Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: RESTART AKWA - CO Z PODŁOŻEM???  (Przeczytany 3300 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Czerwiec 27, 2009, 12:48:43 »

Mam akwa 160L brutto w którym od niemal 2 lat nie było grutnownych renwoacji / sprzątania (prócz mocnego głebokiego gdzie się dało odmulania co jakiś czas). Grubość żwiru waha się od ok 7cm do miejscami nawet 15cm z tyłu akwa. Obecnie zmaierzam zrobic w końcu jakąs renowację w akwa coś wyrzucic coś dodać , w tym zmienić filtr z wewn na zewn. i myślałem o restarcie. Na początku miękkim ale teraz już o twardym - wysadzenie wszystkich roślin i podłoża oraz przepłukanie podłoża.
W związku z  tym mam pytanie - czy po przeczyszczeniu wygotować podłoże (żwir) jak na samym początku przy zakłądaniu akwa zrobiłem? Czy wystarczy tylko dobrze przepłukąc?

Proszę o uwagi, sugestie wskazówki czy warto żwir ,oprócz wyjęcia z akwa i mocnego przepłukania, jeszcze profilaktycznie  wygotować?

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 27, 2009, 14:22:29 »

Ja bym tylko przepłukał...
Akwarium szybciej po restarcie dojrzeje, jak nie będzie jałowe zupełnie (a gotując żwir zabijesz wszystko, co w nim mieszka)

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2009, 14:37:39 »

Zgadza się że gotując zniszczę wszystko - ale może równiez te tzw. "złe rzeczy" np. zalążki glonów czy też zbałkane ślimaki. Ale pytam bo mimo wszystko sam nie jestem przekonany do tak mocnego wyjaławiana przez gotowanie

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 27, 2009, 16:02:21 »

Glonów się tak nie pozbędziesz, bo one są w powietrzu.
Masz tam ryby czy nie?
Najlepszą metodą jest spulchnić i wysuszyć i zostawić na kilka miesięcy. Metoda radykalna, ale skuteczna.
Jeśli są tam ryby, to najlepiej nic nie robić.  Na ślimaki - gotowanie.
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 27, 2009, 17:58:04 »

Ryby sa ale sam kasaczowate w liczbie ok 35szt. Na zcas restartu chce je przeniesc do zbiornika zastepczego. Tak ze wiele rzeczy moge zrobic ale czy spulchniac...Myslalem o zebraniu wartswy wierzchniej i wyrzuceniu jej a potem uzupelnieniu - co do reszty przeplukac. A gotowanie bylo opcjonalne ale skoro nic nie da to szkoda zachodu. Co do slimakow - postaram je sie wybrac recznie ile sie da a z roslin dokaldnie zmyc.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 27, 2009, 18:17:18 »

Trochę się dziwię... Po co chcesz zbierać ziemię z wierzchu? Nie da się jakoś tego odkurzyć?
Jeżeli nie możesz odkurzyć, to może zbierz, wypłucz dobrze mieszając w misce z wodą z akwarium i wsyp później z powrotem do akwarium. Dosypując nowe podloże spowodujesz, że akwarium zrobi się niestabilne, a może nawet przez jakiś czas będzie dojrzewać, zależy jaki masz filtr.

Co do ślimaków, to słuszny wybór.
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 27, 2009, 20:53:39 »

Mam glony tpu pędzelki chyba choc nie jestem pewien - i czasem sie zastanawiam ze moze to jakis mech??? (dywanowo poratsaja szersze czesci korzeni na ladny nasycony zielony kolor dajac nawet ladny widok, bardzo mile w dotyku cos w stylu wgłebki - niestety na podłozu sa brunatne / czarne i obrastaja kamyki wierzchnie ziwru). Zbieram toto recznie z kamieni - syzyfowa praca, sta decyzja ze moze warto dostac sie do zwiru pod spodem i go przemyc bo moze stamtad idzie dla tych glonow na zwirze pozywka (choc co jakis zcas mocno gleboko na ile sie da i gdzie sie da odmulam). Dodatkowo nastapi zmiana filtra - z wewn na zewnetrzny (chyba Tetra EX700). Stad moj pomysl by dobrze wszystko przeplukac a warstwe wierzchnia po prostu wywalic bo ciezko to doczyscic, korzenie dobrze wyszorowac i postawic cale akwa niemal od poczatku. Moze jeszcze jakies dodatkowe wskazowki?

eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2009, 21:06:33 »

Ja to bym odrazu dal calkiem nowy żwir. Jest to wydatek żędu 50zł ale ile jest mniej pracy, a nie bawić się ze starym. Jeżeli będziesz mial już ex700 to do środka daj dwie czubate łyżeczki od cherbaty mułu,wten spośób czas dojżewania ograniczy się do tygodnia.
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 27, 2009, 21:27:17 »

Z tym mułem to na poważnie? To coś da? Nie zaszkodzi wrecz?

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 27, 2009, 21:40:20 »

dwie czubate łyżeczki od cherbaty mułu,wten spośób czas dojżewania ograniczy się do tygodnia.

O tym nie słyszałem, ja na początku włożyłem na 8 godzin jedno skrzydełko z kurczaka Smiley

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 27, 2009, 22:02:18 »

Zatem - warto zerbrac i wyrzucic wierzhnia wartswę, resztę przeplukac i wrzucic do akwa? Czy zrobic cos wiecej?

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 27, 2009, 22:14:50 »

Pomysł z mułem może być i dobry, choć na początku wydaje się dziwny. Jeśli chcesz wyrzucać ten żwirek, to najpierw wstaw nowy filtr, podłącz i zaczekaj z dwa tygodnie, nie wszystko na raz - żwir i filtr, bo rybki popadają.
Wyrzucenie żwiru według mnie wiele nie zmieni, glony pojawią się, jak były. Jak się zagłodzi glony, to wyzdychają i znikną.
Wrzuć może fotkę, jak to wygląda?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: