Michal
Zainteresowany

|
 |
« : Listopad 23, 2004, 22:24:59 » |
|
Samiec kakadu ociera sie o korzen kamienie itd.Czy to oznacza ze mam w akwa ospe? Dodam ze nie ma zadnych krost czy czegos takiego na zadnej z ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2004, 22:43:40 » |
|
Na pewno jest to symptom jakiejś choroby. Najprawdopodobniej inwazji jakiegoś chorobotwórczego pierwotniaka (niekoniecznie Ichthyophthirius multifiliis, który wywołuje ichtioftiriozę potocznie zwaną ospą rybią). Od zaraz rozpocznij leczenie. Im szybciej zaczniesz tym łatwiej opanować inwazję. Proponuję użyć trypaflawiny lub leku typu FMC (MFC).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2004, 22:53:19 » |
|
Zanim wlejesz jakąkolwiek chemię po prostu podmień wodę. Zobacz co to da.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2004, 23:02:23 » |
|
Wode podmieniam regularnie co tydzien w kazda niedziele.Wiec chyba teraz kolejna podmiana odpada( za szybko).Co do chemi to niechce jej pchac do akwa. Wiec pozostaje czekac i obserwowac co bedzie dalej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2004, 23:16:38 » |
|
Mała podmiana nie zaszkodzi. Może robisz za małe podmiany. Ja miałem podoby przypadek z kosiarkami. Pomogło praktycznie natychmiast.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 30, 2004, 13:21:28 » |
|
Sytuacja sie wyjasnila! Dzis jak zauwazylem ze samica kakadu oprowadza male rybki po akwa. Te ktore sie zbytnio oddalaja przenosi w pysku na jedno miejsce(super to wyglada taka mala banda rybek:) ). Moje pytanko czy male beda jadlu zooplankton? , bo na pokarm w platkach jeszcze chyba za wczesnie.Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 30, 2004, 14:03:11 » |
|
Gratulacje ! My tu o chorobach, a Ty tarło miałeś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 30, 2004, 14:27:34 » |
|
a Ty tarło miałeś  Tak, tarzal sie na kamieniach i korzeniu :roll: . Mimo wszystko obserwuj dalej no i gratulacje.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 30, 2004, 17:02:44 » |
|
Nie miałem oczywiście na myśli tarcia o korzeń i kamień  Ciężko się rozmnożyć z czymś takim  Kurde, faktycznie niezła bzdura z tego wyszła :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 30, 2004, 23:13:49 » |
|
Cale szczescie ze nie wlewalem zadnej chemi do akwa! Rybki sa super widac im malutkie czarne oczka. Juz nie duzo zostalo (chyba ramirezki zjadly),albo porozplywaly sie po akwa. Samica nadal stara sie pilnowac i przenosic w pysku w jedno miejsce.Samiec odgania inne ryby. Super uczucie zostac "wojkiem"  . Polecam kazdemu!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|