lidia
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 17, 2004, 16:35:52 » |
|
Chciałam zapytać forumowiczów o taki sposób dozowania CO2. Wymiary mojego akwa to 100/50/35, panorama( dł/wys/szer). Daje to ok. 180 l jak przypuszczam :wink: . Ten system ponoć jest właśnie przystosowany do 180l akwarium. Obecnie w ogóle nie dozuję CO2, choć powinnam, mam sporo efektownych roślin w dobrym podłożu. Boję się bimbrowni, często wyjeżdżamy- może niesłusznie? System wydaje sie ciekawy. Co Wy na to? Czy ktoś to ma? Jak się spisuje i czy jesteście zadowoleni?
|
|
|
|
|
|
sulika
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2004, 21:17:04 » |
|
Ja mam. Moje spostrzezenia: tez kupilem ten zestaw do akwa 200l no i nie dal oczekiwanych efektow. Uzywalem z poczatku oryginalnych biokomponentow do niego, ale troche wychodzilo za drogo. teraz ten zestaw jest w akwarium 112l i spisuje sie jak nalezy, a CO2 produkuje sie z drozdzy. Robie zacier i wlewam go tego pojemnika, a babelki ladnie po drabince wedruja i rozpuszczaja sie.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2004, 21:53:04 » |
|
Czy ktos moze zamiescic zdjecie tej drabinki do co2. Bo chce sobie taka zrobic i mam juz ogolna koncepcje ale moze widok orginalnej cos zmieni gory dzieki
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2004, 22:11:26 » |
|
Chodzi może o to ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2004, 12:21:39 » |
|
Tak dzieki. Z tego obrazka moze nie widac zbyt wiele o szczegolach konstrukcji to jednak wiem w jakim kierunku rozwijac projekt :wink:
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2004, 15:58:41 » |
|
Chciałam zapytać forumowiczów... Nie wiem ile potzreba CO2 w twoim zbiorniku, ale i tak wydaje mi sie ze ten zestaw bedzie za słaby. Bimrownia + dyfuzor (mozna kupic osobno) to lepsze rozwiazanie i bardziej wydajne.Chociaz do dyfuzora tez mam zastrzeżenia : 1. budowa otwarta, a co za tym idzie łatwo moze sie zablokować przepływ np przez liść, trzeba dyfuzor umiescic jak najdalej od roslin. 2. po pewnym czasie wyrabia sie koncówka (w dufuzorze) do której podłączany jest wezyk i CO2 zamiast "iść" po drabince idzie obok Plusy też sa, cena i długi kontakt CO2 z woda.Jesli nie chcesz kupic nic innego (polecam JBL Vario lub Aquamedic 500- ach te ceny :? ) to kup ten, zawsze mozna go ulepszyć.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
lidia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2004, 17:07:30 » |
|
Dzięki za wszystkie podpowiedzi, chyba jednak zbuduję bimbrownię zgodniez planem przedstawionym na forum. Zobaczymy.... czy mi to wyjdzie  . Mąż mało chętny do pomocy
|
|
|
|
|
|
sulika
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2004, 18:20:27 » |
|
Mąż mało chętny do pomocy Zrób mały strajk (to co meżczyźni lubia najbardziej  ),a szybko zmieni zdanie.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
lidia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2004, 18:44:34 » |
|
nie mam serca go katować...  Długość dyfuzora i głębokść uimieszczenia w baniaku mają znaczenie? Głębokość jak myslę ma, ale czy dyfuzor lepiej by był jak butelka np od płatków dla ryb czy ma to być odcięta szyjka od plastikowej butelki wygladająca jak dzwon? Drabinkę skoro polecasz kupię na pewno. Butlę C02 kiedys też. Na dziś musi mi wystarczyć jednak taki pomysł. I oczywiście jeszcze mi się nasunęły pytania. Czy w nocy należy załączać napowietrzanie, jeśli nie chcę odłączać bimbrowni? Znajomy dozuje CO2 z butli, w nocy sterownik włącza mu napowietrzanie.
|
|
|
|
|
|
sulika
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2004, 19:21:28 » |
|
Jeśli dyfuzor jest formie drabinki, spirali to im jest wieksza długość tym dłuższy kontakt CO2 z wodą i tym samym lepsza rozpuszczalność.Jesli jest w formie dzwonu to jego wymiary maja znaczenie (długość, szerokość ewentualnie srednica), wieksza powierzchnia cm2 to wieksze rozpuszczanie.Na dzwon jest wiele patentów, czesto stosowana jest butelka po pepsi 0.5l, dekielki od dezodorantów itp.
Co do odłączania na noc, to zalezy od wielu czynników tj. TWW, ilość podawanego CO2 i ilość roslin, straty CO2, skuteczność rozpuszczania, obsada.Musisz to sprawdziś w swoim zbiorniku, jeśli dobowe róznice w pH beda zbyt duże to nalezy przewietrzac. U mnie CO2 nie jest podawane w nocy (wyłączane pare minut po wyłączeniu swiatła, czasami na chwile przed) a musze dodatkowo napowietrzac co godzine przez 30 minut az do włączenia oswietlenia.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2004, 19:30:03 » |
|
Tak dzieki. Z tego obrazka moze nie widac zbyt wiele o szczegolach konstrukcji to jednak wiem w jakim kierunku rozwijac projekt :wink: Tutaj to znalazłem, może więcej się dowiesz jak kumasz trochę deutsch http://www.zoo-boutique.de/susswasser/co2.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2004, 20:34:22 » |
|
Bardzo Ci dziękuję Sebastian za pomoc. Pomogłeś, uff. Teoretycznie już sporo wiem( :wink: ), no tyle by zacząć od czegoś. Stronkę masz super, akwarium - cudeńko. Szkoda, że moje takie małe..., może kiedyś będzie troszke większe. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję.
|
|
|
|
|
|
sulika
|
|
|
|