Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Siarczan Potasu  (Przeczytany 6467 razy)
Xmodsss
Zainteresowany
**

« : Lipiec 22, 2009, 08:48:40 »

Siarczan potasu granulowany

50% (K2O), 18% (S)
Nawóz granulowany, o niskiej zawartości chlorków, przez co jest idealnym źródłem potasu dla roślin wrażliwych na chlor (warzywa, rośliny jagodowe, ozdobne i iglaste). Jest produktem naturalnym, wydobywanym z naturalnych pokładów morskich.

Czy taki nawóz dla roślin może być?? Czy z rybami nic nie będzie???
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2009, 10:06:26 »

przecież to nie jest siarczan potasu, tylko substraty do reakcji z tego w podłożu w glebie przy udziale wody pewnie wytwarza się siarczan potasu ale co będzie w akwa tego nie wie nikt, poza tym jak to dawkować

K2SO4 mozna kupić za grosze na allegro po co kombinować??

Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2009, 11:34:48 »

Ja się tylko pytam czy takie coś może być. Narazie nie chcę tego kupować Angry
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2009, 12:06:51 »

no ja takie coś mam

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2009, 12:44:09 »

a ja odradzam wynalazki

Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2009, 13:41:33 »

Mataertest i jak  zielsko lepiej rośnie??
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2009, 18:38:43 »

a bo ja wiem... troche tam rośnie

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2009, 19:05:29 »

Siarczan potasu to siarczan potasu. Chyba nie wierzycie, ze na allegro sprzedają prosto z laboratorium? Jestem przekonana że kupują 50kg w hurtowni rolniczej  i zbijają fortunę Grin
Jak dawkować? Tak jak zwykły siarczan, macie podany skład potasu i siarki Roll Eyes

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2009, 20:10:59 »

Siarczan potasu to siarczan potasu. Chyba nie wierzycie, ze na allegro sprzedają prosto z laboratorium? Jestem przekonana że kupują 50kg w hurtowni rolniczej  i zbijają fortunę Grin
Jak dawkować? Tak jak zwykły siarczan, macie podany skład potasu i siarki Roll Eyes
To prawda, oba zawierają ten sam związek czyli K2SO4. Podejrzewam jednak, że sprzedawcy z allegro kupują go nie w hurtowni rolniczej, ale raczej chemicznej. A zarabiają na nim niemało. Dla przykładu: 100 g siarczanu potasu kosztuje na allegro 1,99 zł. Ceny tego samego związku w zależności od jego stopnia czystości wyglądają następująco (na przykładzie firmy POCH - Polskie Odczynniki Chemiczne handlującej odczynnikami):

czysty do analiz (cz.d.a.): 0,5 kg 57,84 zł ->11,57 zł za 100 g
czysty (cz.): 1 kg 45,50 zł ->4,55 zł za 100 g
techniczny: 40 kg 56,00 zł -> 0,14 zł za 100 g

Zatem od razu widać, że 100 gramowa torebka siarczanu potasu kosztująca 2 zł musi zawierać ten związek o stopniu czystości "techniczny" aby opłaciło się go sprzedawać.
Swoją drogą to przez jakiś czas też stosowałem ten nawóz o którym wspomniał Xmodsss, ale nie byłem zadowolony z efektów. Nadal obserwowałem niedobory potasu, choć stosowałem spore dawki. Poza tym przed podaniem do akwa rozpuszczałem ten nawóz w gorącej wodzie (na zimno prawie w ogóle się nie rozpuszczał), a na ściankach naczynia zbierał się brązowy, tłusty, nierozpuszczalny w wodzie osad. Jak widać ten nawóz też zawiera sporo rozmaitych zanieczyszczeń, o czym należy pamiętać wprowadzając go do akwarium.

Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2009, 20:57:39 »

To  lepiej kupie z www.allegro.pl
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2009, 06:07:33 »

przecież to nie jest siarczan potasu, tylko substraty do reakcji z tego w podłożu w glebie przy udziale wody pewnie wytwarza się siarczan potasu
Niby dlatego, że na torebce podany jest "skład" jako K2O i SO3 ? Grin Takiej mieszanki nie dałoby się zamknąć w worku foliowym

Tańczący z rybkami
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #11 : Lipiec 23, 2009, 06:38:48 »

przecież to nie jest siarczan potasu, tylko substraty do reakcji z tego w podłożu w glebie przy udziale wody pewnie wytwarza się siarczan potasu
Niby dlatego, że na torebce podany jest "skład" jako K2O i SO3 ? Grin Takiej mieszanki nie dałoby się zamknąć w worku foliowym

taaaa, nie wiesz co moze być a co nie
jaką masz pewnośc że w procesie technologicznym reakcja zaszla na 100%, bo ja sądze że w tym worku znajdziesz tlenek siarki osobno i próbuj go podać do akwarium.... powodzenia Wink

grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Lipiec 23, 2009, 09:49:19 »

taaaa, nie wiesz co moze być a co nie
jaką masz pewnośc że w procesie technologicznym reakcja zaszla na 100%, bo ja sądze że w tym worku znajdziesz tlenek siarki osobno i próbuj go podać do akwarium.... powodzenia Wink
Nie mam żadnej pewności... A jeżeli zaczynamy wchodzić w zagadnienia chemii, to teoretycznie żadna reakcja nie zachodzi w 100 %.
Co do sprawy nawozu to dla wszystkich nawozów podawany jest skład w przeliczeniu na podstawowe składniki (w tym przypadku K2O i SO3), co nie oznacza, że są one razem zmieszane i zamknięte w worku.
Trójtlenek siarki jest w temperaturze pokojowej lotną cieczą  (lub ciałem stałym, poniżej 19 o C), więc nie sądzę aby był pakowany do worka, ponieważ przy temperaturach panujących obecnie (około 30 o C) bardzo szybko wyparowałby, tworząc w powietrzu kwas siarkowy.
Stosowałem przez jakiś czas ten nawóz w swoim akwarium i poza niedoborem potasu nie zaobserwowałem jakichkolwiek negatywnych skutków jego działania, zmian wartości pH itp.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: