Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Rybki padaja pomimo podmian wody
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki padaja pomimo podmian wody  (Przeczytany 1551 razy)
paweukouba
Nowy
*

« : Lipiec 29, 2009, 22:44:20 »

Witam,

Problem dotyczy akwarium znajomego - systematycznie padaja rybki. Kilka slow o akwa.
Stare ramowe akwa ok 250l wymiary 50x50x100cm.
Oswietlenie slabe ok 70W swietlowki tez stare.
Filtracja. Dwa starsze modele aquela wewnetrzne (zielona obudowa)
Zwir rzeczny kwarcowy 4-5cm na calosci zbiornika.
Ale zbiornik ladnie zarosniety: 2 duze zabienice, duzo jakichs roslin mnie przypominajacych kryptokoryne ale nie jestem pewien, ladnie rozrosniety anubias na korzeniu, kilka bacop monieri, sagitaria i moze jeszcze cos sie znajdzie. Generalnie zarosniete ok 80% dna. Z glonami tez nie ma wiekszego problemu jest troche brunatnic na obudowie filtra tam gdzie jest duzy ruch wodu i tyle.
Ryby: zupa  Wink troche szczuplejsza w obsade ostatnio ale i tak duzo rybek
3x brzanka rekinia
4x sum krzaczasty
4x zbrojnik
3x barwniak
tym rybom nic nie dolega
ale zostalo
3x skalar 3 padly
neonkow inessa 10 bylo 20 jak nie wiecej
brzanki sumatrzanskie i zielone z 6 tez bylo stadko
tetra zalobniczka kilka
kilka molinezji i mieczykow teraz doszla parka gupikow
i pewnie kilka o ktorych zapomnialem

Jakies dwa miesiace temu zaczely sie problemy. Wczesniej o dziwo z podmianami wody ok pol akwa na miesiac dwa wszystko bylo ok. roslinki bardzo szybko rosly wiec sciagaly imho wiekszosc zwiazkow azotowych. Pozniej zaczely rybki padac. Od miesiaca wymieniam z 50% wody tygodniowo czesciej mniejszych ilosci nie da rady.

pH ok 7,5 (tetra kropelki) do testow na no3 zgubilem karteczke z kolorami :/ woda srednio twarda.

I teraz moje pytanie. Czy na problemy w akwarium odpowiedzialem sobie sam? Czy da sie cos z tym zrobic?
Teraz utrudnienia
Na obsade ryb i roslin nie mam wplywu.
Swiatla nie da sie dolozyc jedynie wymienic switlowki

Czy wymiana swietlowek (wszystkie na raz???) i delikatne rozpuszczanie co2 z bimbrowni da jakies efekty? Wczesniej roslinki rosly same bardzo ladnie wiec pomyslalem zeby je jakos pobudzic do wzrostu. pH by sie obnizylo.

Z gory thnx.
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 29, 2009, 23:29:03 »

Połowa wody do podmiany to trochę za dużo, nie zdąży dojżeć.

Przyglądnij się rybom czy nie mają widocznych zmian jak np. białe kropki, przekrwienia czy nalot na łuskach. Obserwacja wyglądu to według mnie klucz do diagnozy.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Lipiec 30, 2009, 04:38:41 »

Gdzie jest Twój problem bo nie rozumiem? Podmianami nie leczy sie chorób tylko lekami - ty leczysz podmianami wiec wnioskuje że uprłes się na zatrucie - dlaczego zatrucie? Po co ta zmiana świetlówek?-Czy rosliny zaczęły wygladać gorzej?- może to od tych podmian hehhe... Zgibiłeś wzornik kolorów z testu na No3 ale to nic zrób test i opisz kolor to dam nam jako takie pojęcie na temat No3. I tak jak pisze czapka - obserwuj i opisz ryby - skóra , oddech , zachowanie ogólnie.

paweukouba
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 01, 2009, 15:58:21 »

Dzieki za odpowiedz.

Wlasnie stawialem na zatrucie poniewaz woda nie byla dlugo podmieniana a ryby moim zdaniem wygladaly ok. W poniedzialek bede to zrobie test na NO3 i dam znac co i jak. Ostatnio jak bylem to powciskalem pod rosliny kilka kulek bivoi rataj zobaczymy czy cos pomoga. Problemy sie zaczely wlasnie jak roslinki przestaly rosnac.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: