Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: szkolne akwa  (Przeczytany 2430 razy)
Bogna
Stały użytkownik

« : Listopad 24, 2004, 13:59:49 »

W naszej klasie przyrodniczej znajduje się akwa ok. 30l-40l.Są w nim 2 molinezje.1 :shock:  neon innesa,4 zbrojniki(ok 5cm), 2 danio,jeden ogromny kirysek albinos,brzanka, trochę gupików. narybek moli i gupika.1 roślina.Ryby są karmione cały czas tm samym.Dzisiaj ktoś zauważył, że ryby się duszą(filtr nie wypuszczał baniek) podczas czyszczenia filtra wypływało z niego coś jakby fusy z kawy :evil: ..Ostatnio ryby dostały masę pokarmu i w akwa jest dużo syfu.Dzieci opiekują się akwa ale żal mi biednych rybek Sad

Akwa25l:7xneon innesa,1xkirysek spizowy,1xz.niebieski,1xkarlik szponiasty,2x zmienniak wielobarwny,2xgupik i 8 młodych
Temp:24sC.
Puma
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2004, 14:23:02 »

Tak to jest ze szkolnymi awfariami , po pierwsze za male , po drugie cza sie interesowac troche , albo sie samemu zglosic do opieki nad nim. NIE WOLNO gnojkom [  :?  ] wgule sie zbilzac a co dopiero przekramiac itp !!. Ja bym okrzandolil te dzieciaki [  :?:  ] i zaczol sie sam tym awka opiekowac.U mnie w szkole pani od biologi sie opiekuje akwariami , co prawda jest tez kiepsko ale nie tragicznie , przemysl to z kims. PzDr

60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2004, 15:26:17 »

ech, taka szkoła. Żal mi nie tylko rybek w szkole ale także innych zwierząt np. papugi w klatce przez cały czas i żywione tylko ziarnem, chomiki lub króliki niewypuszczane Sad TOZ powinien coś z tym zrobić, zakazać trzymania zwierząt w szkole. Pozdr.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2004, 17:10:40 »

Niestety tak już jest ze w szkołach bardzo małą uwagę przywiązuję się do akwari. Sa rybki-dobrze, nie ma-tez dobrze. U mnie w szkole zawsze było tragicznie jesli chodzi o zbiorniczki. W podstawowce do akwarium dzieciaki wrzucały wszystko co sie dało. Kiedys nawet kilka razy wrzuciły kredę.... :roll:  Oczywiscie nie trzeba mówić jaki był rezlultat...Sad

Masz rację Raffy, w szkolach nie powinno sie trzymac ZADNYCH zwierząt. W podstawowkach ze wzgledu na to ze nie da sie upilnować dzieci.... choc czasem nie zdaja sobie sprawy ze naprawdę mogą zrobic źle, a zwierzeta niestety cierpią. W szkolach wyzszych....nikt raczej sie tym nigdy nie zajmuje....bo kto? Raz posprzata a dwa razy niet....

Poza tym.....pamietam jak kiedys w podstawowce, zajmowalysmy sie z kolezankami przez jakis krotki okres czasu, akwarium. To byla udręka.....nawet nie bylo gdzie akwarium umyc :shock: W szkolach niestety nie ma  zwykle tez warunkow do wymiany wody chociazby....

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2004, 17:23:32 »

Akwarium ma być dla uczniów i być prowadzone przez uczniów. W szkole ma pełnić ono funkcję edukacyjną, a nie być ozdobą. Tylko taki jest sens akwarium w szkole, a jeśli ma być tylko dla samego bycia, to lepiej, żeby go nie było.
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2004, 20:01:49 »

To ja też się wyżalę... U nas w szkole też jest akwarium ok. 25l, a w srosku: 1x mieczyk, 1x glonojad, 1x neon Inessa, 2x dorodne gupiki, 1x SKALAR :!: Nie dawno woda całkowicie zrobiła się galaretowata, bo jakiś DEBIL wrzucił karmę dla chomika, która się spleśniała... A rybom o dziwo nic nie jest :!: A moje rybki, o które staram się tak dbać co chwilę coś łapią... Sad  GDZIE JEST SPRAWIEDLOWOŚĆ NA TYM AKWARYSTYCZNYM ŚWIECIE :?:  :?  :wink:

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2004, 20:14:25 »

nie dziwie się Smiley tamte rybki juz tyle przetrwały ze to teraz prawdziwi twardziele Wink a nam zostaje tylko opiekować sie mięczkami Wink co wszystko złapią Wink Pozdr.

112,25
Bogna
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 25, 2004, 16:20:34 »

Niestey już jest ktoś kto się akwa "opiekuje" tj, myje je.Ryby są karmione przez tych którzy mają pierwsi lekcje.Czasami ktoś przyniesie rybe(niektórzy z nich to też akwaryści) i na tym się zainteresowanie rybami kończ tylko ja czasami tam zajrzę Sad

Akwa25l:7xneon innesa,1xkirysek spizowy,1xz.niebieski,1xkarlik szponiasty,2x zmienniak wielobarwny,2xgupik i 8 młodych
Temp:24sC.
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2004, 16:42:49 »

Po prostu nie wszyscy ludzie mają świadomość tego, że ryby to też żywe stworzenia... I dlatego też jestem przeciwko akwariom w szkole...

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 25, 2004, 17:47:19 »

A ja jestem jak najbardziej za. Pod warunkiem, że nie jest to tylko czyjś kaprys.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: