Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « po 3 latach korzeń gnije co zrobić
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: po 3 latach korzeń gnije co zrobić  (Przeczytany 6514 razy)
katarina
Zainteresowany
**

« : Maj 19, 2009, 15:36:56 »

mam korzeń w akwa od 3 lat ostatnio zaczoł czernieć jak go myję zchodzi czarny nalot co zrobić żeby temu zapobiec proszę o sprawdzone rady
kamil5622
Nowy
*

MOJA PASJA

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2009, 13:32:55 »

wywalić ten z akwa i zakupic nowy ja tak zrobiłem  Cool Cool

240l 

2X kosiarki

4X neony

2X bocja wspaniała

6X paletki
lenki
...
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2009, 13:39:47 »

korzen nie powinien ci gnic, niezaleznie od czasu jaki spedzil w wodzie 3 czy 13 lat...
jesli masz taki problem, to masz problem z rownowaga w akwa, sprawdz czy nic zlego sie nie dzieje z roslinnoscia, jak z dnem, moze cos z pokarmow zostaje na dnie i tworzy taki klimat 'gnicia'

..
a korzen - lepiej wymienic teraz niz ratowac - mniej czasu i zachodu

75l w likwidacji; 30l fighters kingdom, 254l on the way Cheesy
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2009, 18:13:36 »

ja bym zrobil kapiel w soli a jak nie pomoze w MFC i wtedy mozna cos poradzic Tongue ja tak mialem i kapiel w MFC a pozniej wysuszenie pomoglo Wink

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2009, 22:23:34 »

korzeń wygotowałam w soli i po ponad miesiącu nie zauwarzyłam dalszych procesów gnilnych  Grin przy następnej więszej przycince mchu wygotuję jescze raz ta sól z korzenia szkodzi rybom?
lenki
...
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2009, 01:03:02 »

dobrze go wyplucz i powinno byc ok

nie przesadz z tym gotowaniem, jak po pierwszym razie dziala - zostaw tak

ja jednak zmienilbym korzen, moze z lenistwa, ale duze ryzyko, ze sie sytuacja powtorzy.

75l w likwidacji; 30l fighters kingdom, 254l on the way Cheesy
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 18, 2009, 06:45:22 »

ale ten naprawde jest śliczny i szkoda mi go po za tym to prezent i mawartość sentymentalną
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 18, 2009, 09:18:49 »

To zależy, czy korzeń gnił, czy tylko na wierzchu gniły osady.
Z grzybami jest problem, rozkładają celulozę i w zasadzie nic nie potrzebują, jeśli zaczną już rosnąć, bo wodę otrzymują z rozkładu celulozy.
Można potraktować go mocniejszym związkiem, ale będzie szkodliwy dla stworzeń w akwarium, musiałby tam bardzo długo leżeć.
Gotowanie też długo, żeby w środku była temperatura 100 stopni.
Może mikrofalówka? Podgrzewa w miarę równomiernie i w środku jest odpowiednia temperatura.
Jeśli nie masz mikrofalówki, albo korzeń jest duży, to metoda babć się kłania. Gotujesz korzeń w dużym garnku, to zawinąć w gazety i ręcznik i w pierzynę i niech się parzy.

katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 02, 2009, 10:57:09 »

i znowu powturka z rozrywki korzeń sciemniał więc został wyłowiony tym razem wygtowany w soli przez 4 godziny dziś spędzil kilka sesji w mikrofali jak zrobić mu kompiel w mfc
polalam korzeń mfc i ichtiosanem potem wsadzilam do wody no i pływał tak 2 godziny a teraz jest śliczny niebieski w dodatku pływający Huh
lipa ogulnie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2009, 07:07:45 wysłane przez Seboos » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: