Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Szymonow z calym szacunkiem dla Twojej wiedzy akwarystycznej i cietego jezyka !
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szymonow z calym szacunkiem dla Twojej wiedzy akwarystycznej i cietego jezyka !  (Przeczytany 1694 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« : Czerwiec 12, 2009, 20:53:20 »

szymonow super znawca nie jestem, ale opieram sie w wiekszosci na wiadomosciach z netu jak i wielu "mlodych akwarystow" (do których i ja się zaliczam). Może  nie wszystkie ze stron netowych  sa w całości rzetelne, ale jeśli na kilku powtarza się ta sama informacja i nikt tego nie neguje, wrecz przeciwnie  sa polecane nie tylko „laikom od akwarystyki” to chyba wiadomości na nich zawarte sa prawdziwe.
Napisałam tez ze mam kosiarki w ilości 10 szt i wszystkie pływają w grupie z małymi wyjatkami – czasami 1,2 się odlaczy w samotności popływać ale szybko wraca do grupki. Swoimi obserwacjami potwierdzam ze to ryby stadne. Nawet Drago napisal ze czuja się lepiej w grupie, a trzeba mu przyznac ze (jak malo kto tutaj) na rybach i ich zachowaniach się zna i mozna go nazwac z czystym sumieniem autorytetem w temacie akwarystyka !
Ciekawe ze dosyc czesto wlasnie na tym forum czytalo sie ze kosiarka jest ryba stadna i nalezy dokupic tak by minimalna ich ilosc wynosila 6 - 8 szt. i jakos nie przyszlo Ci do glowy ze ktos pisze "bzdury" - jak to napisales o mnie na str  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24013.30

A tu odpowiadając dalej na Twoje zarzuty by nie zaśmiecać watku freex’a   bardzo proszę masz wiele stron poswieconych zachowaniu kosiarki  http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zachowanie+kosiarki+ryba&lr=lang_pl&aq=f&oq=

"Kosiarka jest rybą aktywną i szybkim pływakiem, który najlepiej czuje się w ławicach (grupach)." – podobne spostrzeżenia sa na wielu tych stronach.

Wiec jeśli nadal twierdzisz  ze ja napisałam „bzdure”  to znaczy ze ci wszyscy którzy pisali te stronki tez pisali „bzdury” ?
Z pozdrowieniami gina2006

Od takich postów masz opcje PW  Roll Eyes

Na PW nie bede dyskutowac o rybach i ich zachowaniach, od tego jest forum
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 21:05:38 wysłane przez gina2006 » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2009, 21:02:03 »

Od takich postów masz opcje PW  Roll Eyes
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2009, 21:12:51 »

Przepraszam ale czemu służy ten wątek?
Zamykam, jeśli szymon uzna za stosowne otworzy i odpisze.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2009, 06:54:31 »

Pozwolę sobie odpowiedzieć w tym wątku chociaż swój udział w dyskusji na temat zachowań stadnych gurami i kosiarek uważam już za zamknięty.

Pisałem już ci gina2006, żebyś starała się oddzielać info wiarygodne od tych mniej zamiast zalewać nas wszystkich stosem linków na potwierdzenie swoich nie zawsze słusznych słów, których sama nie jesteś w stanie przekonywująco uwiarygodnić.

Ja swojego zdania na temat kosiarek nie zmienię. Możesz także jak  najbardziej twierdzić nadal, że kosiarka i gurami to jedne z tych stadnych gatunków, których trzymanie w warunkach akwariowych w zbyt małej ilości "niestadnej" może doprowadzić nawet do śmierci. (takie wnioski wyciągnąłem z kontekstu wszystkich Twoich wypowiedzi na temat kosiarek i gurami jako ryb stadnych).

Znajdziesz info na poparcie swojej tezy choćby w poniższym artykule (który mi sama podlinkowałaś  i który w porównaniu z wieloma innymi które wnosi dość istotne informacje na temat tego gatunku ryb"
http://endemic.org/?sub=3&magazyn=18&artykul=97.

To tyle w temacie kosiarek. Jeśli chcesz się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem na temat tych gatunków ryb i wysłuchać opinii innych użytkowników tego forum załóż wątek w odpowiednim dziale.

Pozostaje kwestia druga. Ten wątek odebrałem dość osobiście, gdyż sposób w jaki ujęłaś cały problem (temat wątku) rodzi moje podejrzenia, że istotą nie było wyjaśnienie kwestii zachowań ryb, ale jak to zbyt często ci się zdarza okazanie ogółowi "że z giną nie tak łatwo". Już nie raz Cię na forum przed takimi zachowaniami ostrzegano, a ja zwłaszcza, ale jak widać bezskutecznie. As przecież kwestia "z kim się obecnie spiera gina2006" nie jest istotna dla większości z nas. Czy tak trudno to zrozumieć?!

A zatem ujmę to po raz  ostatni i dosadnie. Gdyby adresatem tego wątku była inna osoba na forum za tego typu numer została być przeze mnie uciszona i to na długo. Nie zrobiłem tego tylko i wyłącznie by nie zostać posądzonym o wykorzystywanie swoich przywilejów w celu rozwiązywania tego typu sporów merytorycznych z użyciem "siły".  Ale jeśli masz zamiar w taki sposób prowadzić dyskusje na tematy merytoryczne to na prawdę udowodnię ci że nie jesteś "pępkiem" tego forum i ta mała społeczność się bez ciebie obejdzie tak samo jak bez większości z nas (w tym mnie). I zakładanie nowych nicków nic nie pomoże. Na ten temat także EOT.

P.S. jeśli udało ci się doczytać te moje wypociny do końca to proszę cię o jeszcze jedno: staraj się nie przekręcać mojego nicka. To tez świadczy o szacunku do innych. Żeby ci było łatwiej zapamiętać wyjaśniam, że to zbitek imienia "szymon" i pierwszej litery nazwiska "w" (od wiśniewski) i z żadnej rodziny bojarów ruskich się nie wywodzę Wink

Temat pozostawiam oczywiście zamknięty. Jeśli czujesz się moja postawą dotknięta zapraszam na "na skargę".   
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2009, 06:59:49 wysłane przez szymonw » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: