Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: błazenki  (Przeczytany 13814 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #30 : Sierpień 17, 2009, 21:32:48 »

(...)błazenek prawie cały czas spędza w ukwiale, w naturze praktycznie poza niego nie wypływa, bo wtedy świeci jak żarówa zapalona dla drapieżnika.(...)
Jako hodowca, wiesz że to niemożliwe.
Gdyby błazenki siedziały tylko w ukwiałach, to by się rozmnażały wsobnie i dawno by utraciły różnorodność genetyczną, a tym samym wyginęły.
Mają teraz ten problem, ale wskutek przemysłowych odłowów po filmie z Nemo, ale nie z powodu siedzenia stale w ukwiale.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Sierpień 17, 2009, 21:58:19 »

(...)błazenek prawie cały czas spędza w ukwiale, w naturze praktycznie poza niego nie wypływa, bo wtedy świeci jak żarówa zapalona dla drapieżnika.(...)
Jako hodowca, wiesz że to niemożliwe.
Gdyby błazenki siedziały tylko w ukwiałach, to by się rozmnażały wsobnie i dawno by utraciły różnorodność genetyczną, a tym samym wyginęły.
Mają teraz ten problem, ale wskutek przemysłowych odłowów po filmie z Nemo, ale nie z powodu siedzenia stale w ukwiale.
Oj czepialski jesteś, taki skrót myślowy, 'większość czasu spędza w ukwiale' miałem na myśli (przecież napisałem 'prawie cały czas'). Oczywiste że jak poczuje zew natury to go opuści. Wszystkie zwierzęta dopuszczają się niebezpiecznych zachowań, gdy przychodzi pora na amory. Ale wątpię żeby łosoś płyną w górę rzeki żeby stać się pokarmem dla niedźwiadków, gdyby nie pchający go instynkt rozrodczy. Daleko mi do fachowca od błazenków, ale daję 99% że w naturze dopóki jest najedzony i hormony nie uderzają mu do głowy to będzie siedział w ukwiale jak stary, rasowy cykor.

PS. Hodowcą błazenków też nie jestem i nigdy nie bylem. Czasem tylko coś gdzieś przeczytam lub zasłyszę Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 22:00:38 wysłane przez shogun4 » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Sierpień 17, 2009, 22:17:57 »

Ja się nie czepiam, tylko uważam, że przesadzacie z tym minimalizmem.
Uczciwie jest zrobić akwarium z kilkoma ukwiałami, żeby ryba mogła sobie popływać i wybrać swój ukwiał.
Czytałem kiedyś o akwaryście z błazenkami, miał ładne akwarium, ale błazenki w ogóle nie chciały siedzieć w ukwiale, trochę się naczekał, ale w końcu sie doczekał, jak sam napisał (cytuję z pamięci) "w końcu się nauczyły, do czego służy".
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Sierpień 18, 2009, 08:43:09 »

Uczciwie jest zrobić akwarium z kilkoma ukwiałami, żeby ryba mogła sobie popływać i wybrać swój ukwiał.

Wiesz ile litrów trzeba na kilka ukwiałów, z których korzystają błazny? To są agresywne zwierzaki i bynajmniej nie zawsze siedzą w jednym miejscu. W za małym zbiorniku zostanie i tak jeden.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Sierpień 18, 2009, 13:16:10 »

[Wiesz ile litrów trzeba na kilka ukwiałów, z których korzystają błazny? To są agresywne zwierzaki i bynajmniej nie zawsze siedzą w jednym miejscu. W za małym zbiorniku zostanie i tak jeden.
Czyli doszliśmy do wspólnego zdania!
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Sierpień 19, 2009, 05:07:51 »

Czyli doszliśmy do wspólnego zdania!

Że dla pary nie ma co przesadzać z litrażem Wink

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Sierpień 19, 2009, 06:27:57 »

Że dla pary nie ma co przesadzać z litrażem Wink

Śmiały wniosek i nie wiadomo w jaki sposób wyciągnięty.  Wink
Myślę, że zgadzamy się, że nie byłoby źle, gdyby było akwarium większe nawet dla pary bo błazenki pływają, a nie tylko siedzą w ukwiale.
Gdyby miało być ich więcej niż para, to musi być odpowiednio większe akwarium, bo to ryba terytorialna.

Swoją drogą, każdy minimalizm przekłada się na jakość akwarium, szczególnie akwarium rafowe, bo okaże się, że ktoś zasypie żużlem kupi ukwiał i będzie się chwalił, że ma rafę w domu.  Grin
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: