Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Problem po dodaniu szyszek olchy, ryby sie pochowały i szybko oddychają!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem po dodaniu szyszek olchy, ryby sie pochowały i szybko oddychają!!!  (Przeczytany 2367 razy)
krissAtlantis
Zainteresowany
**

Wszyscy pochodzimy od Gwiazd

« : Sierpień 04, 2009, 19:43:55 »

Witam wszystkich,

Moje Akwa - 45l

temp. 27-28
ph. 7,5
TWO ok 12

Obsada:
4 neony innesa
5 zwinników jarzeńców
3 piskorki

Problem zaczął się dzisiaj ok 3 gadziny po dodaniu 3 szyszek olchy. Zwinniki zaczęły się chować za roślinami i zaczęły szybko oddychać. Neony zachowują sie normalnie. W czym tkwi problem?
Co proponujecie? szyszki już wyciągnąłem.

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26015.0
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2009, 19:47:19 »

Proponuję zmierzyć ph, być może po wrzuceniu szyszek nagle spadło.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2009, 19:57:33 »

Zwinniki zaczęły się chować za roślinami i zaczęły szybko oddychać. Neony zachowują sie normalnie. W czym tkwi problem?

Rybki się wystraszyły bo coś się zmieniło w ich otoczeniu.Być może wystraszyły się bo coś nagle wpadło do ich domu i nie jest to jedzenie,jak zazwyczaj.Nie sądzę żeby 3szyszki miały duży wpływ na nagły spadek ph.Najlepiej wrzuć je po zgaszeniu światła Smiley

krissAtlantis
Zainteresowany
**

Wszyscy pochodzimy od Gwiazd

« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2009, 20:08:00 »

szoku ph raczej nie dostały, tyle szyszek nie powinno zmienić ph w wiekszym stopniu, poza tym nie pozwoliłaby na to twardość wody, którą mam. Woda lekko zmętniała i stała sie lekko brązowa więc myślę ze tego mogły się wystraszyć ewentualnie. Zobaczymy co będzie dalej. Do jedzenia przyszły 2 osobniki, po posiłku znów sie schowały. Jeden Zwinnik niemalże leży na dnie.

45l
8 x Neon innesa
5 x Zwinnik jarzeniec
3 x Gupik
3 x Piskorek
kilka Red Cherry

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=26015.0
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Sierpień 04, 2009, 20:14:47 »

ups... nie doczytałam, że trzy Embarrassed
Co do twardości to ja mam GH - ok. 14, KH - ok. 10 i też myślałam, że to nie pozwoli obniżyć się ph. Wystarczyła większa niż zwylke dawka CO2 i ph z 7,6 zrobiło się 6,8 - no i porażka.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: