci powie

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2009, 20:43:49 »

Moze cos ja ugryzlo albo sie skaleczyla i tyle?

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2009, 20:57:19 »

niestety zdjęcia nie mam jak zamieścić bo moja kochana córka rozwaliła aparat niedawno.

chciałbym żeby sie o cos tylko uderzyła. ale nie wygląda mi to na zadrapanie.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2009, 12:17:55 »

http://pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=437&p=3662&hilit=dziurawica#p3662

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2009, 13:49:40 »

ala: z całym szacunkiem ale nigdy nie leczy się czegoś czego nie rozpoznaliśmy, bo to szaleństwo, a Twój link sugeruje właśnie takie rozwiązanie

padło już stwierdzenie że potrzebne zdjęcie więc jeśli zdjęcia nie ma to niestety nikt nie jest jasnowidzem, wiem z doświadczenia że paletki potrafią nieźle brykać jak się czegoś przestraszą i tak widziałem przypadek jak u kolegi, gdy podczas karmienia, paletka zadarła sobie skórę do mięsa o odbłyśnik aluminiowy które to bywają bardzo ostre.

Może nawet nie wiesz że paleta sobie wyskoczyła z wody i walnęła o coś w pokrywie, bo w wodzie jest to raczej mało prawdopodobne, aczkolwiek możliwe

reasumując brak zdjęcia = brak pomocy

« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2009, 13:52:55 wysłane przez Mirmil » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2009, 16:58:16 »

Mirmil Ty chyba czegoś tu nie rozumiesz.... kolega pisze wyraźnie że zdjęcia nie wstawi. A ja zauważ nie pisze mu żeby zbił to czy tamto , żeby leczył tak czy inaczej, nie pisze mu też że jest to dziurawica - ja nie widzę ani zdjęcia ani tym bardziej ryby , mało tego nie wiem nawet w jakich warunkach ona przebywa (być moze że sprzyjających właśnie temu schorzeniu),- nie che mi się już na siłę wyduszać informacji od autora wontku - liczę na to że jest człowiekiem myślącym odrobinę- podaje mu link -niech przeczyta opis choroby i wyciągnie sam wnioski w necie są tez zdjęcia jak wygląda ta choroba To On widzi tą rybę!( nie ja!) , umie czytać - niech zdiagnozuje czy jego ryba jest na to chora! -( jesli tak ma tam też podane leki...)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2009, 17:00:45 wysłane przez ala » Zapisane

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2009, 19:55:36 »

Witam udało mi sie zrobic zdjecia niestety slabje jakosci bo telefonem.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2009, 08:00:02 »

Jednak wygląda na dziurawice . A to zła jak wiadomość
W podanym linku znajdziesz rozwiązani

Mirmil nie wiem czy czytałeś co się kryje pod linkiem którym podałam ale tam są opisane prawie wszystkie choroby występujące u dysków objawy + leczenie.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2009, 08:11:03 »

OT: ala: zawsze czytam Tongue i już mam ten link w zakładkach dzięki, czytając twoje wątki lub te w których bierzesz udział można rzeczywiście dużo się dowiedzieć

tak jeśli to dziurawica to jest lekki problem, zastosuj się do wskazówek leczenia
ja mam jeszcze jedną dobrą radę w takim przypadku, rzadko wkładać ręce do akwa a jeśli już to bardzo ale to bardzo dokładnie myjąc, zachować jak największą higienę akwarium, najlepiej jest mieć lampę UV na wylocie filtra (kubeł) ona wyjaławia wodę dzięki czemu ryba jest mniej narażona na infekcje

slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 07, 2009, 20:21:02 »

polecam www.pkmd.pl

Mirmil, albo nie doczyta, albo wykształcony jest po amerykańsku, nie do końca łapie co jest wyklarowane.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2009, 22:50:38 »

ooo "profesjonaliści" się odezwali hehe żal mi was .... po zdjęciach tak lichej jakości g...o jesteście w stanie stwierdzić, ponawiam apel spotkajmy się w dziale NASZE AKWARIA wtedy możemy porozmawiać, bo na razie jak widzę na forum mnożą się dzieci neostrady - wszechwiedzący, ale nie mogący się pochwalić czymś konkretnym dlatego będę was systematycznie ignorował dopóki sami nie pokażecie własnego zbiornika, bo krytykować każdy umie i wymądrzać się jednak życie szybko weryfikuje temat.... szkoda słów

sekan: Z całą pewnością na podstawie tych zdjęć nie da się stwierdzić że to dziurawica i tyle co miałbym do dodania w tym temacie
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2009, 22:54:07 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #12 : Sierpień 08, 2009, 07:11:43 »

... zrob wszystko co mozliwe zeby pomoc koledze z forum ...

właśnie widzę jak pomagałeś na podstawie byle jakich zdjęć stwierdziłeś

Z cala pewnoscia jest to dziurawica.
<- typowe podejście "profesjonalisty" hehe

i to ma być pomoc?

a teraz raczkiem się wycofujesz

s6spn6: jeśli jeszcze czytasz ten wątek opisz coś więcej od kiedy masz ryby, ile dojrzewał zbiornik, jaką masz pozostałą obsadę, może jakieś parametry wody, w miarę możliwości spróbuj zrobić zdjęcie lepsze żeby było widać cos więcej, opisz jaka to jest rana szczególnie brzeg skóry rany, napisz czy na tej ranie nic się nie przyczepia jakiś śluz lub inne farfocle itp, no i najważniejsze powiedz jak długo masz paletki i kiedy je odrobaczałeś, bo nie wiem czy wiesz ale to właśnie wiciowce są jedną z przyczyn występowania dziurawicy, czym karmisz swoje paletki?

na chwile obecną możesz zrobić 50% podmianę ale woda musi być odstana min 8godz, do tej wody dodaj soli kuchennej nie jodowanej w zależności od ilości wody 1 mała łyżeczka na 20l, oraz kup sobie MFC i próbuj zakraplać codziennie aby powstrzymać możliwe infekcje.... i to o czym pisałem żadnych zmian w akwa jeśli chodzi o podłoże jedynie co możesz to odmulić przy podmianie, no i higiena rąk bo o tym najczęściej zapominamy

jeśli paletki nie były odrobaczane długo to po 1 dniu od podmiany wody można by było przeprowadzić odrobaczanie w osobnym zbiorniku może być nawet jakiś CZYSTY wysterylizowany pojemnik - nie musi być akwarium dobrze by było zrobić kąpiel krótkotrwałą z capifos'em lub bapitox-s wszystko jedno, pamiętając o bardzo mocnym natlenianiu wody w trakcie kąpieli w tym zbiorniku, nie zalecam kąpieli długotrwałej na ogólnym, bo na to nie ma czasu w obecnej chwili

jeśli okaże się że to dziurawica, najlepiej w takiej sytuacji odseparować tę rybę do kwarantanny i postępować zgodnie z procedurą leczenia antybiotykiem może być metranidazol kupisz go w aptece jest to antybiotyk ludzki na receptę (jak poprosisz panią i powiesz ze dla ryb sprzeda Wink ) najlepiej kupić tabletki 250g i dawkować 4 tabletki na 100l na noc lub użyć tetracykliny nie wiem gdzie to można kupić bo nie stosowałem, jeśli nie będziesz robił kwarantanny osobnej dla tej rybki tylko na ogólnym pamiętaj o podmianach i przefiltrowaniu wody przez węgiel aktywny (3 dni) po skończonej kuracji <- tylko na ogolnym

musisz podjąć działania bo inaczej możesz się pożegnać z rybą, szczerze mówiąc jeśli to dziurawica masz jakiś 30% szans że uda się uratować rybę, wszystko zależy od stopnia zaawansowania, warunków panujących w akwarium i kondycji ryby

nie robiąc niczego stracisz wszystkie paletki po kolei - kwestia czasu
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2009, 07:46:40 wysłane przez Mirmil » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Sierpień 08, 2009, 21:56:16 »

Mirmil poniosły Cię emocje.
Podałeś drastyczne podejście na dzień dobry a tu trzeba rozwagi,
Stosując leki bez zasadnie u dyskowców osłabiasz rybę a zła dawka uodparnia pasożyta. Tak więc jak jedno i drugie złe rozwiązanie

Skoro ryba je i pływa a ma tylko wskazane rany to objaw na dziurawice. A nawet gdyby była tylko to rana rivanol odkazi ranę a pomoże w gojeniu.
Nawet z tych zdjęć widać ze to jest dziurawica rany są dość głębokie jak na otarcie. Widać to na tych nie najlepszych fotkach.
Im prędzej zdiagnozowana choroba tym łatwiej ją zwalczyć.
Reszta w rękach kolegi myślę że w tym stadium da sie wyleczyć lekami choćby nawet sery.

I jeszcze nie rozumie jednego Coś rybę ugryzło ?  Co? Szczupak ,trzciniak,arowana ,pirania ?

s6spn6
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 09, 2009, 09:15:52 »

witam od ostatniego mojego postu i po zmianie pokarmu na wysoko witaminowy od kolegi hodowcy. i podłączeniu filtra UV problem widzę znika dosyć szybko rana sie juz zasklepiła.  paletka jakby odżyła. Jeszcze trochę poczekam i jak już całkowicie się jej poprawi na pewno napisz.

PS. dziękuje za pomoc.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: