Reno
Bywalec

Powrót do młodości...
|
 |
« : Czerwiec 27, 2009, 12:48:43 » |
|
Mam akwa 160L brutto w którym od niemal 2 lat nie było grutnownych renwoacji / sprzątania (prócz mocnego głebokiego gdzie się dało odmulania co jakiś czas). Grubość żwiru waha się od ok 7cm do miejscami nawet 15cm z tyłu akwa. Obecnie zmaierzam zrobic w końcu jakąs renowację w akwa coś wyrzucic coś dodać , w tym zmienić filtr z wewn na zewn. i myślałem o restarcie. Na początku miękkim ale teraz już o twardym - wysadzenie wszystkich roślin i podłoża oraz przepłukanie podłoża. W związku z tym mam pytanie - czy po przeczyszczeniu wygotować podłoże (żwir) jak na samym początku przy zakłądaniu akwa zrobiłem? Czy wystarczy tylko dobrze przepłukąc?
Proszę o uwagi, sugestie wskazówki czy warto żwir ,oprócz wyjęcia z akwa i mocnego przepłukania, jeszcze profilaktycznie wygotować?
|
|
|
|
|
|
Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki Moje GG: 911966
|
|
|
Martin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 27, 2009, 14:22:29 » |
|
Ja bym tylko przepłukał... Akwarium szybciej po restarcie dojrzeje, jak nie będzie jałowe zupełnie (a gotując żwir zabijesz wszystko, co w nim mieszka)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2009, 14:37:39 » |
|
Zgadza się że gotując zniszczę wszystko - ale może równiez te tzw. "złe rzeczy" np. zalążki glonów czy też zbałkane ślimaki. Ale pytam bo mimo wszystko sam nie jestem przekonany do tak mocnego wyjaławiana przez gotowanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 27, 2009, 16:02:21 » |
|
Glonów się tak nie pozbędziesz, bo one są w powietrzu. Masz tam ryby czy nie? Najlepszą metodą jest spulchnić i wysuszyć i zostawić na kilka miesięcy. Metoda radykalna, ale skuteczna. Jeśli są tam ryby, to najlepiej nic nie robić. Na ślimaki - gotowanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 27, 2009, 17:58:04 » |
|
Ryby sa ale sam kasaczowate w liczbie ok 35szt. Na zcas restartu chce je przeniesc do zbiornika zastepczego. Tak ze wiele rzeczy moge zrobic ale czy spulchniac...Myslalem o zebraniu wartswy wierzchniej i wyrzuceniu jej a potem uzupelnieniu - co do reszty przeplukac. A gotowanie bylo opcjonalne ale skoro nic nie da to szkoda zachodu. Co do slimakow - postaram je sie wybrac recznie ile sie da a z roslin dokaldnie zmyc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 27, 2009, 18:17:18 » |
|
Trochę się dziwię... Po co chcesz zbierać ziemię z wierzchu? Nie da się jakoś tego odkurzyć? Jeżeli nie możesz odkurzyć, to może zbierz, wypłucz dobrze mieszając w misce z wodą z akwarium i wsyp później z powrotem do akwarium. Dosypując nowe podloże spowodujesz, że akwarium zrobi się niestabilne, a może nawet przez jakiś czas będzie dojrzewać, zależy jaki masz filtr.
Co do ślimaków, to słuszny wybór.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 27, 2009, 20:53:39 » |
|
Mam glony tpu pędzelki chyba choc nie jestem pewien - i czasem sie zastanawiam ze moze to jakis mech??? (dywanowo poratsaja szersze czesci korzeni na ladny nasycony zielony kolor dajac nawet ladny widok, bardzo mile w dotyku cos w stylu wgłebki - niestety na podłozu sa brunatne / czarne i obrastaja kamyki wierzchnie ziwru). Zbieram toto recznie z kamieni - syzyfowa praca, sta decyzja ze moze warto dostac sie do zwiru pod spodem i go przemyc bo moze stamtad idzie dla tych glonow na zwirze pozywka (choc co jakis zcas mocno gleboko na ile sie da i gdzie sie da odmulam). Dodatkowo nastapi zmiana filtra - z wewn na zewnetrzny (chyba Tetra EX700). Stad moj pomysl by dobrze wszystko przeplukac a warstwe wierzchnia po prostu wywalic bo ciezko to doczyscic, korzenie dobrze wyszorowac i postawic cale akwa niemal od poczatku. Moze jeszcze jakies dodatkowe wskazowki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eryk@
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2009, 21:06:33 » |
|
Ja to bym odrazu dal calkiem nowy żwir. Jest to wydatek żędu 50zł ale ile jest mniej pracy, a nie bawić się ze starym. Jeżeli będziesz mial już ex700 to do środka daj dwie czubate łyżeczki od cherbaty mułu,wten spośób czas dojżewania ograniczy się do tygodnia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 27, 2009, 21:27:17 » |
|
Z tym mułem to na poważnie? To coś da? Nie zaszkodzi wrecz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 27, 2009, 21:40:20 » |
|
dwie czubate łyżeczki od cherbaty mułu,wten spośób czas dojżewania ograniczy się do tygodnia.
O tym nie słyszałem, ja na początku włożyłem na 8 godzin jedno skrzydełko z kurczaka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 27, 2009, 22:02:18 » |
|
Zatem - warto zerbrac i wyrzucic wierzhnia wartswę, resztę przeplukac i wrzucic do akwa? Czy zrobic cos wiecej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 27, 2009, 22:14:50 » |
|
Pomysł z mułem może być i dobry, choć na początku wydaje się dziwny. Jeśli chcesz wyrzucać ten żwirek, to najpierw wstaw nowy filtr, podłącz i zaczekaj z dwa tygodnie, nie wszystko na raz - żwir i filtr, bo rybki popadają. Wyrzucenie żwiru według mnie wiele nie zmieni, glony pojawią się, jak były. Jak się zagłodzi glony, to wyzdychają i znikną. Wrzuć może fotkę, jak to wygląda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|