Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Zywe zwierzeta jako pokarm dla rybek
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zywe zwierzeta jako pokarm dla rybek  (Przeczytany 1878 razy)
klocha
Nowy
*

« : Sierpień 04, 2009, 21:47:25 »

Witam,
Chciałbym sie dowiedzieć jakie żywe żyjątka można podawać rybom jako pokram? Widziałem, że są w sprzedaży żywe ochotki ale czytałem, że nie podaje się ich ponieważ są niebezpieczne, widziałem też nicienie ale nie wiem nic na ich temat.
Wpadłem na ten pomysł bo wydaje mi się, że podając rybom żywy pokarm unikne brudzenia się wody poprzez resztki niezjedzonego pokarmu suchego,a ryby nawet gdy nie zjedza wszystkich żyjątek to one sobie bedą dalej pływać w akwarium  Wink
W dodatku żywy pokarm lepiej stymuluje naturalne zachowania rybek (rybki będą same polować, a nie będą tylko czekać aż im Pan pod nos coś rzuci Wink )
Kolejną zaletą żywego pokarmu byłaby jego hodowla na własne potrzeby
Minusem moga być właściwości odżywcze w porównaniu do pokarmu suchego, tak więc trzeba urozmaicić jadłospis rybom o kilka rodzaji żyjątek.
Nie wiem czy ktoś poruszył wcześniej ten temat, sam jestem początkowym akwarystą więc proszę o rady
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2009, 21:52:39 »

poczytaj o larwach komarów. Jest nawet wątek o tym na naszym forum  Wink

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2009, 22:02:03 »

żywy pokarm najlepiej kupować u jednego dostawcy, ale można kupować pokarm mrożony jest bezpieczniejszy o żywego (nie przenosisz chorób do akwarium)
Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2009, 07:45:57 »

Parkę gupików wpuść do akwa i będziesz miał co jakiś czas żywy pokarm Wink
sagitaria
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2009, 09:12:52 »

Beczka 200l garść krowiego łajna, kilka dkg drożdży zasiedlić rozwielitkami i nie prowadząc rabunkowej gospodarki, zasilając co jakis czas drożdżami masz pod reka żywy pokarm. Beczka, czy inny pojemnik nie może być metalowy.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2009, 19:26:19 »

żywy pokarm najlepiej kupować u jednego dostawcy, ale można kupować pokarm mrożony jest bezpieczniejszy o żywego (nie przenosisz chorób do akwarium)
z tymi mrożonkami to nie do końca tak jest, bo w trakcie mrożenia nie giną bakterie i niektóre pasożyty inaczej jest w przypadku głębokiego zamrażania (wysuszenie pokarmu przez głębokie zamrożenie) ale z takim pokarmem się nie spotkałem (przynajmniej u mnie w sklepach).
Dość łatwa jest hodowla muszki owocówki - jest o tym sporo w necie, ja ostatni ustawiłem litrowy słój z pożywką z jabłek, banana i przy osatnich upałach zlatywało się ich tyle, że co drugi dzień miałem porcję dla ryb nie czekając na wyklucie się z larw nowych muszek.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: