Siarczan potasu to siarczan potasu. Chyba nie wierzycie, ze na allegro sprzedają prosto z laboratorium? Jestem przekonana że kupują 50kg w hurtowni rolniczej i zbijają fortunę

Jak dawkować? Tak jak zwykły siarczan, macie podany skład potasu i siarki

To prawda, oba zawierają ten sam związek czyli K
2SO
4. Podejrzewam jednak, że sprzedawcy z allegro kupują go nie w hurtowni rolniczej, ale raczej chemicznej. A zarabiają na nim niemało. Dla przykładu: 100 g siarczanu potasu kosztuje na allegro 1,99 zł. Ceny tego samego związku w zależności od jego stopnia czystości wyglądają następująco (na przykładzie firmy POCH - Polskie Odczynniki Chemiczne handlującej odczynnikami):
czysty do analiz (cz.d.a.): 0,5 kg 57,84 zł ->11,57 zł za 100 g
czysty (cz.): 1 kg 45,50 zł ->4,55 zł za 100 g
techniczny: 40 kg 56,00 zł -> 0,14 zł za 100 g
Zatem od razu widać, że 100 gramowa torebka siarczanu potasu kosztująca 2 zł musi zawierać ten związek o stopniu czystości "techniczny" aby opłaciło się go sprzedawać.
Swoją drogą to przez jakiś czas też stosowałem ten nawóz o którym wspomniał Xmodsss, ale nie byłem zadowolony z efektów. Nadal obserwowałem niedobory potasu, choć stosowałem spore dawki. Poza tym przed podaniem do akwa rozpuszczałem ten nawóz w gorącej wodzie (na zimno prawie w ogóle się nie rozpuszczał), a na ściankach naczynia zbierał się brązowy, tłusty, nierozpuszczalny w wodzie osad. Jak widać ten nawóz też zawiera sporo rozmaitych zanieczyszczeń, o czym należy pamiętać wprowadzając go do akwarium.