katarina
Zainteresowany

|
 |
« : Maj 19, 2009, 15:36:56 » |
|
mam korzeń w akwa od 3 lat ostatnio zaczoł czernieć jak go myję zchodzi czarny nalot co zrobić żeby temu zapobiec proszę o sprawdzone rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamil5622
Nowy

MOJA PASJA
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2009, 13:32:55 » |
|
wywalić ten z akwa i zakupic nowy ja tak zrobiłem 
|
|
|
|
|
|
240l 2X kosiarki
4X neony
2X bocja wspaniała
6X paletki
|
|
|
lenki
...
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2009, 13:39:47 » |
|
korzen nie powinien ci gnic, niezaleznie od czasu jaki spedzil w wodzie 3 czy 13 lat... jesli masz taki problem, to masz problem z rownowaga w akwa, sprawdz czy nic zlego sie nie dzieje z roslinnoscia, jak z dnem, moze cos z pokarmow zostaje na dnie i tworzy taki klimat 'gnicia'
.. a korzen - lepiej wymienic teraz niz ratowac - mniej czasu i zachodu
|
|
|
|
|
|
75l w likwidacji; 30l fighters kingdom, 254l on the way 
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2009, 18:13:36 » |
|
ja bym zrobil kapiel w soli a jak nie pomoze w MFC i wtedy mozna cos poradzic  ja tak mialem i kapiel w MFC a pozniej wysuszenie pomoglo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2009, 22:23:34 » |
|
korzeń wygotowałam w soli i po ponad miesiącu nie zauwarzyłam dalszych procesów gnilnych  przy następnej więszej przycince mchu wygotuję jescze raz ta sól z korzenia szkodzi rybom?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenki
...
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2009, 01:03:02 » |
|
dobrze go wyplucz i powinno byc ok
nie przesadz z tym gotowaniem, jak po pierwszym razie dziala - zostaw tak
ja jednak zmienilbym korzen, moze z lenistwa, ale duze ryzyko, ze sie sytuacja powtorzy.
|
|
|
|
|
|
75l w likwidacji; 30l fighters kingdom, 254l on the way 
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 18, 2009, 06:45:22 » |
|
ale ten naprawde jest śliczny i szkoda mi go po za tym to prezent i mawartość sentymentalną
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 18, 2009, 09:18:49 » |
|
To zależy, czy korzeń gnił, czy tylko na wierzchu gniły osady. Z grzybami jest problem, rozkładają celulozę i w zasadzie nic nie potrzebują, jeśli zaczną już rosnąć, bo wodę otrzymują z rozkładu celulozy. Można potraktować go mocniejszym związkiem, ale będzie szkodliwy dla stworzeń w akwarium, musiałby tam bardzo długo leżeć. Gotowanie też długo, żeby w środku była temperatura 100 stopni. Może mikrofalówka? Podgrzewa w miarę równomiernie i w środku jest odpowiednia temperatura. Jeśli nie masz mikrofalówki, albo korzeń jest duży, to metoda babć się kłania. Gotujesz korzeń w dużym garnku, to zawinąć w gazety i ręcznik i w pierzynę i niech się parzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
katarina
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 02, 2009, 10:57:09 » |
|
i znowu powturka z rozrywki korzeń sciemniał więc został wyłowiony tym razem wygtowany w soli przez 4 godziny dziś spędzil kilka sesji w mikrofali jak zrobić mu kompiel w mfc polalam korzeń mfc i ichtiosanem potem wsadzilam do wody no i pływał tak 2 godziny a teraz jest śliczny niebieski w dodatku pływający Huh lipa ogulnie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2009, 07:07:45 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
|